Hlavní obsah

Co čekat od dětských klubů na dovolených

Novinky, Ing. Eva Mráčková, Asociace cestovních kanceláří ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedete si užít rodinnou dovolenou, ale zároveň chcete, aby se děti vyřádily se svými vrstevníky a vy jste měli také čas pro sebe? Pryč jsou doby, kdy jste si vyrazili odpočinout k moři, ale kvůli neustálé starosti o zábavu vašich nejmenších jste se vrátili unavenější než před odjezdem.

Foto: archiv ACK

Úvodní foto

Článek

Co jsou dětské kluby

Dětské kluby jako zařízení, kam přes den svěříte do péče děti, o které se nemůžete o prázdninách starat, třeba protože nemáte ani babičku, ani tolik dovolené a nechcete nebo nemůžete je vyslat na tábor, fungují v České republice již léta.

Na dovolené u moře sice máte na děti čas, ale věčný dozor po celou dovolenou rodiče vyčerpá a často omrzí i děti, které k vyřádění potřebují vrstevníky a ocení víc rekvizit, než se vejde do kufru. Dětské kluby v pobytových místech tak představují ideální kombinaci táborových aktivit a dovolené s rodiči.

Foto: archiv ACK, .

Vše je možné, nic není povinné

Dětské kluby českých cestovních kanceláří jsou nanejvýš flexibilní: můžete jim dítě svěřit stejně dobře na pár hodin jen jeden den jako skoro každý den na dopoledne i odpoledne – a v případě, že chcete sami mezitím jet na celodenní výlet, nejeden dětský klub se dokáže postarat o děti i v případě oběda, případně i večeře. Samozřejmostí je, že děti mají zajištěn i pitný režim a nestrádají hlady ani dopoledne a odpoledne. Ostatně nejčastěji fungují v hotelech s all inclusive režimem.

Co tam děti dělají?

Obvykle je to typický „táborový“ program – tedy hry, malování, soutěže, sportovní aktivity a po večeři dětské disco, písničky nebo divadlo. Postupem času si některé cestovní kanceláře, které pořádají dětské kluby více let, vytvořily tematické kluby, například indiánské léto v klubu Funtazie, hru po stopách psa Čedoga, jiné kluby témata střídají (Mangoklub např. indiány a piráty a kouzelníka; různé tematické dny a výlety zažijí děti v klubu Firáček atd.).

Dalšími oblíbenými dětskými aktivitami jsou společné výlety, vodní olympiáda, vodní pólo, hry v bazénu, dětský aerobic, plážový fotbal či volejbal nebo klasická animace například v podobě vyrábění talismanů, loutek, malba na tělo, výroba karnevalových masek nebo honba za pokladem. Program klubů probíhá s výjimkou některých výletů přímo v hotelových areálech. Ve všech dětských klubech si děti zpravidla i něco vyrobí nebo odnesou na památku, vysoutěží výhry a diplomy.

Foto: archiv ACK, .

Pro koho

Dětské kluby jsou určeny pro klienty dotyčné cestovní kanceláře, a sice zpravidla pro děti od čtyř do 12 let, v některých případech již od tří nebo až do 15 let. Rodiče se v případě zájmu mohou zúčastnit společně se svými dětmi, což zvláště pro první kontakt nemusí být od věci, aby dítě mělo oporu, než si zvykne na animátory a na kolektiv. Pokud je dětí v klubu dost, zpravidla se rozdělí na dvě skupiny podle věku (4–7 a 8–12, respektive jak se samy cítí). Do klubu je třeba děti přihlásit (zpravidla den předem) – a samozřejmě je rodiče musí přivést a zase si je vyzvednout.

Nejrozsáhlejší věkové rozpětí klubového programu mají kluby Funtazie. Kromě již zmíněného klubu pro děti ve věku 4–12 let se v některých hotelech pořádá i Baby Funtazie klub pro děti ve věku od šesti měsíců do čtyř let, zaměřený na plavání, cvičení a aktivity věnované rozvoji dětí. Ale ani teenageři nepřijdou zkrátka: Funtazie Teenz klub je pro všechny teenagery od 12 let, pokud jim rodiče dají volnost do klubu samostatně přijít nebo aktivity naopak kdykoliv samostatně opustit.

Kdy fungují

Dětské kluby fungují v plné sezóně, což znamená pro letní pobytové destinace vždycky červenec, srpen, respektive se začínají prodlužovat i na přilehlé týdny v červnu a v září a u teplejších destinací, jako je například Turecko nebo Tunisko, je některé cestovní kanceláře provozují již celý červen a září. V Egyptě a emirátech fungují kluby Funtazie již dokonce např. o jarních prázdninách. A protože rozšíření termínů závisí vždycky na poptávce rodin s dětmi, je tento výčet spíš inspirací a může se měnit. Pokud se chystáte jet v jiných termínech a máte o český dětský klub zájem, informujte se, za to nic nedáte – a můžete hodně získat.

Dětské kluby jsou v provozu zpravidla šest dnů v týdnu – které dny to jsou, záleží hodně na frekvenci příletů/odletů zájezdů. Existují i dětské kluby, které fungují sedm dnů v týdnu.

Kde fungují

České cestovní kanceláře organizují dětské kluby v hlavních dovolenkových destinacích v těch hotelových areálech, kde jsou k tomu nejvhodnější podmínky – klubové místnosti, hřiště a často i all inclusive režim. Na možnost využít dětský klub je proto potřeba myslet již při výběru dovolené. Na webových stránkách cestovních kanceláří je to někdy jako samostatná záložka, jindy skryto pod názvem rodinná dovolená nebo tematická dovolená či naše služby, ale po pár pokusech nebo pomocí vyhledávače uspějete. Některé české cestovní kanceláře nabízejí ve vybraných hotelech klubový program obecně, tzv. pro celou rodinu. Pokud se ale chcete od dětí na čas zcela „osamostatnit“, jsou dětské kluby větší zárukou, že animátoři jsou proškoleni speciálně pro práci s dětmi a mají s ní také více praxe, protože prostě s jinými klienty nepracují.

Pokud jste si už vybrali jiný než klubový hotel, nemusí být ještě ztraceno úplně všechno. Výjimečně se klubových aktivit mohou zúčastnit i děti klientů stejné cestovní kanceláře ubytované v jiných ubytovacích zařízeních v místě: např. CK Alexandria toto umožňuje v Bulharsku v oblastech Primorsko a Carevo. Čedok a některé další cestovní kanceláře umožňují dětem ubytovaným v jiných než klubových hotelech účast na některých hrách a soutěžích. V každém případě se ptejte. Hry a soutěže děti obvykle baví – a bylo by škoda je o ně připravit. Navíc když to stojí jen to optání.

Za kluby se neplatí

Program dětských klubů je vesměs bonusem cestovní kanceláře pro její klienty. Za umístění dítěte do klubu se nic neplatí a nedoplácí se ani na pomůcky či dárky, které si děti odnesou, i když jsou to třeba vlastnoručně pomalovaná trička nebo plyšové zvířátko.

Dovolená s využitím dětského klubu může být vítanou změnou jak pro rodiče, tak pro dítě, které touží po dobrodružství, zatímco rodič spíše po zaslouženém odpočinku. Vybírejte u prověřených cestovních kanceláří, které mají tradici a garantují, že mají profesionálně proškolené animátory.

Foto: archiv ACK, .

Reklama

Výběr článků

Načítám