Hlavní obsah

Od rýžových polí k nádherným plážím. Jak si užít dovolenou ve Vietnamu

Novinky, Jan Osúch, Asociace cestovních kanceláří ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vietnam se těší stále větší oblibě českých turistů. Nabízí bohatou historii ovlivněnou zejména Čínou a krásnou přírodu od horských štítů až po nížiny řeky Mekong. Na co myslet před cestou do této exotické země?

Foto: Fotoarchiv ACK

Nha Trang

Článek

Vietnamská socialistická republika (VSR) neboli Vietnam. Už oficiální název prozrazuje, že řeč bude o zemi, v níž vládne komunistická strana. Režim ale v poslední době uvolňuje různé zákazy a nařízení, například povolil soukromé podnikání. A rozhodně se tu nemusíte bát atmosféry strachu, špiclování a podezírání, které si možná pamatujete z Československa před rokem 1989. Nejen v turistických resortech, ale i ve vesnicích mezi místními se určitě budete cítit velice dobře a volně.

Víza

První věc, na kterou musíte před cestou do Vietnamu myslet, jsou víza. Pro cestu je nutný pas s vízem uděleným vietnamským velvyslanectvím v Praze. Základní platnost turistického víza je jeden měsíc, případně po doplatku tři nebo šest měsíců. Pas by měl být platný nejméně 6 měsíců po skončení cesty.

Rozhodně nevyužívejte vietnamské agentury slibující zajištění „visa on arrival“ online, jednají v rozporu s tamními zákony! Naopak s vyřízením víza vám ochotně pomohou a poradí v každé dobré české cestovní kanceláři.

Foto: Fotoarchiv ACK

Hoi An Shop

Kdy vyrazit

Nejvýhodnějším měsícem pro dovolenou ve Vietnamu je teplotně snesitelný květen bez výrazných srážek, dále únor až duben a říjen. Hodně však záleží na místě pobytu. Je třeba si uvědomit, že Vietnam zabírá od severu k jihu hodně přes tisíc kilometrů. A rozdíly v teplotách dosahující desítek stupňů nejsou žádnou výjimkou.

Jak vypadá typický letní den v jižní polovině Vietnamu, kde je umístěna většina hotelových komplexů? Vysoké teploty jsou znenadání vystřídány krátkým, avšak vydatným lijákem. Stejně tak rychle, jako se oblačnost objevila, se opět rozzáří slunce a během dvou hodin vás ani nenapadne, že lilo jako z konve.

Změna času

Vietnam leží v časovém pásmu, které je posunuté o sedm hodin před standardní GMT a o šest hodin před středoevropským. To znamená, že pokud u nás máme 12 hodin, ve Vietnamu je právě 18 hodin. To platí v zimě, ovšem v létě, kdy u nás měříme letní čas, se posun zmenšuje na pět hodin.

Foto: Fotoarchiv ACK

Obchodník na pláži

Jak nakupovat

Platit se ve Vietnamu dá především dvěma měnami. Tou první je oficiální vietnamské platidlo dong (VND), druhou americký dolar (USD). Dolary je dobré mít vždy u sebe, na některých místech s nimi zaplatíte snadněji.

Nejlepším místem pro výměnu peněz jsou banky ve velkých městech a v hlavních turistických letoviscích, kde navíc nebudete mít problém s bankomatem, kreditní kartou či šekem. Čím více se od nich vzdalujete, tím je kurz horší. To samé platí v případě dalších institucí a obzvláště černého trhu.

Oblečte se na míru, a smlouvejte

A co si z Vietnamu můžete přivézt zajímavého? Možná se budete divit, ale je to na místě a na míru ušité oblečení. Zdejší švadleny jsou kvalitní, pečlivé a levné, určitě tedy neproděláte, když si u nich objednáte oblek nebo šaty. Jeden den si vezmou vaše míry a druhý den si jdete pro hotový výrobek, který si samozřejmě před platbou vyzkoušíte.

Podobně jako v řadě jiných exotických končin je i ve Vietnamu naprosto běžnou, ba dokonce vyžadovanou součástí nákupu smlouvání. Brzy si na ně zvyknete a nebude vám dokonce ani připadat zvláštní, že se smlouvá taktéž v obchodech u zboží opatřeného cenovkou.

Pláže

Vietnamské pobřeží je několik set kilometrů dlouhé, proto není divu, že na něm najdeme velké množství nádherných čistých pláží, z nichž některé představují skutečné klenoty. K nejvyhlášenějším patří ty v centrální části Vietnamu kolem Nha Trang nebo Hoi An a na ostrově Phu Quoc v Thajském zálivu. Nádherné pláže jsou i na jihu u Mui Ne a Vung Tau, ovšem často bývají přeplněné rekreanty.

Foto: Fotoarchiv ACK

Blue Ocean Beach

Opalování

Pod žhavým sluncem je nutné dodržovat všechny zásady opatrného opalování, obzvláště pokud máte světlejší pokožku. Samozřejmostí je dobrý krém na i po opalování. Pláže v turistických resortech jsou vybaveny slunečníky.

Nepříliš dobrá zpráva pro nudisty: v celé zemi platí přísný zákaz pohybu bez plavek, přípustné není ani slunění „nahoře bez“.

Stravování, kuchyně a restaurace

Vietnamská kuchyně je velice vyhlášená svou chutí, svěžestí, pestrostí i originalitou. Jejím základem jsou rýže, sója, dary moře a rybí omáčka nuoc mam. Širokou paletu nápojů tvoří různé čaje, káva a čerstvé ovocné šťávy. Z alkoholu se těší největší oblibě rýžové či takzvané hadí víno, rýžová pálenka a především pivo, které je celkem chutné a vybrat si můžete z mnoha značek.

Stravovat se lze levně a prakticky nonstop na ulici u stánkařů a potulných prodejců i za větší peníze v drahých restauracích otevřených zhruba do 23. hodiny. Záleží na individuálních možnostech a chuti, ale vždy se vyplatí určitá míra obezřetnosti a zdravého rozumu při výběru. Žaludeční obtíže se totiž mohou objevit i po večeři v tom nejlepším podniku a naopak můžete dlouhodobě jíst na ulici bez sebemenších zdravotních problémů.

Očkování a hygiena

I když je Vietnam dalekou exotickou zemí, vládnou tu slušné hygienické podmínky a žádné očkování není povinné. Záleží však, do které oblasti přesně cestujete, v horách se může objevit malárie, na jihu horečka dengue a mimo to je vhodné i očkování proti břišnímu tyfu, žloutence a japonské encefalitidě.

Obecně se nedoporučuje pít kohoutkovou vodu, v každém hotelu i restauraci je však dostatek pitné nebo minerální balené vody.

Reklama

Výběr článků

Načítám