Hlavní obsah

Utajený Orient. Jak si užít dovolenou v Ománu

Novinky, Jan Osúch, Asociace cestovních kanceláří České republiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Orientální atmosféra, zelené tropy, bělostné pláže a tajuplná pouštní města. To je Omán, exotická novinka letošní sezony. A protože je na českém trhu poprvé, je dobré se blíže seznámit, jak to vlastně v Ománu chodí...

Foto: Shutterstock

poušť Rub al-Chálí

Článek

Omán se nachází u Ománského zálivu a Arabského moře. A pokud jste o tomto třímiliónovém sultanátu dosud neslyšeli, jistě budete znát jeho tři sousedy: Saúdskou Arábii, Jemen a především Spojené arabské emiráty. Hlavní město Maskat najdete na mapě přímo u moře, je totiž i městem přístavním. Už v dávné minulosti byl totiž Omán důležitou obchodní křižovatkou.

Foto: Shutterstock

Většinu Ománu pokrývá poušť, romantický nádech mu  dodávají oázy, jezírka a vodopády. Ale třeba řeku byste tu hledali jen těžko, pouze po období dešťů protéká dočasnými vodními koryty voda.

Kdy navštívit a jak tam

Sever Ománu leží ve středomořském klimatickém pásmu. V jižní části vládnou tropické teploty, které v létě šplhají vysoko nad 35 stupňů. Nejlepším období pro návštěvu jsou proto listopad až březen, kdy teploty dosahují příjemných 23–27 °C.

Foto: Shutterstock

Omán je, stejně jako například Spojené arabské emiráty, blízkou exotikou. Let do něj zabere jen osm hodin, s jedním přestupem v Dubaji. Po cestě ale počítejte s tříhodinovým posunem hodinových ručiček ve směru vpřed.

Nejčastěji se zde mluví arabsky, ale domluvíte se také anglicky.

Po příletu je nutné vyřídit si víza. Ty si čeští turisté kupují až v Ománu, za cestu kratší než deset dnů se platí 5 OMR (5 ománských rijálů, zhruba 250 Kč), vízum pro cesty delší než 10 dnů stojí 20 OMR (cca 1000 Kč). Také musíte mít pas platný ještě nejméně 6 měsíců po návratu z dovolené.

Pláže

Omán se pyšní nádhernými bělostnými plážemi. Při opalování nezapomeňte na pravidla domácích. Opalování bez vrchního dílu plavek si v Ománu odpusťte, pro místní je to přinejmenším pohoršující. A také se nezapomeňte důkladně mazat, slunce zde opravdu pálí.

Foto: Shutterstock

Nakupování

V Ománu si užijete typickou arabskou atmosféru na každém kroku. A obzvlášť na místních trzích, kterým se říká súky. Nabídka je zde pestrá a výhodně koupit se dají například zlaté a stříbrné šperky, výrobky z kovu, oděvy v arabském stylu, šátky a orientální koření. Hlavně nezapomeňte smlouvat, prodejci to přímo očekávají a byla by škoda koupit za první navrhovanou cenu.

Foto: Shutterstock

A jak platit? Při cestě do Ománu si s sebou nezapomeňte vzít větší hotovost v USD nebo EUR. Peníze vyměníte v hotelech, směnárnách nebo bankách bez poplatku za zmíněné ománské rijály (1 OMR cca 54 Kč). V hotelích a kamenných obchodech můžete platit také cestovními šeky, eurošeky i platebními kartami.

Spropitné v Ománu není tolik rozšířené, jako je tomu v ostatních arabských zemích. V restauracích a hotelech je však vhodné projevit spokojenost prostřednictvím spropitného ve výši cca 10 % z celkové ceny.

Kuchyně

Ománská kuchyně se skládá nejčastěji z jehněčího, skopového či velbloudího masa. Jako přílohy nejčastěji slouží rýže, chlebové placky (rukhal) a datle. Každé jídlo je přitom poměrně dost kořeněné, mdlé chuti se tak v tomto sultanátu určitě neobávejte.

Foto: Shutterstock

Tradiční káva se připravuje z čerstvě upražených kávových zrn a kardamomové moučky. Jelikož je sama o sobě dost hořká, podávají se k ní na doslazení například datle nebo sladká želatina halva.

Doprava

A jak je to v Ománu s přesuny? Z mezinárodního letiště, respektive z hlavního města Maskatu, jezdí autobusy do všech velkých měst. A mezi nimi se můžete pohodlně pohybovat dalšími linkami. Autobusy jsou čisté a vždy klimatizované. V centrech měst využijte menší mikrobusy spíše než dražší taxi.

Foto: Shutterstock

Bezpečnost a zdraví

Kriminalita je v Ománu velice nízká. Je to dáno především tím, že za spáchání kriminálního činu jsou vyměřovány velmi přísné tresty.

Také zdravotnictví je na velmi dobré úrovni, země má řadu státních klinik a s uzavřeným cestovním pojištěním vás bez problémů ošetří.

Základní slovníček
Dobré ráno – Sabáh el-chér Dobrý den – Salam aleikum Dobrý večer – Misa ’l-chér Ahoj – Ahlan Nashledanou – Maa salama

Reklama

Výběr článků

Načítám