Hlavní obsah

Kolumbův ráj: Jak si užít dovolenou v Dominikánské republice

Novinky, Jan Osúch, Asociace cestovních kanceláří České republiky

Je jednou z nejpopulárnějších exotických destinací. Prosluněné pláže a nad nimi skloněné palmy a křišťálově čistá voda, to jsou hlavní lákadla Dominikánské republiky. Místa, která v roce 1492 pro svět objevil slavný mořeplavec Kryštof Kolumbus.

Foto: Shutterstock

Grand Paradise Samana

Článek

Dominikánská republika leží na ostrově Hispaniola, na severu je omývána Atlantským oceánem, na jihu Karibským mořem. Zabírá asi dvě třetiny ostrova a s rozlohou přes 48 tisíc kilometrů čtverečních je jen o něco málo menší než Slovensko. Na zbytku ostrova se nachází Haiti, které je méně šťastným a o poznání chudším sousedem populární karibské perly.

Dostat se do „Dominikány“, jak se jí všeobecně říká, je snadné. Z Prahy můžete využít přímý český charter nebo letět s přestupem velkým letadlem některé ze světových leteckých společností. V obou případech si nezapomeňte cestou tam posunout hodinky o 5 hodin zpět, pokud letíte v době našeho zimního času, nebo o 6 hodin, pokud letíte během našeho letního měření.

Za teplem bez víz

Před cestou si nemusíte vyřizovat víza. Pokud neplánujte zůstat v Dominikánské republice déle než 90 dní, stačí si po příletu koupit turistickou kartu v hodnotě 10 dolarů. A pak už začít vybalovat.

Foto: Shutterstock

Jako první doporučujeme vyndat opalovací krém, protože slunce si v tomto nádherném koutu světa užijete dosyta. Během roku je tu přes den průměrně 29 °C a ani v noci vám zima příliš nebude – užijete si tu příjemných 20 °C. Nejtepleji je v Dominikánské republice v době našeho léta. Od května do října vás zde ale může překvapit prudký krátký déšť.

Nejčastěji se proto do této země létá během zimy, od listopadu do dubna, kdy v Karibiku prší nejméně a panuje tam nejstabilnější slunečné počasí.

Jak platit a nakupovat

Po opalovacím krému vybalte také slovníček, nejužitečnější bude česko-španělský. Domluvíte se tu ale také anglicky nebo francouzsky. A to i během placení, které můžete provádět hotově (americkými dolary či dominikánskými pesy) nebo kreditní kartou, kterou akceptuje většina hotelů, restaurací i obchodů.

A nezapomínejte na spropitné, které je pro zaměstnance v cestovním ruchu jedním z hlavních zdrojů příjmů. Je běžné nechávat spropitné nosičům zavazadel, řidičům autobusů, místním průvodcům, recepčním, číšníkům i pokojským. Vždy ale jen v symbolické výši.

Pozor si dejte na velké nákupy. Vyvážet můžete maximálně 2 litry alkoholu s obsahem alkoholu do 22 % a pouze 1 litr s obsahem alkoholu nad 22 %. Nelze také vyvážet více než 200 kusů cigaret a 50 kusů doutníků. Tradičně je zakázán vývoz korálů, jantarů nebo surového zlata.

Foto: Shutterstock

Kde najdu populární a kde klidnější pláže

Dominikánci jsou pyšní na své nádherné pláže, které oceňují odborníci z UNESCO a zařadili je do svého seznamu světového přírodního bohatství. Vybrat si můžete z desítek nádherných pláží po libosti: bílých na východě, zlatavých na severu či šedých na západě.

Určitě byste neměli vynechat pláž ostrova Cayo Levantado, která se nachází v zálivu Samaná. Najdete tu klid stranou davů turistů, a pokud budete mít štěstí, narazíte také na poklad. Říká se, že právě někde tady je ukrytý. Jednou z nejpopulárnějších pláží je Bavaro: kilometry pobřeží s bílým pískem, které lemují palmy. Najdete ji na východním pobřeží v letovisku Punta Cana.

Nahoře bez raději ne

Rozhodně si dejte pozor na opalování bez vrchního dílu plavek. V hotelech s privátními plážemi by vám to zřejmě tolerovali, ale na veřejných plážích by to bylo pro místní přinejmenším drzé a urážlivé. Dominikánci jsou velmi pobožní lidé a nahotu na veřejnosti považují za nestydatost.

Co když mne pláže omrzí

Pokud by vás omrzelo polehávání na pláži, můžete se vydat objevovat místní faunu a floru. Zejména v nížinách, ale také na svazích se vyskytuje bujný zelený porost s množstvím exotických druhů stromů a rostlin. Ze stromů převažují kokosové palmy, mahagon, cedr, divoká oliva, mangrovy a další.

Foto: Shutterstock

Ze zvířat můžete zahlédnout prasata, koně nebo kance, kteří sem byli přivezeni z Evropy. Na ostrově se také mimořádně daří americkým druhům krokodýlů (zejména v jezeře Lago Enriquillo, ke kterému si můžete udělat výlet lodí) a ve vzduchu zde poletuje přes 200 druhů původních opeřenců, z nichž některé druhy jsou právě tady mnohem krásnější než v jiných koutech světa.

Autem raději ne

Při přepravě po ostrově doporučujeme využívat veřejnou autobusovou dopravu. Trasy vedou napříč velkými městy v pravidelných intervalech. Můžete využít také minibusy. Zastavují na mávnutí a jsou o něco levnější.

Můžete také využít taxi, které jezdí všude, kde se pohybují turisté (seriózní taxislužbu poznáte podle vozů označených nápisem „Taxi turistico“ a identifikačním číslem na dveřích).

Naopak spíše nedoporučujeme půjčovat si vůz. Cesty v Dominikánské republice nejsou v dobrém stavu, ukazatele podél nich často chybějí a místní řidiči si s pravidly příliš hlavu nelámou. Pokud byste neodolali, pro půjčení vozu musíte být starší 25 let a mít řidičský průkaz (nemusí být mezinárodní, stačí ten ze země původu).

Foto: Shutterstock

Kde najdu kreolské pochoutky

Láska k Dominikánské republice prochází také žaludkem, a proto nezapomínejte ochutnat tamní gastronomická lákadla. Rozhodně doporučujeme zbystřit při spatření nápisu Comida criolla – kreolská kuchyně. Ta je k mání spíše ve vesničkách a v odlehlých místech turistických letovisek. Pokud narazíte na nápis Comedor, máte velkou šanci některé z typických jídel vyzkoušet.

Mezi jídla, která se často připravují, patří například rýže s fazolemi a masem či rybou a malým salátem. Pokud k tomu dostanete ještě červenou omáčku, můžete se pak pochlubit, že jste jedli dominikánskou vlajku (bílá – rýže, červená – omáčka, modrá – fazole).

Co pít

Pozor na vodu z vodovodu –, ta není pitná. Raději si kupujte balenou. Případně rovnou sáhněte po proslulých karibských koktejlech. Nenajdete je ale v baru na každém rohu. Dominikánci jsou totiž zvyklí pít rum čistý, a tak míchané drinky dostanete jen v určitých typech podniků.

Na plážích jsou hitem kokosové ořechy a jejich lahodné mléko.

Foto: Shutterstock

Využijte trezor

Turisté jsou tu obětí trestných činů jen minimálně, přesto mějte na paměti, že Dominikánská republika je i přes své přírodní bohatství velmi chudá země, a proto zde často dochází ke krádežím. Šperky a další cennosti proto nechávejte v hotelových trezorech, na výletech a při procházkách je stejně nejspíš potřebovat nebudete.

Raději se v klidu rozhlížejte po tomto nádherném kousku světa, za jehož objevení vděčíme už 522 let zmíněnému odvážnému mořeplavci.

Reklama

Výběr článků

Načítám