Hlavní obsah

Luxus šejků: Jak si užít dovolenou v Emirátech

Novinky, Jan Osúch, Asociace cestovních kanceláří České republiky

Luxus a exotika na dosah ruky. To jsou Spojené arabské emiráty. Destinace, kde se vám bude tajit dech nad nejmodernějšími mrakodrapy, umělými ostrovy, zlatými kulisami všedního dne a také nádhernými plážemi. Jak si užít dovolenou v Emirátech?

Foto: archiv autora

Burj Al Arab

Článek

Konečně bez víz!

Začněme nejdůležitější novinkou letošního roku. Od března mohou čeští turisté do Emirátů cestovat pouze s platným pasem, nemusí vyřizova,t a tedy ani platit víza (dosud každá osoba platila 1690 Kč). Kromě několikatisícové úspory v rodinném rozpočtu to znamená možnost vybírat dovolenou v Emirátech i na poslední chvíli, protože cestovní kanceláře ani klienti nemusejí počítat se lhůtou pro výrobu víz.

Exotika za rohem

Tím, co není nové, ale vzhledem k rostoucí oblibě exotických zemí stále přitažlivější, je blízkost Emirátů. Zatímco například do karibských destinací vám cesta zabere více než deset hodin, v Emirátech budete za poloviční dobu.

Foto: archiv autora

Burj Khalifa

Sedm samostatných emirátů

Emiráty jsou velké zhruba jako Portugalsko a žije v nich asi 5,5 miliónu obyvatel. Tvoří je sedm samostatných emirátů: Dubaj, Abú Dhabí (které je samostatným Emirátem a zároveň i hlavním městem celého společenství), Ras al Khaimah, Fujeirah, Adžmán, Umm al-Quwain a Sharjah. První čtyři jsou přitom nejnavštěvovanější, další jsou zatím turismem dotčeny méně.

Počasí a pláže

Spojené arabské emiráty spadají do subtropického pásma. Teploty se zde i v zimě pohybují kolem příjemných 25 °C, v létě mohou přesahovat až 40 °C. Do Emirátů je ideální jezdit v období, kdy je u nás zima. Ohřejete se, a přitom se vyhnete spalujících letním teplotám.

Foto: archiv autora

Na hotelových plážích se můžete pohybovat jako ve všech jiných destinacích. Důrazně ale upozorňujeme ženy na nevhodnost opalování „nahoře bez“. Jiný kraj, jiný mrav zde platí dvojnásob a tento v Evropě rozšířený zvyk se v Emirátech nesetkává s pochopením.

Tradiční koření i světové značky

Nejznámějším a nejnavštěvovanějším trhem v celých Emirátech je Zlatý trh v dubajské Deiře. Kousek od něj stojí trh s kořením, kde najdete i ománské kadidlo a šafrán. Na protější straně Dubajského zálivu najdete Bur Dubai Souk, kde se prodávají látky.

Doporučujeme zejména návštěvu největšího obchodního centra na světě, které najdete v Dubaji. Zabírá plochu padesáti fotbalových hřišť a najdete zde přes 1200 obchodů nejznámějších světových značek.

Smlouvání o ceně je běžné v tržnicích, v supermarketech a obchodech s elektronikou, v buticích a obchodních centrech jsou ceny pevné.

Festival přepychu

Dubaj, společné hlavní město Emirátů a hlavní cíl řady turistů, je už mnoho let jedním z nejbláznivějších měst světa. Nachází se tu jedna z nejvyšších budov na světě (Burdž Chalífa – zde doporučujeme užít si vyhlídku z 124. patra, na niž se dostanete v rámci výletů pořádaných cestovním kancelářemi), obří mořské akvárium, lyžařskou sjezdovku uvnitř obchodního centra, umělý palmový ostrov a další dechberoucí výtvory nejslavnějších světových architektů.

Foto: archiv autora

Bab Al Bahr

Emiráty nabízí ale také běžné kratochvíle jako výlety na lodích, jízdy na čtyřkolkách, vodní parky nebo přepychové golfové resorty.

Bezpečnost a pravidla

Oficiálním náboženstvím v Emirátech je islám. Platí ale svoboda vyznání pro křesťany, pokud jsou tolerantní a nepřesvědčují pro svou víru další stoupence. Kriminalita je zde vzhledem k přísným trestům velice nízká, přesto se nelze úplně vyhnout drobným krádežím. Doporučujeme uložit veškeré cennosti včetně dokladů bezpečně do hotelového trezoru.

Přestože Dubaj je jednou z nejliberálnějších arabských zemí, stále zde platí spousta islámských pravidel a zvyků. Arab například jí jídlo pouze pravou rukou, protože levá se používá na toaletě. Stejně tak si Arab nikdy nedává nohu přes nohu, protože namířit na někoho podrážku boty je považováno za urážku. Obyvatelé Dubaje se také vyhýbají neslušné gestikulaci, za vztyčený prostředníček zde hrozí vysoké pokuty. Při návštěvě mešity se všichni zouvají a žena si musí zahalit vlasy. Arabové samozřejmě dodržují i měsíc ramadán, kdy během dne nesmějí jíst, pít či kouřit.

Foto: archiv autora

Dubai Marina

Svět na talíři

V Dubaji jsou libanonské, indické, pakistánské nebo íránské restaurace. Určitě ale narazíte i na evropské, mexické, japonské, čínské a thajské speciality.

Základem kuchyně je maso z čerstvých ryb, skopové a hovězí maso, velbloudí maso a mléko. Nikdy nechybí čerstvá zelenina a datle. Určitě vyzkoušejte esh asarya, tvarohový koláč se šlehačkou, ghuzi, což je pečené jehněčí maso s rýží a borovými ořechy, nebo třeba koftu, mleté jehněčí maso s petrželí a cibulí. Tradiční arabská nebo beduínská káva je ochucena kořením kardamon. Podává se v malých pohárcích bez ucha.

Foto: archiv autora

Jezdit se nebojte

Během dovolené v Emirátech se také nebojte vypůjčit si vůz. Doporučujeme ale předem konzultaci s delegátem cestovní kanceláře. Jedině tak budete mít jistotu, že nenarazíte na podvodné prodejce. Jízda v Emirátech není nijak náročná, jezdí se vpravo a nejvyšší povolená rychlost ve městě je 60–80 km/h, na hlavních dálnicích 100–120 km/h. Hotely nabízejí vlastní taxíky, které jsou o něco málo dražší než ty běžné. Všechny vozy jsou ale vybaveny taxametrem a pro delší trasy mají pevně stanovené ceny.

Základní slovníček

Dobré ráno – Sabáh el-chér

Dobrý den – Salam aleikum

Dobrý večer – Misa ´l – chér

Ahoj – Ahlan

Nashledanou – Maa salama

Reklama

Výběr článků

Načítám