Hlavní obsah

Jak si užít dovolenou v zemi řeckých Bohů

Novinky, Jan Osúch, Asociace cestovních kanceláří České republiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecko patří k nejoblíbenějším prázdninovým destinacím. Nádherné pláže, průzračné moře, dobré jídlo a fascinující památky. To jsou hlavní důvody, proč do země pod modrobílou vlajkou míří z Česka statisíce lidí ročně. Přinášíme odpovědi na nejčastější otázky týkající se dovolené v této zemi.

Foto: Shutterstock

Argo beach

Článek

V Řecku najdete rozlehlé resorty i malebná místa a zátoky, kde budete úplně sami. České cestovní kanceláře nabízejí pobyty především na řeckých ostrovech. Nádherné památky si užijete zejména na Krétě, Rhodosu a Kosu, nejkrásnější pláže zase na Zakynthosu nebo Lefkádě. Nádhernou atmosféru ale zažijete i na ostrově Korfu, na „Pythagorově“ Samosu nebo na menším Karpathosu.

Destinace „na občanku“

Řecko a jeho ostrovy leží v Evropské unii, takže pro vstup do země stačí mít platný občanský průkaz se strojově čitelnými údaji. Pokud budete cestovat na platný pas, samozřejmě se do země také dostanete. Nezapomeňte, že vlastní cestovní doklad musí mít i děti (včetně kojenců). Novomanželé by si měli dát pozor na občanský průkaz s odstřiženým rohem, ten pro cestu do zahraničí neplatí, proto je nutné připsat si na seznam „co si vzít na líbánky“ i platný pas.

Památky domů nevozte

Jako běžný turista můžete bez celních poplatků z Řecka dovézt až 10 litrů tvrdého alkoholu, 90 litrů vína nebo třeba 1 kilo tabáku.

Bez zvláštního povolení je naopak striktně zakázán vývoz a dovoz střeliva, léků (vyjma vašich osobních) starožitností a také jakýchkoli zvířat a přírodnin.

Mimochodem, kvůli antikvitám si v Řecku zpravidla neužijete přístrojového potápění. Pokud byste se přece jen toužili potopit s dýchacím přístrojem, jeďte na Rhodos; v lokalitě Kalithea je to povoleno, protože tam už se povedlo všechny potopené starožitnosti vylovit.

Foto: Shutterstock

Knossos

Božská kuchyně

O řecké kuchyni je známo, že je velmi zdravá a stojí za dlouhověkostí místních obyvatel. Ovlivněna je především kuchyní tureckou, italskou a arabskou. Zdravotních rizik se zde bát nemusíte, takže si s chutí můžete objednat u jakéhokoli stánku třeba populární gyros. Nejlépe si ale řeckou kuchyni užijete v typických tavernách. Ať už zvolíte řecký salát, moussaku, tzatziki, nebo třeba pita chleba s rozličnými přílohami a pomazánkami, vždy budete mít jistotu, že řečtí bohové dobře střeží i kvalitu místní gastronomie.

K pokrmům doporučujeme také sklenku lahodného řeckého vína, a na závěr třeba doušek světoznámé pálenky metaxa nebo řeckého národního nápoje – anýzového ouza.

Jak se řekne…

Přestože klasickou i novou řečtinou mluví jen málo českých turistů, z jazykové bariéry rozhodně nemusíte mít obavy. Nabídka v restauracích je psána většinou trojjazyčně – řecky, anglicky a německy, číšníci se zpravidla snaží a v hotelech, kam čeští turisté jezdí opakovaně, už se snaží hovořit i česky. Na vývěsních tabulích bývají také fotografie jídel. Anglické názvy najdete i v obchodech nebo třeba na silničních cedulích.

Foto: Shutterstock

Řecko

Ve všech hotelech se můžete spolehnout na to, že z kohoutku teče pitná voda. Její chuť ale ne všude sedí každému, doporučujeme proto doplnit konzumaci kohoutkové vody i dostatečnou dávkou její balené verze. Voda v plastové lahvi o objemu 1,5 l stojí od 0,5 eura, tedy zhruba stejně jako v České republice.

Kdo přiveze bronz

V Řecku převládá typicky středomořské počasí. Léta jsou zde horká a zimy mírné. Průměrná roční teplota se pohybuje okolo 25 °C, slunce svítí přes 300 dní v roce a prší tu jen velmi zřídka. Už od června převládá jasná obloha s teplotami kolem 30 °C. Nejtepleji bývá v červenci a srpnu, kdy rtuť teploměru šplhá až k 35 °C. Nebojte se ale ani zářijových dní, moře je stále ještě krásně vyhřáté a teploty stále atakují třicítku.

V Řecku na vás čeká široké spektrum pláží, od zlatých písčitých až po oblázkové. Všechny ale vybízejí k uvolnění a příjemnému požitku z dovolené. Připravte se na to, že na většině z nich si budete muset pronajmout lehátkový set (dvě lehátka a slunečník, obvykle za 5 – 8 EUR), některé hotely ale zajišťují na svých plážích tento plážový komfort zdarma.

Přestože v Řecku nebudete čelit takovým teplotám jako třeba v Turecku či Egyptě, doporučujeme používat dostatečně silné opalovací krémy, nejlépe ty, jejichž účinnost nemizí po prvním ponoření do vody. A především v prvních dnech vystavujte své tělo přímému slunci jen na pár desítek minut. Spálit se hned první den umí každý, ale nachytat bronz, který vám vydrží ještě dlouho po návratu, je disciplínou, v níž bronzová znamená barvu vítězů.

Foto: Shutterstock

Řecko

Kruhová přednost

V Řecku platí běžná evropská silniční pravidla. Jediná velká výjimka: na kruhových objezdech platí přednost zprava - má ji ten, kdo na kruhový objezd vjíždí! V obci se může jezdit maximálně 50 km/h, mimo obec 80 km/h. Za jízdy se nesmí telefonovat, musíte mít zapnuté pásy, malé děti připoutané v sedačkách a při jízdě na motocyklu mít na hlavě helmu.

Právě motocykl je oblíbený mezi turisty, kteří si jej půjčují a podnikají individuální výlety po ostrově. Ať už si půjčujete motorku nebo auto, vždy se ptejte delegáta cestovní kanceláře, kterou půjčovnu Vám může doporučit. Není neobvyklé, že půjčovny zkontrolují motocykl v květnu před sezonou, a než si ho půjčíte v srpnu na pár dní vy, desítky lidí na něm podnikají leccos a majitel o jeho technickém stavu už má jen velmi mlhavou představu.

Vezměte také v potaz, že všudypřítomný písek a jemný prach prodlužují brzdnou dráhu a zvyšují nebezpečí smyku.

Vojáky nefoťte

Řecko je zcela bezpečnou zemí, kde je nutné dbát jen běžných bezpečnostních pravidel, jaké známe i z České republiky. Přesto doporučujeme dbát zvýšené opatrnosti při pohybu kolem vojenských objektů, které jsou výrazněji zastoupeny zejména na řeckých ostrovech. Vstup do nich je striktně zakázán a v jejich okolí se nesmí fotografovat. V případě porušení tohoto zákazu můžete být zadrženi a čelit výslechům a podezření ze špionáže.

Foto: Shutterstock

Řecko

Přibalte turistickou obuv

V Řecku si můžete dovolenou u moře zpestřit nejen výlety za památkami, ale také do blízkých nádherných hor.  Zvláště pokud jedete na Krétu, neopomeňte vyrazit do pověstných soutěsek. Vystoupat do hor se ostatně vyplatí prakticky všude – budete odměněni pohledem na „své“ pobřeží z ptačí perspektivy, a to nejen na Krétě, ale prakticky na všech ostrovech i na známé Olympské riviéře. V každém případě se však poraďte s delegátem, abyste věděli, kudy, kam a jak. Nespoléhejte tak úplně na značení ani na obyčejné turistické mapy – některé jsou totiž tak trochu přibližné.

Proč vyrazit do Řecka
  • Blízká destinace se stabilním počasím
  • Čisté moře a rozmanité pláže
  • Fascinující památky
  • Atraktivní ceny a kvalitní služby
Základní slovníček
  • Kaliméra – Dobrý den
  • Kalispéra – Dobrý večer
  • Kalinichta – Dobrou noc
  • Jásu – Ahoj
  • Chérete – Nashledanou
  • Efcharistó – Děkuji
  • Parakaló – Prosím
  • Né / Óchi – Ano / ne

Reklama

Výběr článků

Načítám