Hlavní obsah

Tip na výlet: Vydejte se tam, kde pivo dělají s láskou

Regionální, rukodělná piva jsou v Německu čím dál oblíbenější, a jezdit se za nimi nemusí jen do Bavorska. Třeba v malém pivovaru v braniborské Postupimi ho v bývalé hájovně dva nadšení sládci Jörg a Thomas vaří již přes deset let. Za tu dobu se jejich pivní zahrádka na břehu jezera Templiner See stala oblíbeným místem k ochutnávání pivních specialit všeho druhu.

Foto: TMB Fotoarchiv

Piva z rukodělného pivovaru Braumanufaktur Forsthaus Templin v Postupimi

Článek

„Potsdamer Stange“ – postupimská pivní specialita

Trend řemeslně vyráběných piv se začal nejvíce rozvíjet řekněme přede dvěma třemi lety. Jörg Kirchhoff a Thomas Köhler, vyučení sládci, ale především kamarádi se ale do díla pustili mnohem dříve, už v roce 2003. V Postupimi začali vařit pivní speciály podle starých receptur. Jedním z nich je i pivo s názvem Potsdamer Stange. Zdejší pivovar se ale může pyšnit další zvláštností: pivo se tu vaří výhradně z bio surovin. A co je hlavní, zákazníkům chutná.

Foto: TMB Fotoarchiv

Piva z rukodělného pivovaru Braumanufaktur Forsthaus Templin v Postupimi

Vyučeni ještě za minulého režimu, zkušenosti si ale přivezli z ciziny

Jörg a Thomas se poznali kdysi v postupimském městském pivovaru. Oba jsou vyučení sládci. Zároveň jsou také posledními, kdo prošli pivovarským vzděláním ještě za časů NDR. Po studiu se ale oba dva odstěhovali do zahraničí, kde nabírali zkušenosti, aby se na přelomu tisíciletí mohli vrátit a ve své rodné Postupimi založit vlastní rukodělný pivovar. Do rukou se jim dostala bývalá hájovna – Forsthaus Templin. Tak se dnes jmenuje i pivovar samotný, jen do názvu přibylo ještě slůvko „Braumanufaktur“.

Foto: TMB Fotoarchiv/Steffen Lehmann

Sládek Jörg Kirchhoff vypráví o začátcích bio pivovaru v Postupimi

Regionální a bio piva táhnou

S ročním výstavem 5000 hektolitrů je Braumanufaktur Forsthaus Templin mezi malými pivovary v Braniborsku jedním z největších. Zároveň je ale jediným ryze bio pivovarem. Toho, že obliba regionálních piv stoupá, si všimli i sami sládkové: „Regionální, bio a ručně vyrobené se u zákazníků jednoduše setkává s velkou odezvou.“ Kdo by si chtěl udělat o víkendu výlet a dozvědět se něco více o pivech jako Märzen a lokálních specialitách Werdersches či Potsdamer Stange, může popadnout kolo nebo naskočit na postupimské vodní taxi, které staví přímo na pláži Templin. Odtud je to doslova jen pár kroků k pivní zahrádce ve stínu letitých kaštanů. Prostě taková ta víkendová idylka.

Speciality putují i z kuchyně

Pivo se v templinské hájovně kromě pití také hojně využívá v kuchyni. Místní šéfkuchař Stefan Schreiber ho přidává třeba do knedlíků nebo kysaného zelí podávaného k pečenému kolenu. Má také jednu svoji specialitu: sladový chléb zvaný Treberbrot. Nezkoušejte z něj ovšem dostat recept, ten je totiž tajný.

500 let od vyhlášení zákona o čistotě piva
„Reinheitsgebot“ – tak se jmenuje údajně nejstarší potravinová norma světa. Od roku 1516, kdy byla vyhlášena, se smí německé pivo vyrábět pouze z vody, sladu, chmele a kvasnic. Žádné jiné přísady ani koření nejsou povoleny. Ačkoli byl zákon před půl tisíciletím vyhlášen v Bavorsku, platí dodnes i v Braniborsku. I tady se letos v dubnu hojně slavilo. Pokud jste ale oslavy prošvihli, nezoufejte. Malé pivovary, včetně toho Jörgova a Thomasova, navařily u této příležitosti nejrůznější speciály a sváteční piva, která se tu prodávají i v lahvích. Ostatně takto významné jubileum se pochopitelně slaví celý rok.

Pivo v Braniborsku

Boom domácích pivovarů

Stejně jako u nás i v Braniborsku se čím dál více rozmáhá domácí vaření piva. Prignitz v severozápadní části země je toho příkladem. Čtyři místní minipivovary se snaží ukázat, jak chutná Braniborsko. Jelikož tu sládci nejsou omezeni chuťovými limity masové produkce, mohou si dokonce i v rámci Reinheitsgebot dovolit experimentovat. V různém množství tu zde vznikají velmi originální piva, za kterými se sem sjíždějí pivaři fajnšmekři ze širokého okolí.

Foto: Hotel Alte Ölmühle

Hotel Alte Ölmühle má i svůj vlastní pivovar

Pivovar ve starém mlýně

Ve Wittenbergu, ve starém mlýně, kde se kdysi lisoval olej, dnes sídlí pivovar Alte Ölmühle. Zdejší pivo nese název Wittenberger Herzbräu. Celému procesu výroby zde může přihlížet každý z návštěvníků. A po prohlídce samozřejmě ihned ochutnávat. Abychom trochu navnadili vaše chuťové pohárky: těšit se lze na jemný Pils s bylinkovými tóny, jantarově zabarvený speciál, ale také na černé pivo s vysokým podílem speciálních sladů a velmi silným chmelovým aroma. Všechna piva jsou nefiltrovaná, takže všechny vitamíny a zdraví prospěšné látky obsažené ve sladu, chmelu i kvasnicích v pivu zůstávají. Kdo má rád experimenty, může vyzkoušet pivo připomínající uzené.

Foto: Hotel Alte Ölmühle

Takto vypadá varna pivovaru hotelu Alte Ölmühle v braniborském Wittenberge

Jako ve středověku

Asi 25 kilometrů východně od Wittenbergu natrefíte na středověký hrad Plattenburg. Jedná se o jeden z nejstarších hradů v celém Německu, které jsou chráněny vodním příkopem či nějakou přírodní vodní plochou. Hradní pán Rene Günther tu vaří pivo teprve od roku 2014. Za tu dobu se ale vypracoval a hosté se do jeho hradního sklípku scházejí, aby ochutnali nefiltrovaný Pils nebo třeba Schwarze Magd – speciální tmavé pivo s medovou chutí. Medový je i světlý Rittergold čili „Rytířovo zlato“. Kromě toho tu v průběhu roku můžete ochutnat i spoustu dalších sezónních piv. Je to rozhodně zážitek.

Foto: Plattenburg

Pivní speciály přímo ze středověkého hradu Plattenburg

Pivní okruh Braniborskem

Náš výčet pivovarů, které stojí za to v Braniborsku navštívit, by mohl pokračovat ještě dlouho. Přidáme ještě alespoň pár z nich: minipivovar hotelu Prignitzer Hof nedaleko Pritzwalku a další bývalý mlýn – Triglitzer Kobermühle. Pokud vaše drahá polovička bude chtít vidět kromě měděných či nerezových varen a pivovarských hospůdek i nějaké památky, vezměte ji do Neuzelle. Zatímco bude obdivovat úchvatnou barokní architekturu a vzácné liturgické malby ve zdejším muzeu, vy se můžete vydat do klášterního pivovaru a nakoupit zde i nějaký ten pitelný suvenýr pro vaše blízké. Neuzellský pivovar navíc patří k těm, které bojují proti omezení Reinheitsgebot a snaží se dokázat, že i nápoj s jinými přidanými surovinami může být označován za pivo. Ochutnat tu tak můžete kromě zázvorového piva třeba i jablečné a mnoho dalších.

Malé pivovary v Braniborsku

Braumanufaktur Forsthaus Templin: www.braumanufaktur.de

Pivovar Alte Ölmühle: www.oelmuehle-wittenberge.de

Pivovar na hradě Plattenburg: www.burgkeller-plattenburg.de

Pivovar a hotel Prignitzer Hof: www.prignitzer-hof.de

Pivovar a hotel Triglitzer Kobermühle: www.kobermuehle.de

Klášterní pivovar Neuzelle: www.klosterbrauerei.com

Turistické informace o Braniborsku: www.brandenburg-tourism.com

Vše o dovolené v Německu: www.germany.travel

Související témata:

Výběr článků

Načítám