Hlavní obsah

Skleněná stezka: po stopách českých a bavorských sklářů

Novinky, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tato stezka je jednou ze dvou set prázdninových stezek v Německu. Rozprostírá se na 250 kilometrech a návštěvníky provádí místy, která jsou v Bavorsku s výrobou skla neodmyslitelně spojena. Skleněné manufaktury, muzea, kostely, sochy, to vše mohou návštěvníci objevit, vydají-li se po stopách skla.

Foto: Toruismusverband Ostbayern e.V., Stephan Moder

Skleněná stezka je plná překvapení.

Článek

Trasa dlouhá 250 kilometrů vede od Neustadtu an der Waldnaab přes Hornofalcký a Bavorský les až po město tří řek – Pasov. Stezka byla založena již roku 1997 a od té doby si získala řadu příznivců.

Zajímavá je totiž nejen pro milovníky skla, podél stezky se pro návštěvníky otevírá celá řada možností, jak v tomto regionu trávit svůj volný čas: nachází se zde totiž populární pěší stezky (Goldsteig a Gläserner Steig), prvotřídní wellness hotely a dech beroucí krajina, tu návštěvníci naleznou třeba v Národním parku Bavorský les. Během roku se zde koná i mnoho akcí spojených s výrobou skla a milovníky nákupů potěší i zdejší nákupní a outletová centra, stejně jako butiky.

Foto: Tourismusverband Ostbayern e.V.

Zdejší manufaktury používají tradiční metody

Skleněná stezka je jednou z nejoblíbenějších v Bavorsku, fanoušci skla a skleněných výrobků se nejen seznámí s historií výroby skla, ale budou se také moci podívat, jak se sklo vyrábí, a na některých místech si i samotnou výrobu vyzkoušet. Ve zdejším regionu se sklo vyrábí s využitím tradičních postupů, což ovšem nijak neomezuje kreativitu zdejších sklářů a rozmanitost jejich výrobků.

Návštěvníci se musí připravit na pořádné horko: potřebné přísady se musí zahřát na neuvěřitelných 1500 stupňů a teprve potom se sklář může pustit do díla a popustit uzdu své fantazii.

Zdejší sklárny nabízejí nejen prohlídky, v mnohých naleznete také zajímavé výstavy a některé z nich pořádají i kurzy. Samozřejmostí jsou také obchůdky, kde si můžete nakoupit podle svého vkusu a možností.

Foto: Ulrike Eberl-Walter

Manufaktury i galerie nabízí mnoho výrobků k zakoupení

Sklo se ve východním Bavorsku vyrábí již od středověku. Ve velkých manufakturách se sklo samozřejmě vyrábí i s použitím moderních metod, klasickou ruční výrobu však dodnes nedokáže nahradit žádný stroj. Dodnes skláři používají sklářskou píšťalu, přes kterou pak foukají sklo do požadované podoby – variabilita výrobků je obrovská, záleží pak především na šikovnosti a zručnosti samotného skláře. Foukání skla je tak součástí zdejších zvyků a tradic.

Ale nejen sklárny lákají turisty k návštěvě, ve východním Bavorsku se nachází i zajímavá muzea a galerie, která se orientují na skleněné výrobky. Mezi exponáty jsou i výrobky proslulých umělců Erwina Eische a Theodora Sellnera, najdou se zde však i novinky a experimentální kousky mladých umělců.

Pasov

Pasov, město ležící na soutoku tří řek, Dunaje, Innu a Ilzu, zve své návštěvníky k velkolepým objevům v oblasti umění a architektury. Láká také na dobré jídlo a pití, na různé slavnosti i nákupy, k toulkám městem a relaxaci.

Foto: Passau Tourismus e.V.

Město tří řek - Pasov

Úchvatný je už i samotný pohled na město, které je jakoby orámováno hradem Veste Oberhaus ze severu a poutním kostelem Panny Marie Pomocné z jihu. Stavitelství tohoto města je zcela podstatně ovlivněno činností italských architektů. Byli to právě oni, kdo město Pasov nově vystavěli po velkém požáru v 17. století.

Kombinace sídelního města říšských knížat a vzkvétajícího města obchodu tady vždy nabízela ideální podmínky pro umění i umělce. Nad Pasovem se tyčí chrám sv. Štěpána, mateřský kostel východního Podunají a tím také svatého Štěpána ve Vídni. Stejně tak působivé jako tento barokní skvost jsou i jeho varhany. Jde o největší chrámové varhany na světě.

Foto: Passau Tourismus e.V.

V Pasově si mohou návštěvníci užít i plavbu po Dunaji

Pasov je však naprosto moderním městem. Zabrousit přitom můžete také do uličky Höllgasse, centra umělců v pasovském Starém městě. V krásných starých domech tady pěkně pohromadě najdete ateliéry, dílny i galerie. Pastvou pro oči je také dvakrát do týdne pořádaný trh, dále vánoční trhy s dřevěnými výrobky a pouliční slavnosti v celém městě. Stejně tak, jak mnohostranně se představují zdejší obchody, tak rozmanitě se prezentuje i místní gastronomie.

Foto: Passau Tourismus e.V.

Každotýdenní trhy jsou velmi oblíbené

Restaurace nabízejí to nejlepší z bavorské a rakouské kuchyně. Bezmezně hýřit a vychutnávat si život plnými doušky zase můžete v řadě hospůdek, bister, kaváren a barů, stejně tak jako ve vybraných restauracích a svérázných hostincích.

Na krásném modrém Dunaji

Neexistuje vlastně žádný rozumný důvod proč Pasov opustit – ledaže by se jednalo o okružní plavbu po Dunaji. Pro mnohé je to právě ten nejhezčí způsob cestování. Nechat se unášet po vodě, užívat si života na opravdu komfortně vybavené elegantní lodi a přitom mít na dosah všechny krásy na levém i pravém břehu řeky.

Muzeum skla v Pasově

Zdejší muzeum skla nabízí největší sbírku českého skla na světě. Muzeum se nachází v historické budově „Divoký muž“ přímo uprostřed historického centra Pasova. Celkem přes 30 000 výrobků, z nichž 13 000 je vystaveno, nabízí komplexní pohled na umění sklářů z Čech mezi lety 1700 až 1950, od baroka až po modernu. Centrem výstavy je období 19. století, k vidění jsou unikátní skleněné kousky z období secese, které představují vrchol českého sklářského umění.

Vyzkoušejte si foukání skla

Ačkoli je foukání skla poměrně náročné, mohou si ho návštěvníci na skleněné stezce ve vybraných manufakturách i sami vyzkoušet. Tyto prohlídky nabízejí sklárny: Joska Kristall in Bodenmais, Zwiesel Kristallglas AG, Eisch a Poschinger. Zkušení skláři návštěvníkům předvedou, jak na to, a poté se již mohou pod jejich vedením pustit sami do díla. Výsledný předmět si pak mohou na památku odnést s sebou.

Foto: Tourismusverband Ostbayern, Stephan Mode

V Bodenmaisu si mohou návštěvníci vyzkoušet foukání skla

 Zajímavosti na Skleněné stezce

U Regenu přímo pod zříceninou hradu Weißenstein se nachází jedinečné umělecké dílo – Skleněný les. V současné době zde stojí necelých třicet originálních skleněných stromů, které jsou v noci nasvíceny, což jim po setmění propůjčuje tajemnou atmosféru. V blízké budoucnosti by v lese mělo vyrůst dalších padesát stromů.

Foto: Tourismusverband Ostbayern e.V., Stephan Moder

V blízké době by mělo vyrůst dalších 50 stromů

Další turistickou atraktivitou je skleněná stodola. Zde jsou skleněné zdi pomalovány příběhy z historie Bavorského lesa. „Stodola“ se nachází u Viechtachu a ve skutečnosti se jedná spíše o jakousi galerii, celkem zde umělec pomaloval plochu 200 metrů čtverečních, projekt začal vznikat již v roce 1980.

Tip: Dne otevřených dveří se koná 29. března 2015. Vstup zdarma.

Foto: Gläserne Scheune

Skleněná stodola představuje bavorské mýty a legendy

Městečko Zwiesel má hned dvě zajímavosti. Jednou z nich je skleněná kaplička a druhou pak obrovská skleněná pyramida. Skleněná kaple se nachází kousek od centra a vyrobena byla ze speciálně upravených kachliček, které vytvořili právě zdejší skláři.

Pak je tu ovšem ještě křišťálová pyramida. Vyrobena byla roku 2007, váží přes 11 tun a skládá se ze 65 pater, ve kterých je poskládáno 93 665 speciálně vyrobených křišťálovýchh sklenic. Celá pyramida je chráněna další vrstvou skla, ve skutečnosti tak dosahuje zhruba deseti metrů a stává se tak symbolem městečka Zwiesel. V nočních hodinách je nasvícena.

Foto: Tourismusverband Ostbayern e.V., Stephan Moder

Největší křišťálová pyramida stojí také ve Zwieselu

Na skleněnou archu, která mezi lety 2003 až 2005 „proplula“ Bavorským lesem a Šumavou, dnes narazíte ve městě Bavorská Ruda. Město patří k nejstarším klimatickým lázním v této oblasti a navíc je to jen kousek na Velký Javor, který nabízí v létě i zimě nepřeberné množství sportovních zážitků, a také do Zwieselu, kde je k vidění skleněná pyramida a kaple. Do Zwieselu se mohou návštěvníci projet parní lokomotivou.

Foto: Tourismusverband Ostbayern e.V., Stephan Moder

Jedna z nich se nachází v Národním parku Bavorský les

Na Dunaji pak pravidelně pluje křišťálová loď. Ta byla roku 2006/7 přestavěna a vyzdobena miliony křišťálových kamenů Swarowski. Od té doby nese plavidlo jméno „Křišťálová loď“. Od roku 2007 se na této lodi svezlo již více než 100 000 cestujících, kteří mohli obdivovat nejen blyštivou výzdobu ale také největší křišťálový lustr na světě, který se na lodi nachází.

Foto: Tourismusverband Ostbayern, Hanno Meier

V Pasově se mohou návštěvníci nalodit na Křišťálovou loď

Ve Frauenau se pak hosté mohou těšit hned na několik zajímavostí: jednak se zde nacházejí sklárny nabízející interaktivní prohlídky, pak také umělecké dílny sklářů, v létě se zde pořádá sklářská akademie a konečně zde sídlí i velké muzeum skla.

Foto: die-glaesernen-gaerten-von.frauenau.de

Skleněná zahrada je plná uměleckých kousků

Právě v jeho parku se pak rozprostírá skleněná zahrada, která je domovem mnoha uměleckých kousků ze skla. Své výtvory zde mají i čeští umělečtí skláři.

Tipy na cestu: Sklěněná stezka

Prázdninové stezky v Bavorsku

Více o Bavorsku:

Výhodné cestování po Bavorsku:  využijte nabídek DB Bahn Česko-Bavorsko

Výběr článků

Načítám