Hlavní obsah

Zažijte Spreewald trochu jinak

Novinky, Kamila Stojanovová, Německá turistická centrála

Ráj všech vodáků, někdy přirovnávaný k floridskému parku Everglades, biosférická rezervace Spreewald, rozkládající se v Braniborsku, nabízí nekonečné plavby labyrintem více než 300 km splavných toků. Dovolená ve Spreewaldu ale nemusí být jen o vodáctví a pověstných okurkách.

Foto: DZT/Mike Corey

Vítejte ve spreewaldském vodním ráji.

Článek

Lázně uprostřed lesů a vodního labyrintu

Spreewald je turistickým cílem Braniborska s velkým C. Kdo zná plavbu na loďce, ochutnal okurky a zkusil pádlování ve zdejších vodách, má možná chuť teď zažít Spreewald trochu jinak. Jako příklad se nabízí relaxace při návštěvě lázní ve městě Burg. Prostředí moderního komplexu, poklidná atmosféra, teplo a klid slibují skvělý zážitek z koupání a plavání, stejně tak jako regenerující požitek ze saunování. A kuchyně sousedního termálního hotelu jednoduše stojí za to.

Foto: TMB/Hahn

Romantická plavba na loďce

Tip – lázně Spreewelten Bad v Lübbenau

Pro rodiny s dětmi se vyplatí návštěva Lübbenau. Relaxace se zde totiž dá skloubit s unikátním dobrodružstvím, které ocení zejména děti. Oblíbenou atrakcí je plavání s tučňáky. Sice vás od nich dělí sklo mezi bazény, ale pro odvážlivce v neoprenu je zde možnost zaplavat si přímo mezi těmito prvotřídními plavci. K odpočinku pak láká saunová vesnička.

Foto: Spreewelten GmbH

Ve Spreewaldu narazíte i na tučňáky...

Krajinou spreewaldských okurek na kole

Pokud si jako výchozí bod poznávání krajiny vod a lesů vyberete Lübbenau, určitě neprohloupíte. Kdybyste si totiž nevzali s sebou vlastní kolo, ve zdejší půjčovně si ho můžete půjčit třeba na den, dva, ale i na celý týden. Ve Spreewaldu myslí i na cyklisty a kromě sítě vodních toků pro cyklisty je zde i kvalitní síť cyklostezek. Zkusit můžete třeba „okurkovou“ trasu. Za jeden den vás půjčení kola vyjde na 5 až 8 eur, podle toho, na jak dlouho si kolo hodláte půjčit.

Foto: TMB-Fotoarchiv/Paul Hahn

Cyklisté na okurkové stezce

Příroda ideálním místem pro kulturní akce

O propojení kultury s přírodou už jste toho určitě slyšeli a četli mnoho. Ale co z toho jste doopravdy zažili? Letos uplyne 10 let od doby, kdy se ve městečkách i na ostrůvcích přímo ve spreewaldských lesích začaly pravidelně pořádat koncerty. Celé léto zaznívá mezi stromy klasická hudba, jazz i další hudební žánry. Loďky, jež vás dovezou na místo určení, vyplouvají vždy navečer z přístavu v Lübbenau. Plavbu a koncert vám navíc zpříjemní sklenka sektu a nějaká ta spreewaldská specialita, pravděpodobně okurkového původu.

Foto: TMB-Fotoarchiv/Paul Hahn

I takto pohodlně se můžete ubytovat v městečku Burg

Tip – lanové centrum v Lübbenu

Hned vedle města Lübbenau se nachází o něco menší obec Lübben. Okolní les využili místní po svém, a tak skýtá další z možností trávení volného času – lanové centrum v Lübbenu je otevřeno všem návštěvníkům od šesti let věku. Proplétat se ve výšce mezi stromy vám pomohou zkušení instruktoři.

Foto: TMB-Fotoarchiv/Joachim Boldt

Lübbenau se kromě jiného může pochlubit i zámkem

Lužickosrbské tradice

Možná víte, že jednou z uznaných národnostních menšin v Německu jsou lužičtí Srbové. Sice jich neustále ubývá a jejich jazyk se z oblasti Braniborska a Saska pomalu vytrácí, ale přece jen jsou zde jejich tradice ještě patrné. A to právě ve Spreewaldu, který se před více než tisícovkou let stal jejich sídelní oblastí. Proto se nedivte, až narazíte na dvoujazyčné názvy obcí a nejrůznější další nápisy či hlouček lidí oděných do tradičních krojů postávající u nějakého kostelíku.

Foto: TMB-Fotoarchiv/TV Spreewald e.V.

Mladí lužičtí Srbové tradice svého národa udržují

Pokud budete mít štěstí, možná zažijete i nějakou z jejich pestrých slavností, ačkoli největší průvody se konají tradičně v období Velikonoc. Můžete ale navštívit restauraci Bubak v Lübbenu, kde vaří typické lužickosrbské pokrmy.

Foto: TMB-Fotoarchiv/Zibell

A opět na kánoi ze Spreewaldu vstříc novým cílům...po vodě třeba až do Berlína!

Tipy na dovolenou ve Spreewaldu:

Navštivte tučňáky a sauny v lázních Spreewelten Bad

Více o dovolené na lodi v Braniborsku se dočtete na www.braniborsko.cz, stejně tak o dalších lázních v této spolkové zemi.

Zkuste čtyřhodinovou plavbu Spreewaldem nebo plavbu na loďce naložené senem.

Související témata:

Výběr článků

Načítám