Hlavní obsah

V Turecku smlouvejte, dejte si pravý kebab a navštivte Kleopatřinu pláž

Turecko – to je kontrast moderní Evropy, arabského světa a starověkých památek. Kdysi učarovalo i Kleopatře a Marku Antoniovi. Ten egyptské vládkyni dokonce věnoval město Alanya na dnešní Turecké riviéře a na zdejší pobřeží nechal přivést písek až z delty Nilu. Místní pláž je dodnes označovaná jako Kleopatřina a město Alanya patří k hlavním turistickým cílům Turecké riviéry.

Článek

Právě na Tureckou riviéru přijíždí většina turistů. Pás pobřeží mezi městy Antalya a Alanya je nejnavštěvovanějším koutem země. Na paty se jí sice snaží šlapat Egejská riviéra na jihozápadě, ale zatím marně. Letoviska jako jsou antické Side, luxusní Belek nebo kosmopolitní Alanya si stále drží statut nejnavštěvovanějších destinací.

Belek – turecká Mekka golfu

Nejmladší z letovisek je Belek, který vznikl de facto na zelené louce. Toto středisko v centrální části Turecké riviéry na půli cesty mezi městy Antalya a Alanya dnes platí za oázu luxusu a hlavně golfu. Na část hotelů přímo navazují golfová hřiště. A třeba vůbec první turecké golfové hřiště vzniklo právě tady.

Za deset dní dovolené se dají všechna stihnout je stěží. Které tedy nevynechat? „Určitě Lykia World Links Golf, leží částečně přímo na pobřeží nad Středozemním mořem, tudíž je proslulé nádherným výhledem, a navíc navazuje na archeologická naleziště,“ doporučuje místní delegát.

Turecký kebab
Kebab patří k nejznámějším tureckým jídlům. Češi „odkojení“ jeho evropskou „fastfoodovou“ podobou si ho ale často pletou s řeckým gyrosem. Ten je ale jinak kořeněný a podává se s jinými přílohami. Nakořeněné tenké plátky masa se nad sebe napíchají na rožeň a pomalu opékají. Platí, že složení směsi koření je tajemství, které se dědí z generace na generaci. Klasický kebab se navíc původně servíroval na talíři s chlebem. Servírování v chlebu pita je totiž evropský vynález.

Dilema, jestli se opalovat, nebo raději odpalovat je tu o to těžší, že se podél pobřeží táhne několikakilometrová písečná pláž. S kompletním zázemím a s oceněním Modrá vlajka od EU, tedy se zárukou toho, že je pláž čistá a turisty na ní nečeká žádné nepříjemné překvapení v podobě odpadků a dalších nečistot. Komise každý rok kvalitu pláží pečlivě ověřuje a buď ocenění znovuobnoví, nebo Modrou vlajku pláži odebere.

Belek – značka luxusu

Belek leží v chráněné krajinné oblasti, ze tří stran chráněný pohořím Taurus a obklopený citrusovými a olivovými plantážemi. Dovolená tady ale nepatří k nejlevnějším. Naopak. Místní hotely patří k turecké špičce. Většina jich má pět hvězdiček, vlastní soukromou pláž a od okolí je odděluje rozlehlá subtropická zahrada. Prý i ta nejnáročnější klientela má ale jen málokdy co vytknout.

Vodní dýmka
Vodní dýmka původně vznikla v Indii, kde její primitivní podoba měla podobu kokosové skořápky a trubičky, z kterých se kouřili hašiš nebo opium. Zhruba před 500 lety dostala současnou podobu v dnešním Turecku. Kouří se směs tabáku, který je naložený v medu. Její kouření je malý obřad, při kterém se nespěchá, ale i tady platí, že škodí zdraví – i přes to, že je kouř částečně filtrovaný přes vodu.

Duch antiky v Side

„Lidovějším“ letoviskem je Side. Podle legendy se právě tady poprvé potkali Antonius s Kleopatrou. A město dodnes dýchá atmosférou antiky. Tedy přesněji – původní centrum Side je dnes už „klasické“ turistické. Autentická atmosféra je ten tam, dominují restaurace, bary, suvenýry. Za historií musí turisté o kousek dál. „Naleziště je ale v pěší vzdálenosti, ideální pro příjemnou odpolední vycházku,“ prozradí na informacích.

Dominantou antického Side je potom amfiteátr pro patnáct tisíc lidí. Největší v Turecku. Dodnes se tu čas od času pořádají koncerty, akustika je i po téměř dvou tisíciletích stále výborná. Na druhou stranu je ale potřeba počítat s tím, že si za tento unikátní zážitek nechají Turci také pořádně zaplatit.

Mimo to patří do antické části města ještě byzantské městské hradby, nebo téměř na pláži ležící ruiny Apollónova a Athénina chrámu. Nicméně za nejkrásnější část Side místní označují čtvrť Kumköy, asi pět kilometrů od centra Side. Mladší generace pak asi spíš uslyší na proslulou diskotéku Oxyd, která tady probíhá pod širým nebem.

Kleopatřina Alanya

Pláže v Side se do moře svažují jen velmi pozvolna, na rozdíl od těch v okolí letoviska Alanya. „Moře je tu krásně čisté, ale horší plavce občas potrápí vlny,“ upozorňuje plavčík na pláži, která má být tou, kterou Antonius daroval egyptské vládkyni i s navezeným bílým pískem. Alanya je sice větší letovisko, ale pořád poměrně intimní a klidné oproti městu Antalya.

V centru Alanye stojí byzantská katedrála, na skále nad mořem se potom tyčí starý hrad, pod kterým je prý komplex jeskyní a chodeb dlouhý přes šest kilometrů. Z místního přístavu vás za menší částku vyvezou až do vod pod hradem. Koupání na širém moři má svoje kouzlo – pokud tedy člověk netrpí strachem z hloubky a nepřemýšlí o tom, kolik metrů vodního sloupce pod ním vlastně je.

V roce 1958 tady byl jediný hotel, dnes je kapacita lůžek jen v městě Alanya asi 160 tisíc. Celkově pak na Tureckou riviéru vyrazí každý rok asi deset milionů turistů, které pojmou na dvě tisícovky hotelů. Občas mimochodem dost bláznivých – bydlet se tady dá i v přesné kopii ruského chrámu Vasila Blaženého. Nic proti ruské architektuře – ale pro dovolenou v Turecku je asi příhodnější „klasický“ plážový hotel.

Čtěte dále:

Ze článků, které se věnují oblíbeným letním destinacím, dále vybíráme:

Z dalších témat potom nabízíme třeba článek o luxusních plavbách, o cestě vlakem do Tibetu nebo o čínských palácích. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na letní dovolenou v Turecku

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky dovolená Turecko:

Sedm nocí v pětihvězdičkovém hotelu. Létáme až do konce září. V ceně zájezdu all inclusive extra, fitness, plážový volejbal. Hotel leží přímo na pláži, disponuje čtyřmi tematickými restauracemi.

Dovolená s golfem! Přímou součástí hotelu jsou dvě golfová hřiště. Možnost golfových lekcí. Stravování a nápoje formou all inclusive special. Hotel leží přímo na pláži v Beleku.

Absolutní špička mezi hotely v Turecku. Hotel leží v subtropické zahradě, jeho součástí jsou tři golfová hřiště. Stravování formou all inclusive de luxe. Hotel pro ty, kteří nechtějí kompromisy.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Kam se letos chystáte na letní dovolenou?
Zůstanu v Česku
17,3 %
Na jih Evropy
24,4 %
Do Evropy, ale jinam než do jižní
5,3 %
Do destinace mimo Evropu
17,5 %
Nejedu na dovolenou
35,5 %
Celkem hlasovalo 636 čtenářů.

Zlatá pravidla smlouvání

V arabským zemích snad ani není možné nakupovat jinak. Jen minimum obchodů má pevné ceny, v drtivé většině případů se smlouvá. Smlouvání je i v Turecku téměř národní sport a koupit něco bez smlouvání je neslušnost, která se vám zároveň i tvrdě nevyplatí. Jak tedy smlouvat a být úspěšný?

„Původní“ cena zboží je výrazně nadsazená oproti té skutečné, minimálně o dvě třetiny. Je proto dobré vaši první nabídku položit hodně nízko. Zatímco obchodník bude cenu snižovat, turista ji musí naopak zvyšovat. V ideálním případě by se měli sejít „někde uprostřed“ na rozumné ceně, které bude výhodná pro oba.

Platí, že čím „luxusněji“ turista vypadá, tím vyšší cenu obchodník nasadí. Chcete nakoupit opravdu výhodně? Nechte v hotelu vše cenné a vypadající draze a luxusně.

Nevyplácí se spěchat a dávat najevo, že nemáte čas. Naopak, klidně se nechte od obchodníka pozvat na čaj. Konverzujte, vtipkujte, nedejte najevo nervozitu, buďte přiměřeně sebevědomí a nedejte na lichotky prodavače.

V arabských obchodech by také člověk neměl brát do rukou to, co koupit nechce, neměl by se ptát na cenu a v okamžiku, kdy se dá do smlouvání, by už neměl z téhle „hry“ couvnout. Pořádně si tedy rozmyslete, jestli máte o zboží opravdu zájem. A pokud ano, nedávejte ho příliš najevo. Naopak. Chovejte se tak, že vám ani tak nejde o zboží jako o zábavu z konverzace. Pak máte šanci uspět a nakoupit výhodně.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám