Hlavní obsah

Deset věcí, kvůli kterým se vydat do Dominikánské republiky

Výborný rum, kohoutí zápasy, nejlepší doutníky světa, rituály voodoo nebo plavání s delfíny. O Dominikánské republice už se toho napsalo spoustu. My jsme se rozhodli vám ji představit z netradičního pohledu. Sestavili jsme žebříček 10 věcí, kvůli kterým stojí za to Dominikánskou republiku navštívit.

Článek

Dominikána na jednu stranu nabízí karibskou klasiku v podobě nekonečných pláží, čistého moře a kokosových palem, na straně druhé také unikátní zážitky a prožitky. Za ráj na Zemi ji označil už Kryštof Kolumbus, dnes sem proudí v zimních měsících statisíce turistů. Kam? Každý třetí do nejznámějšího letoviska Punta Cana, ti ostatní za luxusem do Juan Dolia, za klidem a relaxem v okolí letoviska Samaná nebo do Bayahibe za potápěním a aktivním odpočinkem.

A co tedy v této karibské zemi rozhodně nevynechat?

1 - Opalujte se na oficiálně nejkrásnějších plážích světa!

To, že jsou v Dominikánské republice ty nejkrásnější pláže na světě, není jen výkřik cestovek, ale fakt podložený oficiálním zdrojem. Označilo je tak UNESCO. Pláže na východním pobřeží jsou sněhově bílé, na severu je zlatý písek a západ patří šedavým plážím. Více se o nich dočtete třeba v článku V Juan Doliu nikdo nic neřeší, možná proto je to jedno z nejoblíbenějších dovolenkových míst

2 - Ochutnejte jeden z nejkvalitnějších rumů!

Dominikánci mají ke svému nápoji podobný vztah jako Češi k pivu. Rum vyráběný z melasy má několik druhů – základem koktejlů je bílý rum blanco, samostatně se pije zlatý amarillo a tmavý anějo. Dříve se místnímu rumu říkalo Mata-Diablo, což je v překladu Ďábel-zabiják. Proč asi?

Nákup rumu přímo v Dominikáně vyjde výrazně levněji. Litr asi nejznámějších značek Brugal a Barcelo tady vyjde na dvě stovky, u nás za stejné množství zaplatíte okolo tisícovky. Vyvézt ze země můžete libovolné množství tohoto nápoje, do zemí EU je ale možné dovézt jen litr na osobu, jinak platíte clo. Pokud se necítíte na konzumaci čistého rumu, dejte si daiquiri, rum s citronovou šťávou.

3 – Navštivte Bacardi Island!

Právě tak se přezdívá ostrůvku Cayo Levantado, kde se natáčela reklama na známou značku karibského rumu. A prý je tady ukrytý i velký pirátský poklad! Ostatně mnohem víc si o něm můžete přečíst v jednom ze starších článků: Bacardi island – místo, kde se na plážích točí reklamy a ukrývá bájný pirátský poklad

4 - Zahrajte si golf, k dispozici je přes 30 hřišť!

Dominikánská republika se v posledních letech vyšvihla do pozice karibské Mekky golfu. V současnosti je tady na třicítku golfových hřišť – mezi nimi i údajně nejkrásnější kurz světa. Playa Grande je umístěné přímo na útesech nad pláží. Odborníci zase oceňují hřiště La Cana poblíž Punta Cany a hřiště The Teeth of the Dog (v překladu Psí zuby) u Bayahibe. Obě patří mezi TOP50 hřišť světa.

5 - Dejte si výborný doutník!

„Nejznámější doutníky jsou z Kuby, ale ty nejlepší z Dominikány!“ To vám tady řekne každý a má pravdu. Co se týká kvality, vítězí nad těmi kubánskými doutníky právě z Dominikánské republiky. Doutníky se tady vyrábějí pouze ručně a nesmí se stát, že by se do doutníku dostal zlomený lístek. Prý by zkazil jeho chuť.

Nejkvalitnější je svrchní list a platí pro něj, že čím je tmavší, tím je doutník sladší. Nejznámější značky jsou Arturo Fuente a La Aurora. Jejich nákupem nic nezkazíte. Nakouknout pod pokličku výroby doutníků je možné ve městě Santiago de los Cabalerro z roku 1903. Dělník tady musí denně ubalit 100 kusů doutníků, aby splnil normu.

6 - Zatančete si merengue!

Merengue není jen hudba, ale podstata dominikánské nátury. Vášnivý jednoduchý, ale o to smyslnější tanec tady zní všude. Merengue vzniklo smísením afrických rytmů s latinskoamerickými tanci a naučit se ho můžete i v Česku v tanečním kurzu. V Dominikáně můžete vzít zavděk kurzem v hotelu, který bývá v ceně zájezdu, nebo vyrazit do některého z místních podniků.

7 – Plavejte s delfíny!

Tuto aktivitu nabízí Maniti Park nedaleko hlavního města Santo Domingo. Do bazénu mezi delfíny se turisté noří pod dohledem ošetřovatelů a instruktorů. Zážitek je to bezesporu na celý život, jedinou kaňkou je cena. Ta se pohybuje na hranici sta dolarů. Maniti Park ale naštěstí nabízí i jiné kratochvíle. Kontaktní zvířecí zoo nebo zábavní programy, jejich hlavními hvězdami jsou právě zvířata.

8 - Pořiďte si kámen Atlantidy!

Larimar, přezdívaný delfíní kámen nebo kámen Atlantidy je vzácný modrý minerál, který se těží na jediném místě na světě – v dominikánské vesničce Baoruco. Objevený byl v 70. letech a předpokládá se, že za deset let bude ložisko vytěžené. Těží se ručně, bez pomoci strojů a tomu odpovídá i cena, která neustále roste.

Kámen se smí opracovávat pouze v Dominikánské republice, odvézt si domů tak můžete jen hotové šperky. Cena řetízku s drobným přívěskem začíná zhruba na tisícikoruně.

Za zkoušku stojí v Dominikáně určitě i potápění, korály jsou tady blízko u břehu. Dost možná vás ale přemůže nálada, která tady panuje. Nikdo za ničím nechvátá, nikam se nežene a jen si užívá podle dominikánského rčení: „Tomalo suave! Všechno je v pohodě!“

Čtěte dále:

V minulých dnech jsme odstartovali miniseriál o Francouzské Polynésii. Psali jsme i o slavné filmové lokalitě v Thajsku nebo o méně známých kubánských letoviscích. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Dominikánské republiky

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Dominikánské republiky:

Nejznámější a nejživější letovisko Dominikánské republiky. Jednoduché dvouhvězdičkové hotely, ale i luxusní resorty s pěti hvězdičkami, možnost potápění, v Punta Cana jsou tři golfová hřiště.

Samaná je pravým opakem letoviska Punta Cana. Klid, minimum turistů a ubytování v lůně nedotčené přírody na severovýchodě země. Od prosince do dubna sem připlouvají velryby!

Nejluxusnější letovisko Dominikány a ideální výchozí bod pro poznávání této země. Korálové zahrady jsou těsně u pobřeží – kde jinde začít s potápěním?

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Co byste v Dominikáně chtěli zažít?
Plavání s delfíny a potápění
33,1 %
Jen polehávání na pláži a popíjení koktejlů
49,7 %
Kurz merengue
3,3 %
Golf na hřišti na útesech nad pláží
1,6 %
Popíjení rumu na ostrůvku Bacardi
12,3 %
Celkem hlasovalo 980 čtenářů.

Je libo něco netradičního?

Výčet v hlavním článku ani zdaleka nepokryje všechny zajímavosti, kterými se Dominikána může pochlubit. Kromě tradičních turistických taháků jsou pro Dominikánskou republiku typické třeba i kohoutí zápasy nebo voodoo rituály.

9 - Oblíbené kohoutí zápasy

Kohoutí zápasy se odehrávají stranou turistických letovisek a větších měst. Tam už je totiž považují za barbarství a velký přežitek. Na vesnicích nicméně tato „kratochvíle“ stále přežívá a těší se oblibě místních.

Základní princip souboje je jednoduchý. Kohouti vybavení kuklou a ostruhami, popřípadě umělými drápy stojí proti sobě a mají za úkol protivníka vytlačit z kruhu, který je vyznačený pískem.Dříve při těchto soubojích tvorové i umírali, dnes se naštěstí souboj nenechá dojít tak daleko.

10 - Voodoo rituály

Spoustou tajemství a záhad je opředený i kult voodoo, který někteří Dominikánci vyznávají. Rozhodně si pod tím ale nepředstavujte hadrové panáčky se zapíchanými špendlíky. Vyznavači voodoo za pomoci tance, zpěvu a bylin upadají do tranzu, aby mohli komunikovat se svými zemřelými.

Voodoo do Dominikány přišlo ze sousedního Haiti a v současnosti ho na celém světě vyznává zhruba 60 milionů lidí.

Související články

Výběr článků

Načítám