Hlavní obsah

Bacardi Island – místo, kde se na plážích točí reklamy a ukrývá bájný pirátský poklad

ESO travel, Lucie Štěrbová

Pro svojí reklamní kampaň si vybral ostrůvek Cayo Levantado při pobřeží dominikánského poloostrova Samaná i výrobce slavného rumu Bacardi. „No, a od té doby nás turisté neznají jako Cayo Levantado, ale překřtili si nás na Bacardi Island,“ krčí rameny místní, ale nezdá se, že by jim to nějak zvlášť vadilo.

Článek

„Tak tady se musel grafik pořádně zapotit,“ myslí si spousta lidí při pohledu na fotografie pláží se zářivě bílým pískem a oblohou bez mraku v nejrůznějších prospektech. Chyba! Tahle místa skutečně existují a písek je tu skutečně tak bílý a moře možná ještě modřejší než na fotografiích. Není to žádný výtvor grafika a chytrého počítačového programu, ale tropické přírody v dominikánských letoviscích Samaná a Bayahibe.

A právě nedaleko Samaná se nalézá známý ostrůvek Cayo Levantado, přezdívaný také Bacardi Island. Turistů sem jezdí tak akorát, aby nechali místním vydělat, ale ostrov, na kterém jsou dva hotelové resorty, rozhodně není přelidněný. „Taky sem ještě pořád jezdí desítky hledačů pokladů, podle legendy tu je totiž zakopaný ohromný pirátský poklad,“ dodávají, „zatím se ale nikomu nepodařilo najít ani stopu.“

Prozatím neobjevený ráj - Samaná

Nejbližší pevnina, poloostrov Samaná, je na dohled. Podle mnohých jde o nejkrásnější část celé Dominikánské republiky, paradoxně ale až donedávna celá oblast unikala hledáčku cestovek. A co víc: „V minulosti se jednalo i o tom, že se celý poloostrov odprodá Spojeným státům, které zde chtěly postavit vojenskou základnu,“ vysvětlují znalci místních poměrů. Z celého plánu nakonec sešlo a všichni dnes říkají: „Bohudík!“

Po otevření mezinárodního letiště v hlavním městě regionu, Santa Barbara de Samaná, zkráceně jen Samaná, se tu totiž pomalu ale jistě naplno rozvíjí turistický ruch. Podmínky pro rozvoj jsou více než ideální. Okolní tropická příroda je pořád ještě neporušená a protkaná sítí jeskyní. Podle některých zdrojů je ve vnitřních oblastech poloostrova největší hustota kokosových palem na kilometr čtvereční. Navíc Samaná omývají tropické vody, pod jejichž hladinou se ukrývá pestrobarevný podmořský svět. Kdo nechá šnorchl doma, bude hořce litovat.

"Od prosince do dubna k pobřeží připlouvají keporkaci, aby vyvedli mladé,“ upozorňuje na další velké lákadlo snad každý prospekt o této oblasti. V tu dobu brázdí pobřežní vody nepřeberné množství plavidel s turisty na palubě. A ač se to přes zdánlivý zmatek na vlnách nezdá, má pozorování velmi přísná pravidla. „Do oblastí, kde jsou keporkaci, můžou jen lodě se zvláštní licencí.

Dominikánské námořnictvo je v tomhle případě neoblomné,“ vysvětluje majitel jedné z lodí. „V zájmu velryb jsou tu i další omezení – u jedné velrybí rodinky může být maximálně jedna loď a to na vzdálenost 50 metrů a nejdéle na 30 minut,“ dodává. Na palubě většinou bývá i anglicky mluvící průvodce a i přes množství omezení je pozorování nad hladinu vyskakujících kolosů zážitek na celý život.

Turismus není v Samaná ještě naplno „rozjetý“, hotelových komplexů tu není tolik, aby narušily tradiční ráz zdejší krajiny a i proto si dodnes Samaná uchovává svoje „karibské“ kouzlo. „Vy možná Samaná opustíte, ale ve vzpomínkách ona nikdy neopustí vás,“ říkají trochu nadneseně zdejší obyvatelé, ale dost možná jim dáte při prohlížení fotografií z dovolené zapravdu.

Drink s příchutí adrenalinu

Stejným typem letoviska jako Samaná je i Bayahibe - původně malé rybářské městečko dnes obklopuje několik dovolenkových resortů a celá oblast se stává v posledních letech stále vyhledávanější. A i tady vám, jako v celé Dominikáně, místní připraví oblíbený nápoj – kokosové mléko s rumem – a s ním i opravdu nevšední zážitek.

Aby byl nápoj opravdu stoprocentní, mělo by být kokosové mléko co možná nejčerstvější. „Šplhal nahoru jako opice,“ je to, co vám k prožitému překvapení řekne většina turistů. Místním totiž nedělá problém si pro čerstvý kokosový ořech okamžitě vyšplhat až do koruny vysoké palmy – tam mačetou odseknou tropické plody, které s hlasitým žuchnutím přistanou na zemi, slezou dolů a dokončí přípravu nápoje. „Strach? Tak ten vážně nemám,“ smějí se, když se jich celí vykulení optáte.

Bayahibe je ideálním výchozím místem pro výlet do národního parku del Este. Vápencové terasy vzniklé před miliónem let a jeskyně s předkolumbovskými kresbami turisty zaručeně táhnou. V pobřežní části parku se vyřádí hlavně potápěči. Blízko pobřeží jsou nádherné korály, kde si přijdou na své.

A stejně jako v Samaná ani tady vám nebudou otravovat život hromady turistů. Na rozdíl od slavné Punta Cany, kde si užijete akční dovolenou plnou návštěv nočních diskoték a křepčení do časného rána, jsou Samaná a Bayahibe klidnou oázou a karibskými lázněmi pro upracované tělo i duši.

Nenechte si ujít
Saona a CatalinaDalším ideálním místem pro potápěče jsou dva ostrůvky při pobřeží – Saona a Catalina. Můžete si buď sami pronajmout loď, nebo využít služeb místních agentur, které sem každodenně pořádají výlety. Cestou možná spatříte v okolí lodě skákající a dovádějící delfíny a na plážích Saony a Cataliny vás čeká koupání v průzračné vodě.
Kolumbův majákSanto Domingo je hlavním městem Dominikány a také ukázkou typické koloniální architektury. Jednou z hlavních dominant je tak trochu paradoxně Kolumbův maják – stavba, která vznikla v roce 1992 jako připomínka 500letého výročí objevení ostrova Hispaniola. Budova má tvar kříže a uvnitř je i hrobka slavného mořeplavce.
NP Los HaitisesNejznámější dominikánský národní park vznikl už v roce 1976 a jeho plocha se stále rozšiřuje. Jeho návštěva je možná jen s průvodcem – celá oblast je totiž přísně chráněná a navíc ne zrovna dobře dostupná. Pokud ale skousnete menší nepříjemnosti spojené s cestou, čeká vás spousta unikátních ostrůvků při pobřeží a systém jeskyní.

Podrobnější informace naleznete také na tomto specializovaném webu o Dominikánské republice.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Dominikánské republiky a okolí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Dominikánská republika:

Poloostrov na severovýchodě země s bujnou tropickou vegetací nabízí odpočinek uprostřed nádherné, téměř nedotčené přírody.

V poslední době stále oblíbenější středisko je známé svými dlouhými plážemi s jemným, bílým prachovým pískem a ideálními podmínkami ke koupání.

Na palubě moderního a kompletně vybaveného plavidla poznáte to nejkrásnější z karibských Malých Antil a svou dovolenou zakončíte na nejkrásnějších plážích světa v Dominikánské republice.

Anketa

Kde byste se chtěli v Dominikánské republice podívat?
Samaná
68 %
Punta Cana
9,2 %
Bayahibe
3,1 %
Juan Dolio
2,4 %
Santo Domingo
8,1 %
Boca Chica
3,5 %
jinde
5,7 %
Celkem hlasovalo 869 čtenářů.

Související články

Výběr článků

Načítám