Hlavní obsah

Nejlepší dovolená na Kubě je v dubnu, davy turistů opouštějí pláže

ESO travel, Ondřej Moravec

1 572 933 turistů. Takové je číslo cestovatelů, kteří loni v období od ledna do června navštívili Kubu. Kdy se ale na Kubu vydat, abyste se s nimi nemuseli potkávat dennodenně na pláži?

Článek

Podle organizace Carribean tourism se největší návštěvnost ostrova pohybuje v hledáčku zimních měsíců. V lednu sem přijede na 270 000 turistů. Voda má příjemnou teplotu 25 stupňů a vzduch má v průměru o stupínek více. K zajímavému přechodu dochází ale v dubnu a květnu. To už přichází teplejší počasí i nad evropský kontinent a tak počty turistů v Karibiku značně ubývají.

Průměrný počet turistů je zde v tomto období již pouze okolo 160 000. Přesto jsou zde klimatické podmínky totožné jako v zimních měsících, jen občas skápne o pár kapek deště více. Výsledek je tedy jasný. Pokud si chcete užít Kubu v uvolněnější atmosféře, vydejte se sem právě v dubnu a květnu.

Naháči a ibisová serenáda

A kam je nejlepší se na Kubě vydat? To se liší, záleží na tom, za jakým účelem se na Kubu plánujete vydat. Hledáte-li pobyt v tradiční turistické destinaci s čilým ruchem a zajímavým nočním životem, nic nezkazíte na plážovém letovisku Varadero. O poznání více božský klid a pohodu najdete na ostrůvcích Cayo Largo či Cayo Coco.

Cayo Largo je v poslední době asi nejoblíbenější destinací. Jedná se sice o jedno z nejdražších míst na Kubě, ale finanční zátěž je vyvážena příjemným a klidným prostředím, 27kilometrovým pásem pláží a místy až „robinsonovskou“ samotou. Místní lidé jsou navíc velice benevolentní a nejsou svazováni „plážovou etiketou“. Pokud se budete chtít opalovat na prázdnějších místech pláže nahoře či dole bez, nevyběhne na vás zpoza palmy žádný Luis de Funes s afektivní četnickou touhou si „ulovit nestoudného nudistu“. V tom je ale Cayo Largo jedinečné, na ostatních plážích jsou plavky nutnou výbavou.

Cayo Coco zase nabízí jiný druh zábavy. Tento korálový ostrov, patřící ke Kubě, se nachází v korálovém souostroví zvaném „Královská zahrada“ a je ideálním místem pro potápěčské expedice. Ve stínu bílých ibisů (podle kterých ostrov nese svoje označení Coco) si tak budete moci prohlížet jeden z největší korálů, který se svoji délkou 400km řadí hned za proslulý australský Bariérový útes.

Jak se loví krokodýli?

Pokud vás ale bílé písky již nudí a raději byste vyrazili na horskou dráhu vedoucí mezi přírodou a památkami, stačí si jen půjčit auto a vyrazit po ostrově na vlastní pěst. Asi 80 kilometrů od hlavního města Havany se vám začnou do očí drát slzy – ty krokodýlí. Je zde totiž jedna z největších krokodýlích farem na Kubě. Mezi pečlivě posekanými trávníky se nachází několik bahnisek, ve kterých si tito ještěři lebedí. Budete si zde moci např. pohladit i docela malého deseticentimetrového krokodýlka, kterého vám do dlaně dá místní farmář. Kousek vedle vás zase bude lákat místní restaurace na krokodýlí steaky.

Dalším zajímavým místem je např. na poloostrově Hicaco jeskyně Ambrosia. Ta vznikla spojením písečných dun a mořské vody, která se sem dostala v poslední etapě doby ledové. Po vzniku jeskyně se otvory často zalévaly dešťovou vodou a místní obyvatelé se sem chodili koupat. Dnes zde naleznete na stěnách na 70 kreseb pocházející z doby mezolitu a nad okem jeskyně se rozprostírá přírodní botanický hájek, kde se ukrývá skutečný stařeček – obrovský kaktus, kterému je již přes 500 let.

Uprchlíci do USA
Pokud byste se prosmýkli kolem kaktusu a několika starých termitišť, dostali byste se až k nejsevernějšímu cípu ostrova. Zde na zabahněné pláži je zaražená cedule: Protected area. Právě odtud utíkali Kubánci nejkratší možnou cestou přes moře do USA.

Vysočina Escambray v centrální části země vám zase ukáže tvář pravého kubánského vesnického života. Problém bude snad jenom trochu v dopravě. Pokud se totiž chcete podívat do panenské přírody, budete se muset vyhoupnout na koňský hřbet. Projížďka po banánových polích vás jistě zaujme. Dozvíte se také např. to, že Kubánci připravují banány celkem na 5 způsobů, a to nasladko i naslano. Když budete mít štěstí, dostanete se i nějakému tomu domorodci „pod pokličku“ a budete si moci prohlédnout, jak takový kubánský zemědělec žije.

No a na závěr se podíváme také trochu do civilizace, tedy do kubánského hlavního města Havana. Jelikož je to město ale město velice pestré, vybrali jsme pro vás jen pár záchytných bodů, které byste neměli minout:

Co si nenechat ujít v Havaně?
Nejstarší divadlo v „Novém světě“Až dorazíte do Havany, tak vedle amerikanistického Kapitolu a rumových továren určitě nezapomeňte navštívit i místní Gran Teatro de La Habana. Jedná se totiž o jedno z nejstarších divadel na západní polokouli, kde se začalo hrát již v roce 1837. Dnes zde sídlí kubánský národní balet a každé dva roky se zde pořádá mezinárodní baletní festival.
Hemingwayeova „tankovna“Až vás budou neodbytní kubánští mačové zvát na skleničku, nenechte se zavést nikam jinam než do slavného baru La Bodeguita. Na první pohled se jeví jako zapadlá ničím neohromující putyka, ale v jeho zdech dýchá doslova literární historie. Posedával zde totiž často Ernest Hemingway a popíjel své oblíbené mojito.
Město mrtvých hlídá KolumbusNe nadarmo se nejznámější kubánský hřbitov jmenuje Nekropole Kryštofa Kolumba. Poslední místo odpočinku je totiž strukturované jako město. Jednotlivé hrobky jsou spojovány ulicemi s vlastními jmény, uprostřed se tyčí pompézní hrobka Kryštofa Kolumba a mezi klasickými náhrobními deskami stojí mauzolea i netradiční pyramida

Související články:

Podrobnější informace o Kubě a přilehlých tropických ostrůvcích naleznete na tomto specializovaném webu o Kubě.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy na Kubu

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko a Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Kuba:

Seznámíte se s architekturou koloniální Havany a Trinidadu, spatříte jedinečné přírodní krásy oblasti Viňales a pohoří Sierra del Escambray.

Kubánská riviéra v plné parádě. Luxusní letovisko, jemné písečné pláže, all inclusive pobyty. Takové je největší turistické letovisko Kuby – Varadero.

„Žij a nech žít!“ I tak by se dala charakterizovat nálada, která panuje na ostrůvku Cayo Largo, který patří k dalším místům, jenž se v poslední době stávají cílem stále více a více turistů toužících po klidných pláží.

Anketa

Chystáte se na Kubu v dubnu?
Ano, je to ideální doba k návštěvě Kuby
30 %
Ano, ale ještě musím sehnat dobrý zájezd
9,8 %
Ani ano, ani ne
9,6 %
Ne, plánuju až letní dovolenou
31,7 %
Ne, Kuba mě vůbec neláká
18,9 %
Celkem hlasovalo 397 čtenářů.
Související témata:

Související články

Na skok do New Yorku - mezi mrakodrapy je hej

Pokud nějakému městu patří označení světové velkoměsto, tak je to určitě americký New York, který je světovým centrem obchodu, kultury, módy, ale i mezinárodní...

Výběr článků

Načítám