Hlavní obsah

Luxus v Karibiku: Jak to vypadá v exkluzivních resortech, kam míří slavní a bohatí?

Třicet tisíc, ale i průměrný roční plat. Dovolená v Karibiku může pořádně zahýbat s rodinným rozpočtem. Právě tady je totiž koncentrace superluxusních resortů, kde vám splní každé přání, obrovská. Soukromá terasa s vířivkou, vlastní pláž a výhled na zářivý Karibik. To si kdysi užívali Kennedyové, ale i monacká kněžna Grace. Pojďte se s námi podívat na místa zaslíbená slavným a bohatým.

Foto: ESO travel

Cancún – leží na písečné kose na špičce poloostrova Yucatán. Jde o největší letovisko Mayské riviéry.

Článek

Týden pro jednoho vás tady vyjde na částku, za kterou byste pořídili už celkem pěkné auto. Padesát, sedmdesát , sto dvacet, ale klidně i dvě stě tisíc korun. Krát dva – pokud se rozhodnete užít si dovolenou, na které vám snesou modré z nebe, ve dvou.

Na Kubu za luxusem? Ano, na korálové ostrůvky!

Tři ze čtyř turistů, kteří dorazí na Kubu, míří do letoviska Varadero. Slavnější dovolenkový cíl v Karibiku nejspíš nenajdete. „Místní pláž má ke dvaceti kilometrům a do Havany jsou to asi dvě hodiny jízdy,“ přibližuje tento středobod kubánského turistického ruchu místní delegát. „I tady najdete velmi kvalitní hotely, pokud si ale chcete užít spíše klid a vyhnout se davům turistů, musíte jinam.“

Foto: archiv autora

Pláže kubánských ostrůvků jsou různé, ale rozhodně ne přeplněné. Jestli si chcete užít soukromí, pojeďte sem.

Ideálně na jeden ze čtyř tisíc korálových ostrůvků, které obklopují hlavní ostrov. Tím pravým katalogovým kýčem v tom nejlepším slova smyslu – tedy s kokosovými palmami, bílými plážemi a Karibikem na pozadí – je ostrůvek Cayo Coco. Nenechte se ale mýlit – „coco“ v jeho názvu neodkazuje na všudypřítomné kokosové palmy, ale na přítomnost vznešených ibisů bílých, opeřenců, kteří jsou symbolem ostrova a místní jim říkají „coco bird“.

Svatba při západu slunce je kýč, ale…

Pár se jich producíruje i na pláži resortu Melia, který patří k absolutní kubánské špičce. Už jen netradičním pojetím ubytování – tady totiž klienti bydlí v bungalovech, které jsou vystavěné přímo nad hladinou místní laguny. Sauna, vířivka a obrovský bazén už jsou naštěstí na pevnině. A stejně tak svatební altán, kde si může člověk říct s tím druhým ano při západu slunce nad Karibikem. Kýč? Ano, ale nesmírně romantický a proto populární.

Foto: ESO travel

Resort Melia na Cayo Coco – bungalovy stojí přímo v mělké laguně. Budete tu doslova spát na vodě.

Vydejte se během pošmurného podzimu za sluncem:

Kennedyové i monacká kněžna jezdili na Jamajku

Jamajka zatím stála spíše ve stínu ostatních karibských zemí, ale od letošní sezóny se sem létá i z Prahy bez přestupu. Zájem o ni tak pravděpodobně poroste. Mimochodem, Jamajce se přezdívá zelený klenot Karibiku – a v posledních letech tohle spojení dostává ještě druhý význam. Na ostrově je 12 skvělých golfových hřišť, které patří ke karibské špičce. Zážitek z hraní golfu v tropických kulisách je ohromný.

Foto: ESO travel

Do Karibiku můžete vyrazit už za třicet tisíc korun, nicméně jsou tu i resorty, kde zaplatíte výrazně víc. Stojí ale za to!

Jedno z nich pak leží na dohled prominentního klubu Round Hill, jehož historie sahá až do 20. let 20. století. Vlastně tady funguje zvláštní, nicméně příjemný a efektní kontrast starosvětské elegance a dobové atmosféry s moderním luxusním zázemím.

Utíkaly a stále sem před světem utíkají známé a slavné tváře. Západ slunce na soukromé verandě si tak můžete užívat s pocitem, že stejný pohled se před lety naskytl třeba i Jackie Kennedyové nebo monacké kněžně Grace. Resort si zakládá na tradici – drtivá většina zaměstnanců tu pracuje déle než 15 let. O slavných, kteří tu pobývali, vám ale nic neřeknou. Soukromí se tady ctí nade vše.

Dominikána láká na nejkrásnější pláže planety

„Máme nejkrásnější pláže světa!“ To tvrdí snad v každém druhém přímořském letovisku. Jen v Dominikánské republice ale mají tohle tvrzení podložené „glejtem“ od UNESCO. Jsou jich tu desítky, třeba včetně té na ostrůvku Cayo Levantado, kterou jste určitě viděli a ani o tom nevíte.

Foto: ESO travel

V Dominikáně mají nejkrásnější pláže světa. A ta na ostrůvku Cayo Levantado je špičkou mezi nimi.

Tahle pláž si totiž několikrát zahrála v reklamních spotech – nejznámější je pravděpodobně série na podporu slavné značky rumu. Ostatně, od té doby se tomuto ostrůvku neřekne jinak než Bacardi Island.

Kromě obrovského pirátského pokladu, který je podle legendy zakopaný někde na pláži a který sem vyrážejí hledat dobrodruhové z celého světa, je na ostrově jen jeden luxusní resort. Navíc je pro dospělé, což zajišťuje intimitu a romantickou atmosféru. „Ideální místo pro snoubence nebo novomanžele,“ přizvukují průvodci po Dominikáně. Natáhnout se tady můžete do houpací sítě natažené mezi palmami, do venkovní vířivky i na masérský stůl.

Foto: archiv autora

Dominikánská republika je vyhlášená vysokou kvalitou služeb. V těch nejluxusnějších letoviscích vám snesou modré z nebe.

Nadprůměrnou dávku luxusu nabízí i letovisko Punta Cana, pravděpodobně nejpopulárnější a nejživější letovisko v Dominikáně, které je zároveň srdcem golfu na ostrově. Na útesech s výhledem na oceán je tu rozeseto 18 jamek hřiště La Cana, prý nejlepšího golfového hřiště v Karibiku. Za zmínku stojí ale i další – Corales Golf Course nebo Hacienda Golf Course.

Vydejte se do Mexika za luxusem a tajemstvím Mayů

Pětihvězdičkových resortů je v Mexiku nepočítaně. Je tu ale jeden, který by si k pěti hvězdičkám mohl přidávat ještě jednu další – resort Desire v Playa Maroma. Ptáte se proč? Protože je to resort jen pro dospělé, který sám sebe prezentuje jako ideální místo pro ty s uvolněným vztahem k sexu. Hosté tu (kromě restaurací) mohou chodit nazí a užít si v rouše Adamově i krásy privátní pláže. Jde o vůbec první podobný resort v Mexiku a rozhodně netrpí nezájmem hostů.

Foto: ESO travel

Punta Cana – nejpopulárnější letovisko celé Dominikány a zároveň ideální místo pro milovníky golfu.

Ostatně tím netrpí ani hotely v Cancúnu. „Místo pro tohle letovisko prý kdysi vybíral počítač na základě zadaných kritérií,“ tvrdí průvodci. A nutno podotknout, že počítač rozhodně nevybral špatně. Letovisko na samotné špičce poloostrova Yucatán se pyšní krásnými plážemi s postupným vstupem do moře a skvělými podmínkami pro vodní sporty.

Kousek New Yorku v Karibiku – Pátá Avenue

Klidněji než v Cancúnu je v letovisku Playa del Carmen, kde vládne příjemně uvolněná atmosféra a turistů je méně. Říká se o ní, že je, co do atmosféry i kvality služeb, nejlepším letoviskem v Mexiku. A mají tu dokonce i vlastní Pátou Avenue!

Takzvaná Quinta Avenida se táhne souběžně s hlavní pláží, ale o zhruba půl kilometru dále v nitru města a vydechuje atmosféru lehkého snobství. Toužíte po nové kabelce, luxusním šperku nebo luxusních šatech? V místních buticích je seženete. A pak se můžete posadit do některé z luxusních restaurací a nasávat atmosféru, která tady panuje. Zamilujete si jí!

Inzertní sdělení: Vydejte se do nejluxusnějších resortů

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky luxusních pobytových zájezdů:

Luxusní hotelový komplex patří ke špičce v Karibiku. Tvoří ho pouhých 27 vil a 36 pokojů s výhledem na moře. Komplex leží na privátním poloostrově uprostřed krásné zahrady a poskytuje maximální luxus. Pláž je soukromá, k dispozici jsou i dva bazény, skvělé jídlo si můžete vychutnat ve dvou restauracích. Golfové hřiště 10 minut od hotelu.

Vydejte se na kubánský ostrůvek Cayo Santa Maria a užijte si luxus v pětihvězdičkovém resortu Melia Buenavista. Luxusní resort je určený pouze pro páry starší 18 let a leží přímo na 400 metrů dlouhé pláži s jemným bílým pískem. Hostům jsou k dispozici 3 a la carte restaurace, 3 bary a služby Royal Service včetně 24hodinové služby komorníka.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o tom, kam v listopadu, o ostrůvku Mafia Island nebo o letovisku La Romana. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Která ze zmíněných zemí vás nejvíce láká jako místo pro dovolenou?
Kuba
38,7 %
Jamajka
8,4 %
Dominikánská republika
30,4 %
Mexiko
22,5 %
Celkem hlasovalo 191 čtenářů.

Francouzské Antily – voda modrá jako oči Josefíny

Jsou kouskem Francie uprostřed Karibiku, místy, kde se mísí francouzské elegance s karibskou živelností. Turistickými destinacemi par excellence jsou také ostrovy Martinik a Guadeloupe. Tím spíš, že při cestě sem nepotřebujete vízum a platit tu můžete eurem.

Známější a populárnější je Martinik, ostrov květin a také rodiště Josefíny, krásné manželky Napoleona. Mimochodem, říká se, že její oči měly stejnou barvu jako voda v laguně, kam se chodila koupat. Není divu, že se do ní Napoleon zamiloval - tyrkysová barva laguny, které se dnes přezdívá Josefinina koupel, bere dech.

Místní městečka s pobřežními kolonádami evokují atmosféru Francouzské riviéry. Chcete romantiku? Pak zvolte některý z elegantních hotelů v letovisku Tartan, za maximálním luxusem se potom jezdí do Trois Ilets, města červených střech a bílých pláží.

Guadeloupe pak leží tak trochu ve stínu slavnějšího Martiniku. I přesto, že jsou místní pláže neméně krásné a resorty snad ještě luxusnější. Navíc si tu na své přijdou i gurmáni – místní kreolské restaurace servírují dokonale upravené plody moře. Na Guadeloupe jsou navíc ideální podmínky pro potápění a šnorchlování. A pokud vás zajímá architektura, pak vězte, že tu mají tržnici, kterou projektoval sám Gustav Eiffel.

Související články

Výběr článků

Načítám