Hlavní obsah

Nechte se překvapit Uzbekistánem, kulturní a přírodní perlou střední Asie

ESO travel, Petra Novotná

Legendární město Samarkand, proslulá Hedvábná stezka, azurové kupole mešit, chladivě smaragdové bystřiny z horských ledovců, žár pouště nebo příjemný chlad úzkých středověkých uliček ve starobylých městech. To vše jsou lákadla, která potvrzují nadšení cestovatelé po návštěvě Uzbekistánu.

Článek

Na první pohled vypadá Uzbekistán jen jako země plná písku a kamene, kde nehostinnou krajinu obývají chudí zemědělci. Na druhý pohled vám ale odhalí své bohaté přírodní památky a na třetí ukáže dechberoucí pamětihodnosti, které dokazují jeho bohatou historii. Po léta utlačovaná kultura sovětským příkořím se postupně vrací do původní podoby a láká na starodávné dějiny orientu a strhující přírodní podívanou.

Pouště, jezera, oázy

Přestože v Uzbekistánu tvoří většinu plochy poušť, překvapí vás množství přírodních památek, které vám dokáže nabídnout. Za všechny můžeme jmenovat například jezero Aydar-kul – největší v Uzbekistánu. Prvenství vyfouklo Aralskému jezeru, které se na rozdíl od Aydar-kulu zmenšuje. Turistům hledajícím odpočinek v horkém počasí nabízí koupel, nadšencům do přírody zase několik druhů rostlin a zvířat, které potkáte jen tady.

Dalším přírodním úkazem je největší poušť Uzbekistánu Kyzylkum, které se také říká červená poušť. Za navštívení stojí také město Nurata, kde ze země vytéká pramen Češma a tvoří stejnojmenné průzračné jezírko. Legenda říká, že vytryskl, když tu Mohammedův zeď Hazrat Ali udeřil holí do země.

Řeky, které nikam nevedou
Jedním z nespočetných přírodních úkazů Uzbekistánu jsou nikam nevedoucí řeky, konkrétně Amudarja a Syrdarja. Jejich tok jednoduše končí uprostřed pouště. Může za to vypařování, vsakování do půdy ale i odvádění vody na zavlažování polí.

Město ve slané poušti

Pokud vás kromě přírody zajímá i lidmi vytvořené kulturní dědictví, nemusíte se bát, že by vás Uzbekistán zklamal. Za své bohatství vděčí hedvábné stezce, která vedla z Číny, přes jeho jižní část až do Říma. Vládnoucí emíři si tak mohli dovolit postavit, co je napadlo, od paláců po studny. Nejstarší památky jsou dochované právě z dob jejich vlády a střetů říše s Alexandrem Makedonským. Hedvábná stezka je proto Uzbeky uctívána jako tradiční místo jejich historie.

Z obchodu s hedvábím bohatla hlavně tři města, historická centra Uzbekistánu – Chiva, Buchara a Samarkand. První jmenované je z trojice nejvíc na severu i na západě. Leží ve středu slané pouště, kde se mezi pískem a kameny bělají hromádky soli. Může se chlubit opevněným středem města s názvem Ičan Kala, památkou seznamu UNESCO. Ve svých kamenných hradbách skrývá na 250 zachovalých staveb. Nedaleko Ičan Kaly je pevnost Kunya Ark. Vládcům země sloužila už ve 12. století. Díky rekonstrukci zůstalo zachováno mnoho budov pevnosti – mešita, opevněné brány, zimní hala a harém.

Místo věčného odpočinku vládců

Za dalšími památkami se vydejte do Buchary, která leží na rozhraní pouští Karakum a Kyzylkum v jihozápadní části Uzbekistánu. Mezi její monumenty patří hrad v centru města s mešitami. V jedné z nich je do stěn vytesána část koránu, která se dochovala i přes snahu Sovětského svazu přemalovat ji azbukou. Dalšími pamětihodnostmi hodnými navštívení je mešita Bolo Hauz nebo mauzoleum Češme Ajúba.

Výzdobu některých islámských svatostánků budete smět obdivovat jen z venku. Nevěřícím je totiž v několika případech vstup zakázán. V Buchaře také navštivte další památku světového kulturního dědictví - komplex budov Poj Kalon.  Pokud budete v Buchaře ve večerních hodinách, navštivte mešitu Nadir Divan Begi – povečeřet tu můžete při folklórním představení.

Hedvábná stezka
Vedla krajinou jižního Ubekistánu a je pro jeho obyvatele významným místem. Jejich říši přinesla mnoho bohatství a spojovala starověkou Evropu s Čínou. Díky ní se obě odlišné kultury poznávaly a vyměňovaly zboží i informace. Význam jí později ukradly mořeplavecké výpravy, ale Hedvábná stezka si to nenechala líbit a v současnosti se stává znovu důležitou díky nalezištím ropy.

Samarkand – město opředené legendami

Trojici měst doplňuje Samarkand, bývalé hlavní město Uzbekistánu. Na mapě ho najdete ve střední části. Patronem města je emír Timur, vládce, který sem nechal přemístit centrum své říše z Buchary. Jeho další zásluhou, za kterou ho obyvatelé Samarkandu uctívají, je stavba obrovského vědeckého centra. Jeho potomek Ulugbek tu pak nechal přistavit slavnou hvězdárnu.

Na hrobce emíra Timura je vytesána kletba, která postihne smrtí všechny, kteří by se ji pokusili otevřít. Další legenda se váže na komplex hrobek Šachizinda. Kdo prý napočítá stejný počet schodů po cestě nahoru i dolů, bude mít obrovské štěstí. Slavným místem Samarkandu je náměstí Registan, volně přeloženo jako město písku. Údajně existovalo již před vpádem Mongolů. Sloužívalo jako tržiště a křižovatka obchodních cest.

Dějinami zkoušený Taškent

Hlavní město Uzbekistánu je Taškent. Přes svou bohatou historii v něm výrazně převládá moderní výstavba. V dějinách bylo totiž několikrát zničeno a znovu postaveno. Co nestihly zdevastovat výpady Čingischána nebo Ruské říše, dokázalo zemětřesení z roku 1966. Zachované památky tu jsou proto ještě větší vzácností než jinde a vláda jim věnuje speciální péči.

Mezi zdejší lákadla patří dvě madrásy – Baraka Chána a Kukeldaš. Madrása (nebo také medresa) je muslimská škola, provozovaná většinou při mešitě. Vzdělání poskytuje převážně mužům. První jmenovaná madrása byla postavena v 16. století a dnes slouží jako sídlo muftího, nejvyššího mluvčího uzbeckých muslimů. Taškent se stal hlavním městem v roce 1930 a vystřídal v této důležité roli Samarkand. V současnosti se mezi jeho obyvatele počítají tři milióny lidí.

Co si v Uzbekistánu nenechat ujít:
Hřbitov lodíMěsto Moynaq je smutným odkazem chátrající velkoleposti Aralského jezera, které postupně vysychá. Bývalo prosperujícím přístavem, než se zmenšilo na malou vesničku, které se dnes příhodně přezdívá hřbitov lodí.
Skalní kresbyPřírodní rezervace Samiš chrání na tři tisíce skalních kreseb, díky kterým proslula. Zanechaly je po sobě kmeny putující zdejší krajinou od doby bronzové až po raný středověk. Jejich nejčastějším tématem jsou zvířata a tančící nebo lovící lidé.
Místo odpočinku obchodníkůKaravanseráj Rabati Málik – místo, kde se na svých cestách setkávaly, vyměňovaly zboží a odpočívaly karavany. Předmětem obchodování byly také informace, které si tu vyměňovali politici a diplomaté z různých zemí. Večer bavili cestovatele otroci, kejklíři a muzikanti.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o Seychelách, Bacardi Island, Rwandě, atolech Raa a Baa, Kubě nebo Bolívii. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Výlety po lákavých dálkách Asie

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Uzbekistán:

Na devítidenním zájezdu nahlédněte do minulosti země, která se léta schovávala ve stínu Ruska.

Vydejte se na poznávací zájezd po kolébce naší kultury, navštivte legendární města Jeruzalém nebo Betlém.

Na výletě po Jemenu se na jedenáct dní přenesete do arabského středověku a nebude se vám chtít zpět.

Anketa

Láká vás navštívit Uzbekistán?
Ano, plánuji se tam letos vydat
5,2 %
Ano, hned bych se tam jel podívat
77,4 %
Ani ano, ani ne
3,1 %
Ne, je to pro mě moc daleko
2,2 %
Ne, návštěva Uzbekistánu mě nijak neláká
12,1 %
Celkem hlasovalo 676 čtenářů.

Co je potřeba vědět, než se do Uzbekistánu vydáte

Česká republika neuzavřela s Uzbekistánem smlouvu o bezvízovém styku. Budete tedy potřebovat vízum (nejbližší uzbecké zastupitelství je ve Vídni) a pozvání.

Do Taškentu létají z Prahy letadla dvakrát týdně. Za letenku zaplatíte přibližně 15 tisíc korun.

Před odjezdem se doporučuje očkování proti všem typům žloutenky a břišnímu tyfu. Platidlem je uzbecký sum, který rozměníte za dolary. Jeden dolar je 1600 sum.

V zemi výrazně převažuje sunnitský islám, zbylí věřící se hlásí k pravoslaví nebo buddhismu. Úředním jazykem je uzbečtina, ve větších městech se dorozumíte rusky. Na angličtinu se v Uzbekistánu moc nespoléhejte.

Mezi ČR a Uzbekistánem není smlouva o bezplatném poskytnutí zdravotní péče. Návštěvu lékaře tak budete muset hradit hotovostí. Nedoporučuje se pít vodu z místních zdrojů, přestože na několika místech je podle odborníků kvalitnější než u nás.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám