Hlavní obsah

Turecko – země mnoha tváří

Novinky, Kateřina Davidová, CK EXIM tours, a.s.

Jedna z nejkouzelnějších zemí Orientu, rozkládající se na pomezí Evropy a Asie, splní sen každému cestovateli. Země, známá z pohádek Tisíce a jedné noci, je kolébkou nejstarší civilizace. V Turecku najdete nádhernou přírodu, bezpočet starobylých památek, skvostnou architekturu i kouzelná letoviska u moře. Jelikož je turecké pobřeží velmi rozsáhlé, můžete si zvolit právě tu jeho část, kterou byste rádi poznali, popřípadě objevit i nový pohled na zemi, v níž jste již třeba vícekrát byli. Turecko je zemí mnoha podob.

Foto: Shutterstock

Turecko – země mnoha tváří

Článek

Památky a pláže Kusadasi

Přístavní město Kusadasi, jehož název znamená „Ptačí ostrov“, láká svým kouzelným panoramatem, tyrkysem obarvenou vodní hladinou nebo třeba možností výletu na blízký řecký ostrov Samos. Do vyhlášeného letoviska na západním pobřeží Egejského moře ročně zavítá množství turistů, aby si tu užili svou dovolenou. Najdou zde krásné písčité pláže i velké množství historických památek v nedalekém okolí. Jen pouhých 20 kilometrů od Kusadasi leží proslulé zříceniny antického města Efesu, kde si prohlédnete vše – od měšťanských domů, impozantního amfiteátru, zrekonstruované Celsovy knihovny, až po chrám bohyně Artemis, jeden ze sedmi divů světa. K výletu láká i bavlníkový hrad Pamukkale či třetí největší město Turecka – Izmir.

Foto: Shutterstock

Kusadasi - místo, kde si vychutnáte pláže i památky

Říká se, že v Kusadasi slunce nezapadá. Po setmění město ožívá hudbou a ruchem nočního života. Pokud tedy milujete historii a poznání a večer se rádi pobavíte, Kusadasi je dobrou volbou právě pro vás.

Foto: Shutterstock

Celsova knihovna v Efezu

Bodrum – luxus, noční život a mnoho aktivit

Překrásné letovisko u Egejského moře, kam se jezdí rekreovat také turecká smetánka. Možná jej budete znát jako starověký Halikarnassos. Perfektní turistická destinace se vším servisem, avšak i dokonale zachovalou tureckou kulturou, činí z místa snad nejkouzelnější a nejatraktivnější přístav Egejské riviéry. S příjemným klimatem po celou sezónu láká oblast především vyhlášenými oblázkovými plážemi, křišťálově čistou vodou, skvělou kuchyní i pohostinným prostředím.

Foto: Shutterstock

Přístavní město Bodrum

Bodrum je centrem nočního života, večerní zábava se však odehrává také v jednotlivých hotelech, které připravují rozličné programy pro své návštěvníky. Nedaleko Bodrumu najdete i největší z tureckých aquaparků. Na své si zde přijdou milovníci šílených skluzavek a roztodivných vodních atrakcí. Za památkami pak můžete cestovat do Efesu, Pamukkale, plavit se v síti ramen říčky Dalyan k antickému městu Caunos či na řecký ostrov Kos. Užijí si i milovníci potápění, a to i ti, kteří jej chtějí zkusit poprvé v životě.

Dalaman, Marmaris a Fethiye – zábava a kultura

Překrásné členité pobřeží, odlehlé zátoky s malebnými plážemi, přátelští obyvatelé a chutná kuchyně. Léto tu je od května do října, a jak říkají místní, dobré počasí je zaručeno po celou dobu. Oblast si turisté oblíbili pro její zeleň a pahorkovité ostrůvky, zlatavé pláže i pro mnoho možností zábavy.

Kouzelné letovisko Marmaris, typické kopci posázenými borovými porosty, v sobě harmonicky snoubí přírodní krásy s ohromujícím nadšením pro současný život. Je lemováno sluncem prohřátými plážemi a omýváno průzračně čirým Středozemním mořem. V Marmarisu se nachází i třetí největší jachetní přístav v Turecku. Město má dalekosáhlou historii a bylo dějištěm mnoha důležitých událostí.

Foto: Shutterstock

Marmaris

Významnou historickou památkou Marmarisu je osmanský hrad Marmara Kalesi, vybudovaný ve středověku, přestavěný a rozšířený sultánem Süleymanem Nádherným. Nyní slouží jako muzeum. Centrum města nabízí bujarý noční život. Mladí lidé uvítají možnost návštěvy mnoha nočních podniků. Starší páry a rodiny s dětmi si také přijdou na své – v okolí se nachází nespočet památek, zabavit se lze vícero sportovními a volnočasovými aktivitami. Křišťálové moře vyzývá k nejrůznějším vodním sportům, jako jsou jízda na vodních lyžích či šlapadlech, jachting nebo potápění.

Fethiye, dnes moderní letovisko s necelými 70 000 obyvateli, se nachází v místech, kde se dříve rozprostíralo starověké město Telmessos, asi 100 km jihovýchodně od Marmarisu. Okusíte tu autentický turecký život, jelikož město nevzniklo uměle pro účely cestovního ruchu, ale žije vlastním životem také mimo letní sezónu. Lemuje jej pěkná dlouhá pláž Calis, stvořená k relaxaci a mořským radovánkám. Ze zajímavostí stojí za zmínku místní přístav, starobylé centrum a milovníky historie jistě zlákají skalní lýkijské hroby, kterými jsou posety kopce nad městem, starověké řecké divadlo nebo jiné antické památky v okolí.

Turecká riviéra – kde si vyberete, co vás láká

Pobřeží Středozemního moře, které je pověstné svými dlouhými písečnými plážemi a průzračným azurovým mořem. Můžete se těšit na skalnaté pobřeží s působivými horskými scenériemi a na několik staletí stará města. Dopřejte si orientální luxus, relaxaci na dlouhých plážích nebo proslulé turecké lázně – hamam. Příjemným obohacením vaší dovolené může být i návštěva bílých teras Pamukkale, osmého divu světa Kappadokie či plavba po zelené řece Manavgat k vodopádům.

Foto: Shutterstock

Antalya - kombinace historických památek a příjemného středomořského pobřeží

Turecká riviéra je populární především díky dlouhým úsekům písčitých a oblázkových pláží mezi jednotlivými letovisky a mimořádně propracované infrastruktuře turistického ruchu. Okouzluje krásou přírody, antickými památkami i luxusními hotelovými resorty se skvělými službami. Mírné klima a příjemná teplota mořské vody zaručují radost z koupání od března do listopadu. K nejčastěji navštěvovaným místům Turecké riviéry náleží Kemer, Antalya, Belek, Side a Alanya. Hotelové komplexy často pro své nejmenší hosty nabízejí aquaparky, minikluby či animační programy

Výběr článků

Načítám