Hlavní obsah

Essaouira: Neotesaný marocký klenot, kde pro racky nevidíte nebe

Novinky, Jakub Kynčl

Cestu do afrického Maroka si nachází v posledních letech stále více Čechů. Poté, co některé české cestovní kanceláře spustily chartery do marockého Agadiru, slavná místa jako Marrákeš jsou na dosah. Pokud vás však lákají menší města s autentickou atmosférou, výlet do Essaouiry bude tou nejlepší volbou, kterou v Maroku uděláte.

Foto: Profimedia.cz

Nekonečné hejno racků při západu slunce.

Článek

Essaouira není úplně typickým marockým městem. Bílé městečko známé pod přezdívkami Perla Atlantiku či Spící kráska leží v dojezdové vzdálenosti od Marrákeše, ale i turistické destinace Agadir. Bílé budovy, dřevěné čluny nabarvené namodro, příboj rozbíjející se o nízké ochranné zdi a všudypřítomná vůně moře.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Rybáři v Essaouiře

Je to právě přístav, který je společně s medinou klíčovou částí města. Rybáři sem vozí čerstvé úlovky a intenzivní aroma ryb by ucítil i člověk, který přišel o čich před několika roky. A jak to tak bývá - zbytky z ryb a krevet lákají ve velkém racky. Procházení se přímo v přístavu pod lampami tak někdy nemusí být úplně bezpečné, protože rackové létající nad vašimi hlavami se čas od času rozhodnou vyslat k zemi pozdrav, který přijmout ani trochu nechcete.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Místní restaurace a podniky zpracovávající mořské plody dávají odpad k dispozici rackům. I proto byste se jich ve městě nedopočítali.

Z přístavu je nádherný výhled na městské opevnění, na kterém stále ještě stojí děla z 18. století. Essaouira má však daleko obsáhlejší historii, která sahá až do 5. století př. n. l., když bylo město pod nadvládou Féničanů a Kartaginců. Ve 20. století pak znovu město získalo na popularitě poté, co si místo zamilovali Frank Zappa či Jimi Hendrix.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Maroko je nesmírně různorodá země.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Nábřeží u starého města je pro místní oblíbeným místem k setkávání se.

„Výlet do Essaouiry je u našich zákazníků velmi oblíbený. Romantičtější městečko byste v Maroku jen těžko hledali. Málokdo ví, že je Essaouira destinací velmi oblíbenou mezi filmaři. Mimo jiné se tu natáčel i velmi úspěšný snímek Království nebeské. To, že byly záběry pořizovány právě zde, se běžný divák nedozvěděl - Essaouira totiž představovala Jeruzalém,” řekla Novinkám ředitelka CK Blue Style Lenka Berberi.

Foto: Profimedia.cz

Medina města Essaouira je na seznamu světového dědictví.

Medina je taková, jakou byste si ji představovali z malebných arabských měst. Úzké uličky, drobné obchůdky, kavárničky s výbornou a levnou kávou, prostí lidé a barvy. Když zmizí z ulic prodejci barevných korálků a všemožných předmětů, zavládne v medině nebývalý klid. Pokud hodně cestujete, je skvělý nápad nějakého z místních oděvníků a nakoupit si u něj neskutečně pohodlné kusy oblečení, které můžete na cestách využívat k tomu, abyste na sebe příliš neupozorňovali. A co víc - jsou doslova za hubičku.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Barevné cetky všeho druhu dláždí ulice Essaouiry.

Jen slabé dva kilometry od historického centra pozvolna rostou exkluzivní hotelové rezorty, které umožňují lidem trávit dovolenou v luxusu poblíž města, které jakoby se v mnoha ohledech zastavilo v čase. A to je právě ten důvod, proč turisty tak fascinuje...

Jak do Essaouiry

Z letoviska Agadir pořádají cestovní kanceláře do Essaouiry pravidelně výlety. Pokud jste v Maroku po vlastní ose, můžete využít místní autobusy, které sem jezdí z Agadiru, Casablanky i Marrákeše.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám