Hlavní obsah

Cesta časem po izraelském Středomoří

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Když navštívíte Izrael, narazíte na tři časové roviny bytí. Biblickou, křižáckou a novodobou. Každé město má (alespoň vizuálně) tyto úrovně jasně rozpoznatelné a zdá se, že mezi nimi nebylo nic. Tedy kromě všudybýlka Napoleona Bonaparte…

Foto: archiv CK Arcadia Air

Izraelská města se stále staví. Co pod sebou skrývá mrakodrap Migdal Shalom (druhý zprava), si přečtete na konci článku

Článek

Napoleon za čtyři měsíce tažení proti Osmanům v Palestině – než byl zahnán do Egypta – dokázal dobýt Jaffu, Ceasereu, Haifu a další tři města hlásaje svobodu židům a právo na svůj vlastní náboženský názor. Ale zbyl po něm jen špitál na hoře Karmel. A židovská vzpomínka na jednoho krátkodobě působícího Mesiáše.

Foto: Wikimedia Commons

Antoine-Jean Gros – Napoleon mezi malomocnými v Jaffě, 1804, Louvre

Z hlediska architektonického jsou všechna města mladá. Začátkem minulého století byl k původnímu starobylému městu Jaffa přistavěn Tel Aviv (1909) a časem se k němu přidávala další města na pobřeží Středozemního moře: Netanja, Aškelon, Haifa, Ašdod. Vesměs starobylé přístavy světového významu, ale v biblické době rozlohou pouhé vesnice.

Přečtěte si také zajímavé články z rubriky Asie

Foto: archiv CK Arcadia Air

Starý přístav v Jaffě

Svůj věhlas si získaly o mnoho let dříve. Třeba Aškelon, Ašdod a Haifa byly před 4000 lety prosperujícími městy, kterým vládli Kanaánci, než je po 600 letech vystřídali Filištíni. Původní zástavby těchto měst (až na Jaffu) jsou vesměs neobývané části s vizitkou Národní park. Tichá zákoutí pamatující doby, kdy po světě chodily postavy zachycené v Novém zákoně, ožívají pouze pod pohledy turistů.

Foto: PikiWiki_Israel, Wikimedia Commons

Kanaánskou branou v Aškelonu procházejí už jen turisté

Všechna tato města mají podobnou minulost i přítomnost. Na této horké – po léta válečné – půdě táhla vojska mnoha dobyvatelů, ať byli z Babylonu, Persie, Egypta, Říma, či Arábie. Všichni chvíli „tahali pilku“ a pak částečně odtáhli. Někdo po sobě zanechal spálenou zemi, jiný postavil pevnosti na svoji ochranu a další tu založil rodinu. Dnešní svět se tvoří jiným způsobem. Výkresy s plány, peníze, beton a jeřáby táhnou. Vše ostatní dotvoří dějiny.

Nebo si přečtěte

Foto: archiv CK Arcadia Air

Izraelské Středomoří je nyní zasvěceno plážím a hotelům

A tak si můžeme napříč časem říci o tom, že Herodes Veliký přišel na svět  v Aškelonu, že nad Haifou na Karmelu bydlel v jeskyni patron obřízky prorok Elijáš, že město Ašdod v roce 1948 osvobodily české stíhačky od egyptské armády táhnoucí na sever a třeba že Tel Aviv (ač bez podzemní dráhy) má od roku 1965 jednu stanici metra ukrytou pod prvním mrakodrapem Blízkého východu, který se jmenuje Migdal Shalom.

Inzertní sdělení: Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Izrael s CK Arcadia Air!

IZRAEL s CK Arcadia Air

Navštivte místo střetu tří náboženství a putujte po historických místech pocházejících už z 1. století n. l. Uvidíte všechna místa přímo i nepřímo spjatá s životem Ježíše Krista. Betlém, Jeruzalém, Nazaret, Galilejské jezero, Tiberii a další. Zároveň si i můžete odpočinout u Mrtvého moře.

Pobytový zájezd u moře, 5 dní, hotel 4*, snídaně, letecky

Poznávací zájezd, 6 dní, hotel 3*, snídaně, letecky

Poznávací zájezd, 8 dní, hotel, snídaně, letecky

Izrael a Jordánsko od 39 980 Kč

Poznávací zájezd, 9 dní, hotel 3* a 5*, snídaně, letecky

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 390 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

Anketa

Láká vás navštívit Izrael?
Ano, zajímá mě Jeruzalém, Betlém a jejich památky
31,1 %
Ano, láká mě vykoupat se v Mrtvém moři
13,6 %
Ano, chci navštívit Tel Aviv s jeho bujarým nočním životem
1,3 %
Ano, láká mě od každého trochu - křížem krážem Izraelem
29,4 %
Ne, nechci navštívit Izrael
24,6 %
Celkem hlasovalo 463 čtenářů.

Středomořské pobřeží Izraele

Západní Galilea

se rozkládá od útesů Roš ha-nikra na severu až po třetí největší izraelské město Haifa. Při pobřeží se nachází mnoho malých ostrůvků. Jako samostatná oblast se někdy počítá pobřežní planina u města Akko, která je převážně urbanizovaná zahrnující a severní haifské předměstí Krajot, ale i některé zemědělské oblasti. Města: Haifa, Naharija, Akko.

Chof ha-Karmel

leží jižně od Haify až po Zichron Ja’akov. Je zde úrodná půda a kromě Haify na severu je zde většina osad zemědělsky zaměřená.

Šaronská planina

začíná jižně od Zichron Ja’akov a pokračuje až po řeku Jarkon ústící u Tel Avivu. Tato oblast je nejhustěji zalidněná. Města: Hadera, Netanja, Herzlija.

Centrální pobřežní planina

leží od řeky Jarkon ústící na severu Tel Avivu po Nachal Šichma. Města: Tel Aviv-Jaffa,  Bat Jam, Rišon le-Cijon, Ašdod, Aškelon.

Související články

Tel Aviv: Barevný den v Bílém Městě

Když se z výšky podíváte na Tel Aviv, rozbalí se před vámi bělostný příboj domů ve stylu Bauhausu, který frčel právě v době, když se město rodilo. Moderní...

Výběr článků

Načítám