Hlavní obsah

San Francisco - město tisíce tváří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při návštěvě západního pobřeží USA bychom určitě neměli vynechat návštěvu malebného a neobyčejného San Franciska, které leží v severní části Kalifornie na stejnojmenném poloostrově, který spolu s pevninou vytváří téměř uzamknutý záliv San Francisco Bay. K městu patří též mnoho ostrůvků, např. Alcatraz, Treasure Island, Yerba Buena Island, Angel Island atd. Na východě pak nalezneme přístavní a průmyslové město Oakland a Berkley s University of California. Město je obklopené pohořím Diablo Coast Range s nejvyšším vrcholem Mount Diablo (1 173 m).

Článek

Asi nejznámější stavbou ze San Francisca je most Golden Gate Bridge postavený v roce 1937. Most měří 2,7 km, dva duté ocelové pilíře s rozpětím 1 280 m se zvedají do výšky 227 m nad hladinu zálivu, mostovka vede ve výšce 67 m nad vodou, speciální konstrukce odolá nárazům větru až 160 km/h. Most je natřen barvou tzv. International Orange (mezinárodní oranž), přičemž probíhá permanentní údržba nátěru. Z mostu, který má šest jízdních pruhů a chodník pro pěší a cyklisty, je strhující pohled na město, Alcatraz a Marin Headlands.

Ke slavným mostům se dále řadí dvoupatrový most Bay Bridge, který umožnil spojení s protějším Oaklandem a okolními kraji. Postaven byl v roce 1936, dlouhý je 13,6 km. Z hořejšího patra je pěkný výhled na siluetu malebného města.

Nejklikatější ulice na světě“ - taková je přezdívka uličky Lombard Street  na kopci Russian Hill. Strmost stoupání byla zmírněna osmi ostrými zatáčkami, kolem nichž i po stranách upravených domů jsou krásně rozkvetlé zahrádky. Ze samotného vrcholku je velkolepý výhled na město i záliv.

Nejvyšším vrchem, který se zvedá nad zálivem, je Nob Hill . Noblesní čtvrť je proslulá přepychovými hotely, elegantními vilami, nejvyššími nájmy a nádhernými výhledy.

Nejpestřejší a nejrušnější část města je Chinatown (Čínská čtvrť), jejíž návštěvu ve dne či v noci si opravdu vychutnáte. A to doslova. Kromě mnoha obchodů s tradičním čínským zbožím je zde řada originálních restaurací s chutnými pokrmy. Panuje zde čilý obchodní ruch, vzduch je prosycený vůní čínské kuchyně a trhovci se snaží výkřiky upoutat pozornost.

Jestliže dostanete chuť na čerstvé domácí těstoviny, pizzu či pravé italské espresso, stačí zajít do čtvrti North Beach, které se přezdívá Little Italy (Malá Itálie). Početná španělsky mluvící komunita žije v District Mission. Zde můžeme ochutnat pikantní opravdovou mexickou kuchyni.

Znalci lodí ocení návštěvu muzea lodí u mola Hyde Street Pier, kde se nachází pěkná sbírka starých lodí. Ozdobou je loď Balclutha, která vyplula na moře v roce 1886.

Ukázku viktoriánských domků nalezneme v exkluzivní čtvrti Pacific Heights ve výšce 90 m nad městem či několik bloků na západ od Civic Center na náměstí Alamo Square, kde je nejvíce proslavená řada šesti takových domků, tzv. Painted Ladies či Six Sisters.  Výhledy z vršku náměstí, odkud lze spatřit i výškové budovy na Financial District,  jsou opět velkolepé. Pro svoji jedinečnost byla oblast zařazena do seznamu historických čtvrtí města a často se objevuje na pohlednicích, plakátech a dalších suvenýrech.

Na sever od Golden Gate Park leží Presidio, původně vystavené jako pevnost na obranu zátoky a misie Mission Dolores. Dnes se jedná o svahy porostlé cypřiši a eukalypty, kde je velké množství cest a stezek pro turisty a cyklisty.

V souvislosti se San Franciscem je nutno zmínit též čtvrť Castro, kde žije komunita gayů a lesbiček. Tyto menšinové skupiny se zde těší svobodě, kterou by stěží hledali v jiných místech. Dokonce se tu každoročně v říjnu koná trh, jehož zisk je pak věnován gay komunitě. Můžeme zde také najít kino Castro Theatre, kam se vejde až 1 500 diváků. Budova z roku 1922 je nejzachovalejším filmovým palácem ve městě.

Autor : Irena Reiterová, America Tours

Výběr článků

Načítám