Hlavní obsah

Valdštejnovou cyklostezkou k sousedům

Právo, Romana Nájemníková

Sportovně založení obyvatelé česko-německého příhraničí dostali novou příležitost k poznání okolí. Cyklistický okruh Cheb-WaldsassenMarktredwitz byl zprovozněn letos v květnu spolu se dvěma novými hraničními přechody pro pěší a cyklisty Slapany-Egerteich a Pomezí -Schirnding.

Článek

Cyklostezka, která dostala jméno po slavném vojevůdci Albrechtovi z Valdštejna, jenž byl v roce 1634 zavražděn v Chebu, byla jedním z projektů ke Krajinné výstavě bez hranic. Tu až do 24. září pořádají společně města Cheb a Marktredwitz. Cyklostezka vede i po bývalé železniční trati do Waldsassenu. Poslední vlak tudy projel v roce 1969. Koleje slapanské trati pak už sloužily jen k odstavení techniky, která lákala vandaly. Také zde přibývalo nepořádku.

Dílo ještě není dokončeno

"Někdy v roce 1998 nás na to upozornil zastupitel Karel Tyrpekl (ČSSD), který navrhl využití bývalé trati na cyklostezku," připomněl chebský místostarosta Václav Jakl (ODS) s tím, že je to příklad pro ostatní města a obce, na jejichž území se nacházejí staré železniční tratě. "Dílo ale ještě zdaleka není dokončeno. Chtěli bychom například, aby stezka pokračovala do Starého Hrozňatova s hojně navštěvovanou Loretou," dodal místostarosta.

Celý okruh měří 75 kilometrů, kdo využije spojku mezi Waldsassen a Seussen zkrátí si trasu o 25 kilometrů. Infocentra v Chebu, Marktredwitz a Waldsassen nabízejí podrobné mapy cyklostezky, po cestě jsou instalovány informační tabule. Severní trasa, podél řek Kösseine, Reslava a Ohře, začíná na Hausbergu u Marktredwitz, odkud vede podél řeky Kösseine, obcí Kössain a pokračuje přes Waldershof do Marktredwitz. Dále vede přes Brand, Seussen a Arzberg a přes hraniční přechod Schirnding-Pomezí nad Ohří po stezce Rathsamerweg směrem na Cheb. Trasa z Marktredwitz do Chebu měří 27,6 kilometru, z Kössain 37,4 kilometru.

Alternativou je trasa přes Hohenberg k pramenu Carolinenquelle a přes hraniční přechod Hammermühle. Odtud se jede do Chebu přes Libou.

Nově otevřený hraniční přechod

Jižní trasa Valdštejnovy cykloturistické trasy vede podél řek Ohře, Odrava a Kösseine a začíná v Chebu.

Pokračuje přes Slapany/ Schottendorf na nově otevřený hraniční přechod, který byl vybudován podél bývalé železnice Cheb-Wiesau až do Egerteichu. Cesta vede do Waldsassen a dále přes Mitterteich a Pechbrunn do Marktredwitz. Trasa je dlouhá celkem 42,7 kilometru.

Seussen a Waldsassen spojuje příčná spojka Mühlenradweg, která vede podél přehrady Feisnitz a několika bývalých mlýnů do Waldsassen. Cestou lze udělat zajížďku do Konnersreuthu. Spojka je dlouhá 14,6 kilometru.

Trasa nabízí nejen sportovní vyžití, ale i nespočet možností k zastávkám na zajímavých místech. Ať už v Arzbergu s tradicí hornictví a výroby porcelánu, v Hohenbergu s rozsáhlým objektem hradu, v Konnersreuthu, kde se narodila stigmatizovaná Therese Neumann, v Pechbrunnu s horou Teichlberg, kde roste vzácná flóra, na zámku Walderhof a na dalších místech s bohatou historií.

Rady a doporučení na cesty
Důležité informace: Hraniční přechody jsou pro pěší a cyklisty otevřeny denně od 6 do 22 hodin. U sebe je nutné mít občanský průkaz nebo cestovní pas. Děti do 15 let musejí mít pro jízdu na bicyklu helmu. Ve vlaku je převoz kol možný pouze omezeně, za příplatek 3 eur.
Občerstvení: Na české straně se začíná v Chebu s množstvím restaurací všech kategorií, je ale také možno využít pohostinnosti restaurace U Přístavu v Pomezí nad Ohří, přímo na hranici s Německem. "Mezi jídla, která mají naši zákazníci nejvíce v oblibě, patří špíz Pomezí, což jsou kousky kuřecího masa, zeleniny a slaniny napíchané na jehle a zapečené se sýrem," uvedla zdejší mistryně vařečky Eliška Krejčová. Také na druhé straně hranice je, co se týče možností občerstvení, z čeho vybírat. Na severní trase Valdštejnovy cyklostezky jsou to například dvě restaurace v Marktredwitz, historická Goldener Löwe na Zipprothplatz 7, kde podávají vybrané bavorské speciality nebo Kerzen-Schänke na Weidersbergstrasse 1, kde mají i vlastní výrobu svíček.
Jídelníček pro děti: Jižní trasa nabízí posezení v příjemné restauraci Prinzregent -Luitpold ve stejnojmenné ulici číslo 4 ve Waldsassen, kde můžete natrefit třeba na salátový nebo rybí týden. Jak si Němci představují originální českou kuchyni je možno vyzkoušet ve waldsassenském Hotel zum Forsthaus, Basilikaplatz 5 a cykloturisté jsou přímo vítáni v Gasthof zum weissen Ross v Pechbrunnu, Dorfstrasse 1, kde nabízejí i jídelníček pro děti.
WWW Adresy: www.mestocheb.cz, www.touristinfo.marktredwitz.de, www.waldsassen.info

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám