Hlavní obsah

Národní park Šumava oslaví letos čtvrt století od svého založení

Aktuálně natáčeným krátkým filmem nebo novou knihou si šumavský národní park letos připomíná 25. výročí svého založení. V polovině března se při této příležitosti setkají všichni jeho dosavadní ředitelé. Hlavním dnem pro veřejnost bude 16. červenec, kdy šumavský národní park připravuje v Rokytě na Klatovsku celodenní program pro návštěvníky. Informoval o tom mluvčí parku Jan Dvořák.

Foto: Profimedia.cz

Národní park Šumava je největším ze čtyř národních parků. Ilustrační foto

Článek

„Krátký film o Národním parku Šumava a knihu 25 příběhů o šumavských fenoménech veřejnosti představíme ke konci tohoto roku. Záměrně ale nepřipravujeme nic velkolepého a okázalého, protože jsme zastánci toho, že čtvrtstoletí Národního parku Šumava je především oslavou nádherné přírody, kterou žádná akce nedokáže přebít," řekl ředitel parku Pavel Hubený.

Uvedl, že se velmi těší na setkání se svými předchůdci ve funkci, které se uskuteční 16. března ve Vimperku. Hubený je desátým ředitelem parku. „Z této akce mám velkou radost, protože to bude jedinečná možnost vidět diskutovat všechny, kteří Národní park Šumava ovlivňovali z té nejvyšší pozice," uvedl Hubený.

Podle Ivana Žlábka, jenž ve funkci vydržel nejdéle — devět let, však mezi řediteli neexistovala vždy jen symbióza. To podle něj nepřispívalo ke kontinuitě parku. „Každý ředitel, který přišel po mně, se snažil přetvořit správu a Šumavu k obrazu svému. Vyhodil svého předchůdce, dělal čistky. Zlikvidoval všechno dobré i špatné z dob svého předchůdce. Stejné je to i teď. A taková strojená akce pro média z nás kamarády neudělá," řekl Žlábek, jenž park vedl v letech 1994 až 2003.

Národní park Šumava, který vznikl 20. března 1991, má zvláštní režim ochrany životního prostředí. Se svou rozlohou více než 68 000 hektarů je největším ze čtyř národních parků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám