Hlavní obsah

Nikdo. Everest poprvé za 40 let nepustil horolezce na vrchol

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Značně katastrofický byl rok 2015 pro horolezce pokoušející se stanout na vrcholu nejvyšší hory světa - Mount Everestu. Nestačilo, že v loňském roce poprvé od roku 1974 nepohlédl do okolí z jejího vrchu žádný z nich. Mnoho jich přišlo o život poté, co silné zemětřesení vyvolalo obří lavinu. Počet mrtvých se dodnes jen odhaduje. Zemřelo podle všeho 18 až 24 osob.

Foto: Profimedia.cz

Everest v roce 2015 na svůj vrcholek nikoho nepřijal.

Článek

Zemětřesení v Nepálu nezasáhlo jen horolezce. Usmrtilo více než osm tisíc osob a dalších 21 000 lidi jej přestálo se zraněními. To, že po 41 letech žádný z horolezců nestanul v loňském roce na vrcholu, je tak do značné míry důsledkem toho, že byla hora pro horolezce od ničivého zemětřesení dlouho uzavřena.

Nepálská vláda sice nejdříve apelovala na horolezce, aby své expedice po lavinovém neštěstí nerušili, ale zničené žebříky a další otřesy počátkem května dobrodruhy přiměly plány na pokračování horolezecké sezóny opustit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nejtragičtější rok

Loňský rok byl z pohledu úmrtí na hoře nejtragičtější. I kdyby se počítalo s tím, že tam zahynulo 16 osob, což je nejnižší odhad, je toto číslo horší než doposud nejhorší rok, kterým byl 1996. Tehdy na hoře zemřelo 15 osob. Počet úmrtí přesáhl desítku i v letech 1982 a 2006, kdy na Everestu zahynulo shodně 11 lidí.

Záznam laviny v základním táboře na Mt Everestu

„Shrnutí loňského roku na Everestu je do značné míry také o lidské tragédii, kdy tisíce lidí přišly o život, daleko více jich ztratilo domov a mnoho dalších ztratilo svou obživu. Zemětřesení jsou kruté bestie, přírodní neštěstí, která udeří bez varování a ničí zcela náhodně,” shrnul loňskou sezónu na svém blogu známý horolezec Alan Arnette v příspěvku, který nazval příznačně – Vrcholy nehrají roli.

Neúspěšný Japonec

Hora se znovu otevřela turismu v srpnu, přičemž jediným horolezcem, který získal povolení na výstup a pokusil se o něj, byl japonský horolezec Nobukazu Kuriki, pro kterého to byl pátý pokus během posledních šesti let. Z předchozích pokusů o výstup mu zůstal jen jeden prst, o zbylé ho připravily omrzliny. Selhal nakonec i při svém pátém pokusu, kdy koncem října vzdal svá snažení 700 metrů pod vrcholem.

„Uvědomil jsem si, že když půjdu dál, nebudu schopen vrátit se zpět živý,” řekl tehdy Japonec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám