Hlavní obsah

Panama: mezi moderní civilizací a panenskou přírodou

Novinky, Simona Fischerová, Martina Košlíková, ACK ČR

Čechy dosud neobjevená úchvatná destinace. Buenos días v exotice uprostřed Střední Ameriky. Panama slibuje skvělou dovolenou nabízející panenskou přírodu tropických lesů a romantických pláží, moderní architekturu i starobylé památky.

Foto: archiv ACK ČR

Panama

Článek

Přímo na Tocumen

Do této rovníkové země se dostanete nejsnáze letecky. Zavedené linky mívají jedno krátké mezipřistání nejčastěji v Paříži, Frankfurtu nebo v Amsterdamu. Některé lety mohou mít své mezipřistání i v Atlantě nebo New Yorku. Cesta do Panamy vám zabere přibližně 15 hodin. Většina letů směřuje na letiště Tocumen, nacházející se půl hodiny cesty od hlavního města. Ceny letenek do vybraných zemí Latinské Ameriky nejsou až tak vysoké, proto jsou destinace stále více příznivé pro turisty. Zvolit také můžete námořní dopravu, ale ta vám zabere o poznání více času.

Je-li vám dobrodružství blízké a nevadí vám silnice v horším stavu, poznejte krásy Panamy při cestování pronajatým autem, jehož zapůjčení na dva dny vyjde přibližně na dva tisíce korun. Vypůjčený automobil ale nesmí opustit zemi, proto při volbě cestování do okolních států volte jinou dopravu. Cestovat můžete i za použití místních autobusů, které vás zavezou i za hranice země. Plánujte cestu mezi městy pečlivě, některé linky jezdí třeba jen dvakrát týdně a mohou zahrnovat různé přestupy. Jízdné po městě vás pak vyjde od 50 centů výše. Dražší variantou dopravy, ale o to přesnější a rychlejší, je taxi. Jedna cesta po městě vás vyjde přibližně na dva až tři dolary, záleží na tom, jakého řidiče na svých cestách zastavíte. Na taxametry se moc nespoléhejte, nemusíte ho v taxi ani najít. Ke své přepravě můžete využít i vlaky, které jezdí zejména mezi hlavním městem Ciudad de Panamá a Colónem, a lodní dopravu, a to především pro návštěvu jednotlivých ostrůvků.

Moderní architektura v panamské přírodě

Ciudad de Panamá je atraktivní hlavní město země a současně město plné kontrastů. Nejdete v něm luxusní hotely, rozmanité restaurace, nejrůznější mrakodrapy, moderní obchodní centra s drahým zbožím, ale také slumy. Založení původního města spadá do 16. století. Historická čtvrť se vyznačuje směsicí nejrůznější architektury, například španělský styl je doposud znatelný na koloniálních budovách. Nejstarší čtvrť, Casco Viejo, je dokonce zapsána od roku 1997 na seznam světového dědictví UNESCO. V této čtvrti naleznete i Muzeum průplavu, které se věnuje historii stavby Panamského průplavu. Na prozkoumání tohoto úchvatného města si čas určitě vyčleňte. Metropoli si jistě zamilují vyznavači památek, ale i přírody. V hlavním městě a celkově v Panamě se nedoporučuje navštěvovat chudinské čtvrti, využijte proto projíždějící taxíky a těmto lokalitám se vyhněte.

Největší obchodní centrum ve Střední Americe nebo festivaly a různorodé akce na Via Espana patří mezi nejznámější turistická lákadla. Dalším je i celosvětově oblíbený karnevalový masopust, který svou velikostí může konkurovat brazilskému Riu.

Pro množství turistů patří mezi lákadla největší obchodní centrum ve Střední Americe nebo festivaly a různorodé akce na Via Espana. Nejznámějším celosvětově oblíbeným je karnevalový masopust, který svou velikostí může konkurovat brazilskému Riu.

Foto: archiv ACK ČR

Mezi nejúchvatnější dopravní cesty a stavby světa patří bezesporu Panamský průplav nacházející se nedaleko hlavního města. Největší uměle vybudovaný průplav na světě je dlouhý přes 80 km a byl slavnostně otevřen v roce 1914, nicméně jeho stavba začala už v roce 1880. Myšlenky na rozdělení Panamské šíje a následného spojení Atlantiku a Pacifiku však sahají mnohem dále do historie. Tato vodní cesta dovoluje proplutí lodím, které na délku mají maximálně 294 metrů. K jeho stavbě bylo třeba vybudovat přehrady a prostor vyvýšit až o 26 metrů. Proplutí nepatří mezi nejlevnější. Poplatky tak významným způsobem pomáhají panamskému hospodářství. Součástí vodní cesty je také Gatunské jezero, jehož voda napouští jednotlivá zdymadla v průplavu.

Pokud máte rádi výhledy do dálek, vyjděte si třeba na třítisícový Vulcán Barú, odkud se můžete podívat na oba oceány. Břehy latinskoamerické Panamy jsou ze severu omývány křišťálovými vodami Karibského moře, z jihu Tichým oceánem. Na západě země jsou pak poměrně vysoké hory, ale velkou část území zabírají zejména nížiny. Panama se může pochlubit romantickými plážemi, překrásnými jezery, ale i tropickými pralesy a přírodními rezervacemi. Pokud budete mít štěstí, v Pacifiku spatříte i velryby a žraloky. Panamská krajina je bohatá na faunu i flóru, najdete zde například endemické druhy orchidejí.

Patříte-li mezi milovníky potápění, pak stojí určitě za návštěvu blízké souostroví Boccas Del Torro a San Blas. Na těchto ostrovech se můžete setkat i s původními indiány z kmene Guna.

Kdy navštívit tropy?

Panamské podnebí je tropické vlhké, počítejte tak s vysokou vlhkostí. Nejlépe zažijete krásy Panamy v tzv. období sucha, tedy od ledna do dubna. V průměru se pohybují teploty okolo 30 stupňů. Doba dešťů připadá na letní měsíce, které jsou i nejteplejší. Setkáte se s přeháňkami, které nebývají dlouhé a často se po nich hned vyjasní. Určitě byste si ale neměli doma zapomenout pláštěnku. O něco chladněji je v horách, kde jsou i patrné rozdíly ve vlhkosti. Pobřeží Tichého moře je tak méně vlhké než pobřeží Karibiku. V Panamě tak naleznete nejen stálezelené tropické lesy, ale také savany.

Foto: archiv ACK ČR

Panama s chutí banánu

Panama v původním významu znamená hojnost ryb a mořských plodů, není tedy náhoda, že mořské plody tvoří jednu z nejoblíbenějších a nejdůležitějších surovin pro místní obyvatele. Vyhledávanou pochoutkou jsou také banány. Rozhodně ochutnejte i místní kuchyni, ke které patří nejen v banánové slupce čtvercové tamales, teplé křupavé empanadas či také velice oblíbená ryba ceviche. I v Panamě však naleznete oblíbené fast foody, pokud se na své dovolené neobejdete bez smažených jídel

Balboa, nebo dolar? Rady na cestu

Návštěva této země nevyžaduje vízum, pokud se tu nezdržíte více než šest měsíců. Zabalte tedy s sebou hlavně platný pas pro sebe i své děti. Ačkoliv oficiální měnou je balboa, zaplatíte všude i americkým dolarem, smluvní kurz je stanoven 1 : 1. Na cestu nemusíte brát veškerý finanční obnos, bankomaty jsou v obydlených částech běžně dostupné. Nebojte se ani cen za potraviny, které v obchodech bývají obdobné jako v České republice. Doporučujeme v těchto zemích pít zejména balenou vodu, u které si pečlivě kontrolujte uzávěry. Za litrovou lahev zaplatíte jeden dolar, pivo vás pak vyjde na dva a půl dolaru.

Úředním jazykem v zemi je španělština, ale domluvíte se i anglicky. Do Panamy není stanovené povinné očkování, přesto je vhodné využít vakcinaci proti žluté zimnici, žloutence a tetanu. Doporučujeme se obrátit před cestou na vašeho lékaře, který vám na základě vašeho očkování a zdravotního stavu dá patřičné rady. Pokud budete cestovat i mimo velká města, nezapomeňte si přibalit i kvalitní repelent. Využijete-li během pobytu místní zdravotní péči, je potřeba ji zaplatit na místě rovnou v hotovosti. V případě potřeby je linka na záchrannou službu 911, hasiči pak mají linku 103 a policii zastihnete na telefonním čísle 104.

Nejbližší české velvyslanectví naleznete v Mexiku, v Panamě působí honorární konzulát. Cestujete-li bez cestovní kanceláře, registrujte se v systému DROZD na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám