Hlavní obsah

České lázně, kde rezavá voda zahání neduhy a oživuje lásku

Novinky, Klára Fischleinová

Konstantinovy Lázně patří k nejmenším lázním v Česku. Jakmile sem přijedete, rychle pochopíte. Stálých obyvatel tu žije kolem tisícovky, během sezóny, která začala na konci května, narazíte hlavně na lázeňské hosty. Co byste si neměli nechat ujít, je procházka zdejším rozkvetlým parkem, ochutnávka léčivé vody i nenáročné výlety zdejší idylickou krajinou.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Pramenitá voda je velmi železitá, což je vidět všude, kde protéká.

Článek

Jak říká místní starousedlík a čiperný průvodce Gustav Černý, lidé si v oblasti „Konstantinek“ už dávno všimli, že zdejší voda je jaksi jiná. Dokud je čerstvá, dá se vypít celkem bez problému (zvlášť, když si jí chuťově přikrášlíte třeba citrónem), jakmile je ovšem den a více uleželá, lahodnou se její chuť prý rozhodně nazvat nedá.

Tip: V kavárně u lázeňského domu ochutnejte citronádu nebo jinou domácí limonádu z místní minerální vody.

Stejně jako lidé zaznamenali, že má voda nestandardní chuť a po nějaké době i nevábné aroma, zjistili, že jim pomáhá na některé neduhy. Bylo tedy jen otázkou času, kdy se začne k léčebným účelům užívat ve velkém.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Rozkvetlý lázeňský park

První lázeňská budova v obci vyrostla začátkem 19. století. Vzniklé lázně následně několikrát změnily majitele, jejich rozvoji napomohla železniční trať, která sem ulehčila dopravu v roce 1901. Poté následovala stavba hotelů a dalších objektů určených pro lázeňské hosty. Dnes tam funguje společnost Léčebné lázně Konstantinovy Lázně.

„Léčí se tu pacienti po operacích srdce i velkých cév, jako je mimo jiné aorta nebo krkavice. Zaměřujeme se také na léčbu pohybového ústrojí, takže k nám jezdí pacienti po operacích totálních endoprotéz kolene či kyčle. A neurochirurgické kliniky nám posílají také pacienty po operacích páteře,“ vyjmenovává vrchní sestra Hana Reissová.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Mohutný přístřešek pro Prusíkův pramen. Jestli chcete ochutnat, kelímek či lahvičku mějte s sebou.

I když se tu zrovna neléčíte, můžete okoštovat vodu z Prusíkova pramene. Najdete ho ve velkém bujně porostlém parku sloužícím jako rekreační zóna nejen pro lázeňské hosty. V dnešní vyhrocené době místní klid ocení každý. Jen pro zajímavost — zmíněný pramen dostal jméno po pražském kardiologovi Bohumilu Prusíkovi, který si tyto lázně oblíbil.

Blahodárné střídání teplot

Minerální vodu využívají v lázeňském domě k uhličitým koupelím, dále pacienty léčí pomocí takzvaných suchých uhličitých koupelí či plynových injekcí, kdy je pod kůži aplikován oxid uhličitý — roztáhne cévy, sníží krevní tlak a zlepšuje hojení. Ve spektru procedur jsou také podvodní masáže nebo střídavé nožní koupele...

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

V rámci zahájení lázeňské sezóny se v parku konal hudební program s trhem i občerstvením.

Procedura s ozdravným, ale hlavně relaxačním účinkem se nazývá perličková koupel. Představte si ji jako obří vanu s masážními tryskami, které vám pod vodou „naklepávají“ tělo ze všech stran. Regenerační účinek má uvolňující masáž i Kneippova bylinná sůl, jíž do koupele přidávají.

Zdravotní sestra, která perličkové koupele obsluhuje, dává na výběr několik vůní. Někdo si vybere tu, která nejvíce lahodí jeho nosu, někdo volí podle zdravotních problémů.

Tak například osobám s pohybovými obtížemi uleví sůl s arnikou horskou. „Tato bylinka léčí záněty svalů, natažené šlachy i výrony, ale také zmírňuje bolesti při svalové horečce, artróze a revmatismu. Slaná lázeň s arnikou může pomoci na prohřátí svalů a kloubů v zimě i na regeneraci těla po sportovních aktivitách,“ vysvětluje fytoterapeutka a aromaterapeutka Pavla Apostolaki. Doplňuje, že celkový stres a napětí rozpouští meduňka lékařská. Uvolní nervy a napomáhá klidnému, hlubokému spánku.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Lázeňský dům, ve kterém se odehrávají ozdravné kúry.

Na vodoléčebné metody německého léčitele Sebastiana Kneippa narazíte v Konstantinových Lázních vícekrát. Ve Wellness centru Konstantin, které sídlí v samostatné budově průchozí s lázeňským domem, se můžete projít po takzvaném Kneippově chodníku. Jedná se o vodoléčebnou proceduru založenou na střídání tepla a chladu. Navíc si na oblázkovém dně masírujete chodidla, což pomáhá uvolnit celé tělo.

V části s teplou vodou (má asi 40 stupňů Celsia) pomalu procházíte přibližně minutu. Studenou vodou (teplota kolem 10 stupňů Celsia) pak projdete během několika sekund. Opakujete víckrát po sobě, až cyklus zakončíte ve studené vodě. Budete se cítit jako po masáži chodidel. Jakmile nohy znovu sevřete v botách, pocit uvolnění se vytratí, takže je dobré si ho poté, co vyjdete z vody, pořádně uvědomit a vychutnat.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Před lázeňským domem

Blahodárně působí také procházka naboso v ranní rose. I tento způsob otužování a stimulace chodidel má následně vliv na imunitu a celé tělo.

Z promenády do lesů

Dost ale o léčení, vydejme se z lázeňské promenády za hranice obce. Konstantinovy Lázně totiž můžete navštívit také jakožto startovní čáru výletů v celkem nenáročném terénu. Kromě toho, že jsou všude kolem lesy, kam lze v sezóně vyrazit třeba na houby, ukazatele a turistické značky vám poradí také trasy do několika půvabných koutů zdejších krajiny.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Zelená turistická značka, vedoucí k lomu, vede povětšinou lesem.

V parném létě, jestli takové vůbec nastane, si zabalte plavky a ručník a vydejte se naučnou stezkou Hradišťský vrch k rozlehlému jezeru obklopenému kamenným lomem. Návštěva tamní písečné pláže vás okouzlí sice i na jaře, ale budete litovat, že se nemůžete smočit, protože voda je úžasně čistá. Anebo začnete s otužováním právě tam.

BEZ KOMENTÁŘE: Přírodní koupaliště u Konstantinových LázníVideo: Klára Fischleinová, Novinky

Jezero dosahuje hloubky až 13 metrů, průzračnost vody je zhruba do čtyř metrů. Hradišťský vrch je místem, na němž dříve existovalo jedno z největších slovanských a keltských sídlišť na českém území. Obvodové opevnění měřilo téměř čtyři kilometry. Později v lomu probíhaly těžební procesy, které skončily v roce 1995.

Studánka (ne)jen pro zamilované

Ať už lásku prožíváte, neřešíte nebo po ní toužíte, výletem naučnou stezkou Ke Studánce lásky si příjemně protáhnete nohy. Trasa má 7,5 kilometru a je ohraničena několika informačními cedulemi, na nichž se dočtete o vulkanické činnosti a léčivé vodě v kraji. Terén není příliš náročný, pevné boty si ale obujte.

BEZ KOMENTÁŘE: Studánka láskyVideo: Klára Fischleinová, Novinky

Studánka lásky, cíl tohoto výletu, nabízí ochutnávku minerální vody i posezení na zastřešených lavičkách. Párům, které se ze studánky napijí, prý láska nikdy nevyhasne. A tak se možná vyplatí překonat nevábnou vůni vody a trochu si srknout. Tedy jestli jste alespoň trochu pověrčiví.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Příroda v okolí Konstantinových Lázní hraje všemi barvami.

I kdybyste se vydali do místní přírody jen tak bez cíle, nasajete tu klid, ticho a až voňavě čistý vzduch.

Reklama

Výběr článků

Načítám