Hlavní obsah

Krok do prázdna: Bzučení a mrazivý pohled do hlubin

Novinky, Jakub Kynčl (Bovec)
Bovec

Jak trávíte své dovolené? Pokud aktivně a rádi příležitostně sáhnete po nějakém tom adrenalinovém zážitku, je zip-line jistě něčím, o čem jste již slyšeli. U slovinského městečka Bovec je soustava pěti lan, jejichž celková délka přesahuje tři kilometry. V nejhlubším místě máte pod sebou dobrých 200 metrů. A ač se mnozí musí dlouho odhodlávat, kroku do prázdna posléze nelituje opravdu nikdo.

Zip-line u slovinského města BovecVideo: Jakub Kynčl, Novinky

 
Článek

Slovinsko mají Češi rádi. Na české turisty zde obvykle nenahlížejí jako na paštikáře, ale jako na ty, kteří neradi tvrdnou v hotelu a svou dovolenou prožívají aktivně. Ať už jde o kola, místní extrémně populární rafting anebo horskou turistiku, Češi si za uplynulá léta udělali ve Slovinsku docela dobrou pověst. Navíc slovinská mentalita není české až tak vzdálená. A jazyk? Nějak se domluvíte, mnoho slov je podobných - místní jsou trpěliví, hostů si váží.

V městečku Bovec, vyhlášeném zejména skvělými podmínkami pro rafting, jsou Češi mezi hosty na neskutečném třetím místě. Více sem jezdí už jen domácích Slovinců a Rakušanů. Nejen raftingem však živ je Bovec. Parta místních nadšenců si zde před lety vyběhala povolení a v horách vystavěla zip-line, která nabízí neskutečné výhledy do údolí. Během uplynulé sezóny dráhu prodlužovali. Nyní už má tedy přibližně 3100 metrů a je rozdělena do pěti úseků.

BEZ KOMENTÁŘE: Zimní jízda na zip-line u slovinského města BovecVideo: Zipline Slovenia

Bovec nabízí hned dvě různé zip-line, ale je to právě ta původní a delší, která se rozprostírá nad údolím, jež láká více lidí. Ač je zip-line nad řekou hezkou podívanou, dobrodružná jízda mezi korunami stromů stále u většiny turistů jasně vítězí. I proto, že zde tento adrenalinový zážitek trvá déle.

První jízda je psychopeklo

„Lezl jsi někdy po horách a používal karabiny? Ne? Tak to jsi v háji,” řine se humor ostrý jako břitva z úst průvodce, který se o nás během adrenalinového zážitku stará. Skutečnost je taková, že je zip-line skutečně pro každého. Děti od čtyř let mohou jet s rodiči či s průvodcem a ti, kteří měří aspoň 150 centimetrů, se mohou vydat na adrenalinový zážitek sami. Nejde jen o samotné klouzání po laně, musíte počítat i s malou trochou pohybu.

Terénní auto vás vyveze do hor a následně vás čeká pár set metrů chůze v terénu, kterým se dostanete k prvnímu zipu. Právě ten bývá pro mnohé tím nejtěžším. První krok do prázdna je totiž tak trochu psychopeklo, pokud jste nikdy nic takového nedělali. Ač si nejdříve vše vyzkoušíte a osaháte na rovince, odrazení se vstříc první hlubině je něco jiného. První jízdu si většinou ještě plně nevychutnáte. Soustředíte se na to, abyste těch pár naučených úkonů zvládli správně, a vše si osaháváte. Teprve další jízdy už užíváte naplno.

Unese i automobil

„Máme tu celkem pět zipů, které mají celkem přes tři kilometry. V tom nejhlubším místě máte pod sebou nějakých 200 metrů. Nejlepší moment je pro lidi ale pravděpodobně chvíle, kdy prolétají těsně kolem stromů. Člověk pak daleko lépe vnímá rychlost. Ta v některých místech dosahuje zhruba 60 km/h. Váhové omezení tu nemáme, to lano je zajištěné tak, že by uneslo i osobní automobil,” tvrdí místní instruktor.

A že jde o skutečně populární atrakci, ukazuje i to, že za slunečného dne v hlavní sezóně absolvuje tuto zip-line až 120 lidí. Cena 55 euro zahrnuje dopravu na místo a zapůjčení veškerého nezbytného vybavení. A ano, vzít si s sebou akční kameru je dobrý nápad. Přeci jen poslední, co chcete, je upustit svůj mobilní telefon nebo fotoaparát do hlubin pod sebou...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám