Hlavní obsah

Chomutovský zoopark v dubnu oslaví kulatiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutovský zoopark začínal před 40 lety s poníky, dnes chová 163 druhů zvířat. Rozlohou největší česká zoologická zahrada se proměnila v centrum, kde si lidé mohou prohlédnout na 1050 zvířat, navštívit skanzen nebo středisko zaměřené na ekologii. Své kulatiny bude park slavit poslední dubnový víkend, oznámila to mluvčí Martina Pelcová.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Pižmoň

Článek

Hlavním oslavám letošního 40. výročí bude patřit poslední dubnový víkend. „V areálu skanzenu se odehraje zajímavý program zasazený do prostředí krušnohorské vesnice, který mohou lidé sledovat oba dva dny zdarma," uvedla mluvčí. Návštěvníci se také mohou zúčastnit soutěže o permanentní vstupenku nebo poukázku na zájezd.

Prvními chovanými zvířaty byli v zooparku koně a poníci, daňci a mufloni. „Eurosafari nyní zahrnuje zvířata Euroasie, počet se neustále mění, zvířata se rodí nebo odcházejí k jiným chovatelům," uvedla mluvčí zahrady, která zaujímá se skanzenem a jezdeckým areálem 112 hektarů.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Kamenný rybník v areálu chomutovského zooparku

Jako jediná česká zoo chová ta chomutovská ovce stepní a jeleny bucharské. „Podařilo se nám teď odchovat také čtyřčata rysa karpatského, čehož si velmi ceníme," zdůraznila Pelcová. Park se také pyšní kolekcí primitivních plemen domácích zvířat, lidé mohou vidět pratury, což jsou zpětně vyšlechtění předkové skotu domácího.

Návštěvníků přibývá

V rámci zooparku funguje také záchranná stanice. „Loni bylo přijato 271 zvířat 58 druhů. Nejčastěji to byli ježci, poštolky, rorýsové, zajíci a sýkorky. Často jsou to zvířata zraněná po střetu s autem a také mláďata zbytečně odebraná z volné přírody," vysvětlila Pelcová.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Zoopark v Chomutově je domovem také pro pandy červené.

Zájem o chomutovský zoopark dlouhodobě roste. Zatímco v roce 2000 přišlo 161 906 lidí, v roce 2013 jich bylo 209 755 a loni 240 117. Návštěvnost podporuje park pořádáním nejrůznějších akcí připomínajících lidové tradice nebo význam některých druhů. Sezónu tradičně zahajuje akcí nazvanou Probouzení medvědů hnědých.

Reklama

Výběr článků

Načítám