Hlavní obsah

Chata na Ondřejníku turisty zřejmě ještě dlouho nepohostí

Právo, Pavel Karban

Pouze na papíře zatím zůstaly plány na oživení turistické chaty na Ondřejníku v Beskydech. Turisty celoročně navštěvované místo je tak bez potřebného zázemí či ubytování, o omezené občerstvení se už více než rok za dobrého počasí stará jen venkovní bufet.

Foto: Pavel Karban, Právo

Chata na Ondřejníku

Článek

Turistickou chatu na Ondřejníku postavil Klub českých turistů (KČT) v letech 1906 až 1907. „Je nejstarší chatou, kterou Klub českých turistů postavil v Beskydech,“ upozornil Jan Sládek ze sekce historie turistiky KČT. Dodal, že v roce 1930 byla chata rozšířena. „Klub ji postavil, mnoho let provozoval, pak přišly prodeje, znárodnění, bylo tam také podnikové středisko Železáren a drátoven Bohumín,“ uvedl s tím, že v roce 1933 byla v sousedství chaty postavena stylová chata Solárka. Ta však v roce 2002 vyhořela.

Podezděná třípodlažní budova s restaurací, turistickým ubytováním v patře a letní terasou bývala častým cílem turistů v Beskydech. Cesty k ní vedou například z Frýdlantu nad Ostravicí, Metylovic či Kunčic pod Ondřejníkem.

Foto: Pavel Karban, Právo

Jiný pohled na turistickou chatu na Ondřejníku

Zavřená chata vadí řadě návštěvníků vrcholu stejně jako Ivě Poláčkové, která ji provozovala do podzimu 2013, kdy ji prodala současným majitelům. „Není tam vůbec nic, já jsem jim to předloni k 31. říjnu prodala. Měsíc trvalo, než zdemolovali celý vnitřek, všechno odstranili a tak to od té doby zůstalo,“ popsala a vzápětí doplnila, že tuto situaci nechápe: „Chodili kolem toho dva roky, byla jsem si jistá, že to bude fungovat. Upozorňovala jsem je ale na to, že jestli do toho píchnou, tak to bude chtít obrovské investice.“

Půjde to pomalu

Jednatel frýdeckomístecké firmy K+B armatury Svatopluk Běčák řekl, že společnost má ohledně obnovy chaty svoji vizi a plány, ale jejich realizace není možná ihned. „Zdědili jsme to v bídném stavu. Desetiletí se tam neinvestovalo, po odkrytí obkladů jsme s hrůzou zjistili, že stavba je špatná,“ postěžoval si a upozornil, že firma je aktivní. „Děláme nový roubený bufet. Půl roku trvalo, než jsme dostali povolení na stavbu na Ondřejníku. Udělali jsme nový vrt, proto tam nebyla voda...“ nastínil v telefonickém rozhovoru Běčák.

Uvedl, že už existuje také studie na přeměnu chaty na hotel. „Máme posudky statika vodorovných a svislých stěn, které vyšly dost špatně, neodpovídají dnešním normám staveb tohoto rozsahu. Proto je těžké říct, kdy to bude hotové a chatu znovu otevřeme,“ sdělil.

Odborník na historii turistiky v kraji Sládek doufá, že lidé budou moci služeb chaty na Ondřejníku využívat co nejdříve. „Já jsem tam asi rok nebyl, nového nájemce nebo majitele ani neznám. Ale my jako Klub českých turistů budeme vždy usilovat o to, aby chata sloužila turistům, kteří chodí na hory, ať už bude majitelem nějaký spolek nebo firma.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám