Hlavní obsah

Šeredné ruiny slovenského zámku změnila rekonstrukce k nepoznání

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nad středoslovenskou obcí Víglaš nedaleko od Zvolenu se od roku 1945 tyčila pouze ruina zdejšího zámku. Po zničujícím požáru vstal ale zámek loni doslova z popela a skví se ve své původní kráse. Rekonstrukce dokonce získala ocenění Stavba roku.

BEZ KOMENTÁŘE: Prohlídka nové podoby zámku VíglašVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Je to zázrak. Už jsem nevěřila, že někdo náš zámek zachrání,“ neskrývá nadšení místní obyvatelka. „Je to opravdu krásné. Vždyť z původního zámku zůstalo pouze několik zdí a teď ho tu máme, jako kdyby nikdy nevyhořel,“ obdivuje práci současných mistrů turista z Banské Bystrice.

Válka, oheň, zloději a příroda

Na konci druhé světové války zdejší zámek vyhořel, materiál z hradních zdí následně využívali místní obyvatelé jako stavební materiál a své vykonala také příroda. Bujná vegetace, zvětrávání a klimatické podmínky přispěly k další destrukci.

Foto: archiv zámku Vígľaš

Takto vypadala ruina zámku ještě v roce 2009

„Obec nakonec nabídla zámek k odkoupení za jednu korunu. Americký občan Daniel Rekitar investoval do obnovy 10 miliónů eur (přes 276 500 000 Kč), dalších šest miliónů eur pocházelo z eurofondů a loni v září zde otevřel hotel,“ řekl Právu manažer hotelu Branislav Lupták.

Rekonstrukce byla zahájena v roce 2009 a byla dokončena v rekordně krátkém čase. „Když si uvědomíte, že zničenou střechu hradu Krásna Hôrka opravují dva roky, tak je to vážně skvělý výkon,“ dodal Lupták.

Původní vzhled zámku si při rekonstrukci museli nastudovat v archívu v Budapešti. Rekonstrukce zámku Vígľaš získala loni i ocenění Stavba roku.

Hotel dýchá středověkem

Americký majitel jako nadšenec historie se do zámku Vígľaš po rekonstrukci dokonce nastěhoval i se svou manželkou. „Na zámku zaměstnal téměř 40 lidí z okolí,“ řekl Lupták.

V hotelu je k dispozici 60 dvoulůžkových pokojů různých kategorií. Nabízí prostory například pro konference i svatby. „Přímo na zámku může být církevní i civilní obřad, dokážeme připravit velkou hostinu a můžeme ubytovat spoustu svatebčanů,“ vysvětluje Lupták.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Dobová restaurace

Ceny pokojů se pohybují od 99 eur (2730 Kč) za noc až po apartmány za 329 eur (9000 Kč) za noc. V ceně je mimo jiné snídaně a parkoviště. „Dražší pokoje jsou umístěny v původních zdech a doslova to tam dýchá historií. Každý pokoj, bývalá komnata, má jiný půdorys,“ dodává Lupták. V těchto pokojích jsou baldachýnové postele a jejich výzdoba je středověká. Celý interiér zámku je zdoben replikami historických zbraní a brnění.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Jeden z pokojů zámeckého hotelu

První zmínka o zámku se objevila ve 12. a 13. staletí. Ve 14. století se Vígľaš stal oblíbeným místem uherských králů. Nevýznamnějším z nich byl Zikmund Lucemburský, král uherský, římsko-německý císař a král český.

„Zámek se stal strategicky významným v období tureckých výbojů. Byl tehdy opevněn a společně se zvolenským hradem zabránil Turkům v dalším postupu,“ uvedl Lupták. V 15. století se na zámku scházeli panovníci z celé Evropy, kteří byli členové takzvaného dračího řádu, jehož cílem byla ochrana křesťanství před pohany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám