Hlavní obsah

Muž objevil cestu k levnějším letenkám a zveřejnil ji. Aerolinky se s ním soudí

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvaadvacetiletý americký cestovatel Aktarer Zaman se dostal do křížku s aerolinkami United Airlines. Přišel totiž na to, jak u nich letenky rezervovat levněji, a svůj návod zveřejnil na svých internetových stránkách Skyplagged.com, které založil v roce 2013. Ty mají pomáhat lidem k levnějším letenkám prostřednictvím toho, co Zaman nazývá “hidden city ticketing”.

Foto: Profimedia.cz

Letoun společnosti United Airlines. Ilustrační foto

Článek

Celý nápad funguje poměrně jednoduše. Řekněme, že chce někdo letět z Dallasu do Los Angeles. Na stránkách je však instruován, aby si zaplatil let do jiného města, třeba do San Franciska, který má mezipřistání právě v Los Angeles. Pak člověk jednoduše nenastoupí na další fázi letu. Ačkoliv to v mnoha případech nefunguje, tak Zaman přišel na to, že ve velkém množství letů je touto cestou možné najít levnější variantu cesty.

Aerolinky totiž často nabízejí levnější letenky do některých destinací, třeba kvůli tomu, aby turisty nalákaly na regionální letiště. Nutno také dodat, že tuto metodu ušetření lze aplikovat pouze na jednosměrné lety, protože by byl jinak zpáteční let automaticky stornován. Cestující musí navíc cestovat pouze s příručním zavazadlem, a nikoliv i s odbaveným, které je automaticky posíláno do finální destinace.

United Airlines se však společně s rezervačním systémem Orbitz shodly, že mladíkova „neférová” stránka propaguje striktně zakázanou formu cestování, a chce od něj kompenzaci. Konkrétně 75 000 dolarů (asi 1,7 miliónu korun), o které měly aerolinky a firma na rezervaci letenek přijít.

Zpáteční letenky místo jednosměrných

Zaman, který žije v New Yorku, trvá na tom, že neporušil žádný zákon, a tvrdí, že jednoduše odhalil neschopnost aerolinek stanovit ceny tak, aby tato forma ušetření nebyla pro turisty zajímavá. Nehledě k tomu, že tato forma cestování není žádnou novinkou a mnozí informovaní cestovatelé a hledači slev takto šetří už několik let. Mladík dodal, že mnoho lidí si také kupuje zpáteční letenky, ač potřebují jen jednosměrné, protože jsou levnější. Na zpáteční let pak jednoduše nenastoupí.

Mladík už na svém webu požádal návštěvníky o příspěvek na právního zástupce, aby mohl s aerolinkami bojovat. Lidé mu doposud přispěli v přepočtu více než 200 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám