Hlavní obsah

Do nejmrazivějšího rezortu světa se dostanete jen stařičkým iljušinem bez oken

Novinky, jky

Pokud je vyzvánění vašeho telefonu zvukem, který vám už způsobuje kopřivku, možná byste mohli zvážit nějakou změnu. Pokud vám v žilách koluje dobrodružnější krev, nasadíme vám brouka do hlavy. Výlet na Antarktidu totiž může být pro mnohé životním zážitkem. Neušetříte na něj asi za rok, ale stejně tak na něj jistě nikdy nezapomenete.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejmrazivější resort na světě je na Antarktidě Video: Reuters

 
Článek

Union Glacier Camp se nachází na jihu pohoří Ellsworth Mountains a poskytuje veškerý servis, který může člověk na Antarktidě požadovat. A ač je hlásaný servis all-inclusive, tak vše je trochu v jiné relaci, než když se vydáte plenit hotelové bary do egyptské Hurghady.

Jedinou možností, jak se můžete do kempu dostat, je let ruským letounem Iljušin IL-76, který není pro slabé povahy. Letadlo totiž nemá žádná okna, a tak ztrácejí cestující během letu dlouhého 4,5 hodiny často orientaci. O to větší je pak však prý nadšení po přistání.

Vypnutý telefon si užijete

Steve Birnie, který tuto cestu již absolvoval, uvedl: „Po letu, kdy vůbec nevíte, kam letíte, je vystoupení z letadla neskutečné. Slova nemohou popsat, jak je to neuvěřitelné. Kamkoliv se podíváte, tak se vám nechce věřit, že na naší planetě může být ještě nějaké takové místo.”

Jste závislí na telefonu? Máte smůlu. „Je to neskutečně super být v odlehlé divočině, na místě, kde vás nemůže nikdo kontaktovat. Nakonec si vážně užívám to, že mám vypnutý iPhone,” uvedla další dobrodružná duše, Lizzie Chapmanová.

60 zaměstnanců

Hosté pobývají ve speciálních stanech dobře připravených na mrazivé podnebí Antarktidy. Mají dvě zdi a jsou vyhřívané. To vše díky tomu, že v měsících, kdy je kemp otevřený, je stále světlo. A právě solární energie pomáhá chodu tohoto výjimečného místa.

O blaho hostů se tu stará neskutečných šest desítek zaměstnanců, což je na ubytovací zařízení na takovém místě opravdu velké číslo. V tomto čísle však samozřejmě figurují například i mechanici či lékaři. A vzhledem k tomu, že se zde počasí mění opravdu často a rychle, je tu i jeden meteorolog, který poskytuje důležité informace nejen hostům, ale i posádkám letadel, které do kempu létají.

Nejde o levnou zábavu

Šest desítek zaměstnanců se zdá být poměrně velkým číslem už jen z toho důvodu, že sem ročně zavítá jen necelá tisícovka hostů. Většinou jde prý o dobrodruhy, fotografy a aktivní turisty. Noc zde vyjde zhruba na 8500 korun, ale musíte připočítat cenu za zpáteční letenku z Chile, konkrétně z Punta Arenas. No a vzhledem k tomu, že náš článek pravděpodobně nyní nečtete z okolí Santiaga de Chile, tak si na seznam nutných nákladů přičtěte i letenku z Evropy do Chile. Suma sumárum, zcela přibližně počítejte se sumou okolo 200 tisíc korun.

Na místo směřují i organizované zájezdy z České republiky. Pokud však budete chtít prožít tento zážitek na vlastní pěst, počítejte s dostatečnými časovými rezervami. Letadlo směrem zpět do Punta Arenas totiž může mít zpoždění. Několik hodin, ale dokonce také až několik dní. Vše totiž záleží na počasí. Na tomto místě může být chyba potrestána i cenou nejvyšší...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám