Hlavní obsah

Většina lyžařských středisek čeká na sníh

Právo, Jaroslav Švehla, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když je půlka prosince, zima je zatím na sněhovou nadílku skoupá a teploty odpovídají spíše jaru. Lyžaři měli během uplynulého víkendu tudíž jen omezený výběr otevřených skiareálů. Problémy s nedostatkem sněhu a nepřízní počasí se podařilo vyřešit jen v několika lyžařských střediscích.

Foto: Vladimír Michna, Novinky

O dobrých sněhových podmínkách si na českých horách zatím můžeme nechat jen zdát. Ilustrační foto

Článek

„Bylo to s odřenýma ušima, ale podařilo se nám to zasněžit. Potřebujeme alespoň jeden mrazivý den na zasněžení stometrového úseku, abychom mohli těch 400 metrů propojit s další částí sjezdovky,“ řekl pracovník obsluhy vleku Sportovního areálu Ještěd. V pátek a sobotu byl zájem o první lyžování v sezóně v Liberci poměrně vysoký, v neděli ale lyžaře odradil déšť.

Pouze večerní lyžování

„V týdnu bude v provozu pouze večerní lyžování. Na celý den otevřeme zase až o víkendu,“ uvedl vedoucí ještědského skiareálu Jan Svatoš. Podle něj by se mělo v příštích dnech ochladit, což by umožnilo výrobu sněhu a zprovoznění dalších dvou sjezdovek a otevření malého 3,5kilometrového okruhu.

„Je to dobré. Takové krásné jarní lyžování,“ zavtipkoval David Helcl, vyznavač telemarkového lyžování, který na svah pod Ještědem jezdí lyžovat až ze 70 kilometrů vzdáleného Děčína. „Od Děčína je to nejblíž. Opačným směrem, v Krušných horách se jezdí zatím jen na Klínovci, a to je dál než do Liberce,“ poznamenal Helcl.

V Královéhradeckém a Pardubickém kraji o víkendu zahájily provoz další lyžařské areály, například v Mladých Bukách v Krkonoších, v Deštném a v Červené Vodě v Orlických horách. Do krkonošského SkiResortu Černá hora-Pec pod Sněžkou o víkendu přijelo lyžovat kolem 3000 lidí. Na Černé hoře a v Peci je celkem otevřeno devět kilometrů sjezdovek, tedy asi třetina tratí.

Největší krkonošské středisko, Špindlerův Mlýn, zahájilo sezónu v sobotu a za celý víkend na svahy vyrazilo přibližně 1500 lidí. „Došlo k razantnímu oteplení, celý víkend pršelo a sníh odtával. Je otázkou, zda bude v dalších dnech v provozu Medvědín a Svatý Petr,“ řekl Právu Marek Fryč z Horské služby Špindlerův Mlýn. O víkendu se na východě Čech ještě lyžovalo v krkonošských střediscích Velká Úpa a Pomezní boudy.

Odstartoval i Špičák

O víkendu zimní sezónu odstartoval provoz také v největším lyžařském areálu na české straně Šumavy — železnorudský Špičák. Na kopci byla prozatím otevřena sjezdovka číslo tři — Slalomová. Poprvé v sezóně se rozjela také sjezdovka Weissova louka v těsné blízkosti Špičáckého sedla. I když nemá umělé zasněžování, svah nabízí kolem 15 centimetrů ujetého přírodního sněhu. V provozu je jen o víkendu.

A jak to vypadalo s lyžováním v Beskydech? Do areálu Ski Bílá na Frýdecko-Místecku, která zatím jako jediná umožňuje lyžování v Beskydech, o víkendu přijely přibližně 400 lyžařů. „Kupodivu se oteplení na návštěvnosti moc nepromítlo,“ popsal situaci provozovatel areálu Ski Bílá Jaroslav Vrzgula.

Podmínky pro lyžování nabízí nadšencům z Ostravska ještě Vaňkův kopec mezi Ostravou a Opavou. „Zasněžili jsme dvě třetiny svahu, asi čtyři sta metrů. Na sjezdovce nyní leží asi 30 centimetrů umělého sněhu,“ uvedl vedoucí areálu Vaňkův kopec Václav Kurka. V provozu je od uplynulého víkendu také sjezdovka v Karlově na Bruntálsku.

„O víkendu přijelo dohromady asi 200 lidí, což je na zahájení sezóny slušné,“ popsal Boris Keka z areálu Ski Myšák. V areálu zasněžili celou jednu sjezdovku, tedy asi 1100 metrů, které pokrývá zhruba 30 centimetrů technického sněhu.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

V Jeseníkách se dalo lyžovat také na dvou svazích v Dolní Moravě a na jednom v areálu Ski Branná na Šumpersku. „Zasněženou máme jednu sjezdovku, asi 600 metrů. Návštěvnost byla o víkendu slušná. V sobotu byly podmínky velmi dobré, v neděli ale zapršelo,“ uvedl majitel areálu v Branné Rostislav Procházka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám