Hlavní obsah

Psi a kočky dostanou nové cestovní pasy

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští veterináři začnou od příštího roku vydávat nové cestovní doklady pro psy, kočky a fretky, které si jejich majitelé berou na cesty do zahraničí (tzv. petpasy). Cestování s domácími mazlíčky totiž doposud upravuje jedenáct let stará evropská směrnice, jejíž platnost vyprší koncem letošního roku.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo zemědělství proto musí do Vánoc připravit vyhlášku, která bude obsahovat návod pro podobu petpasů. Ty mají být v celé Evropské unii jednotné.

„Vyhláška obsahuje nový vzor pasu. Tyto pasy budou vydávány po 29. prosinci 2014, kdy má nová právní úprava nabýt účinnosti,“ sdělil Právu Hynek Jordán z tiskového odboru ministerstva. Chovatelé se však nemusejí bát, že by po Novém roce museli staré cestovní pasy narychlo vyměňovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Pasy, které byly vystaveny před tímto datem a byly vyhotoveny v souladu se vzorovým pasem podle stávající úpravy, budou i nadále považovány za vyhovující pasy zvířat v zájmovém chovu,“ podotkl Jordán.

Přesná podoba nových pasů však podle něj ještě neexistuje. Podle předkládací zprávy budou částečně zatavené ve fólii a dvojjazyčné. Údaje o zvířeti v nich budou vedeny v angličtině a v úředním jazyce státu, kde byl doklad vystaven.

Zvířata musí být čipována

Pro vydání pasu je již dnes povinné čipování zvířat. Do poloviny roku 2011 bylo možné přidělit pas i zvířeti označenému tetováním. Bez trvalého označení by na petpas mohlo cestovat prakticky jakékoli zvíře stejné rasy a pohlaví. Pro jeho identifikaci je proto třeba porovnat číslo uvedené na čipu s údaji v pasu.

Čip, stejně jako cestovní pas pro své zvíře, získá chovatel u veterináře. Registr všech petpasů také spravuje Komora veterinárních lékařů ČR.

Do většiny zemí EU stačí majitelům zvířat cestovní pas, čip a očkování proti vzteklině stejně jako do dalších nečlenských zemí v Evropě (Andorra, Lichtenštejnsko, Monako, Norsko, San Marino, Švýcarsko, Vatikán).

Některé členské státy Unie si však vymínily ještě další podmínky. Při cestě na Kypr nebo do Finska je tak třeba nechat zvíře ošetřit také proti echinokokóze a klíšťatům. Do Itálie, Lotyšska, Polska či Francie se zase nesmějí vůbec vozit mláďata mladší tří měsíců.

Velká Británie, Irsko a Malta požadují u dopravovaných zvířat vyšetření hladiny protilátek proti vzteklině provedené alespoň šest měsíců před vstupem do země a odčervení den až dva před příjezdem.

Rezervace předem

Při přeletech na jiné kontinenty, například do Austrálie, USA nebo na Nový Zéland, je potřeba počítat s přísnými pravidly, podobnými, jako jsou ta britská. S testy na různé choroby musí chovatel začít už zhruba půl roku před cestou.

Například na palubu mezinárodních linek Českých aerolinií se zvíře bez pasu vůbec nedostane. „Živá zvířata mohou být přepravována jen do zemí, kam to povolují předpisy cílové země a za podmínek touto zemí stanovených,“ sdělil Právu mluvčí aerolinek Daniel Šabík.

„Přepravu zvířat je potřeba u dopravce předem rezervovat,“ podotkl mluvčí. Není přitom důležité, zda zvíře cestuje se svým pánem v kabině letadla nebo jako odbavené zavazadlo v nákladovém prostoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám