Hlavní obsah

Pelhřimovské Muzeum rekordů vystavuje hrací kostku o váze 164 kg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým exponátem Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově se tento týden stala obří dřevěná hrací kostka o váze 164 kilogramů. Její hrana měří 80 centimetrů, každá strana je vyrobena z jiného druhu dřeva. Kostka, při jejíž instalaci musela pomáhat vysokozdvižná plošina, byla zapsána do České knihy rekordů jako největší a nejtěžší dřevěná hrací kostka.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Uzvednout gigantickou hrací kostku není žádná legrace.

Článek

Kostka patří firmě Podzimek z Třeště na Jihlavsku. Tamní pracovníci ji už před léty vyrobili jako netradiční vzorník dřev. Každá strana kostky je z jiného druhu, dělníci použili borovici, ořech, buk, dub, jasan a smrk. Největším oříškem bylo umístit kostku do útrob věže pelhřimovské Dolní brány k ostatním rekordním exponátům.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Úzkým koridorem se kostka přes tři metry silnou zeď dostala do věže a byla umístěna na podstavec.

„Vynést kostku po úzkých točitých schodech nebylo možné, dva lidé by ji stejně neunesli," řekl Miroslav Marek z agentury Dobrý den spravující české rekordy. Nakonec se kostka dostala na své místo zaslepenými dveřmi, které dříve vedly na ochoz věže. Kostku umístěnou na paletě zvedla do přibližně devítimetrové výšky vysokozdvižná plošina. Úzkým koridorem se pak dostala přes tři metry silnou zeď do věže a byla umístěna na podstavec.

Kostku si mohou návštěvníci muzea rekordů nejen prohlédnout, ale mohou se také zúčastnit hry o Českou knihu rekordů. „Poblíž kostky bude hrací plocha. Návštěvník dostane kalíšek s normálními hracími kostkami a bude si moci tipnout, kolik mu z určitého počtu hodů padne šestek. Když to uhodne, dostane zdarma jeden výtisk České knihy rekordů," řekl Marek. Soutěž podle něj potrvá pravděpodobně do Vánoc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám