Hlavní obsah

V Malajsii se přemnožily obří můry

Velké můry létají v Malajsii lidem do domů, děsí je a narušily dokonce i zápas národního fotbalového týmu. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

BEZ KOMENTÁŘE: Malajsii a Singapur zaplavily obří můry

 
Článek

Tisíce chlupatých nočních motýlů s rozpětím křídel až 16 centimetrů patří k druhu s latinským jménem Lyssa zampa, který žije v jihovýchodní Asii. Minulý měsíc se houfně tito motýli objevili také v sousedním Singapuru.

Podle odborníků je nynější hojný výskyt nevídaný, tyto můry se obvykle vyskytují v mnohem menším počtu. Protože k navigaci využívají světlo, často je to láká do obydlených oblastí.

Žádné zabíjení

Můry pro člověka nepředstavují žádné ohrožení, jen lidé trpící astmatem by mohli citlivě reagovat na jejich chloupky. Přesto mnoho lidí v Malajsii i v Singapuru plnilo internet svými příběhy o setkání s obří můrou i fotografiemi strašidelně vyhlížejících nočních motýlů.

„V Číně jsou můry považovány za symbol smrti, protože představují duše zemřelých,“ řekla astroložka Cindy Wu. „Rozhodně je proto považováno za tabu můru zabít nebo ji nějak rušit,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám