Hlavní obsah

U okénka, nebo do uličky? Jaká jsou nejžádanější sedadla v letadle

Novinky, fis

Britové nesnášejí, když si v letadlech musejí sednout doprostřed. Portugalci preferují místa u okénka. Postarší cestující zase častěji uvidíte sedět do uličky. K těmto a dalším závěrům došly nízkonákladové aerolinky easyJet na základě ankety mezi svými zákazníky.

Foto: Profimedia.cz

Na výběru sedadla v letadle mnohým záleží. Ilustrační foto

Článek

Ten, kdo alespoň sem tam cestuje letadlem, ví, jak nepříjemné je přečkat několik hodin na místě, které mu nevyhovuje. Pasažér tam například má málo místa na nohy, nemá možnost si při únavě opřít hlavu nebo se cítí stísněně. Na základě těchto zkušeností si pak cestující při dalším letu vybírají sedadlo.

Právě společné znaky různých národnostních i věkových skupin při volbě konkrétních sedadel na palubě letadla pozorovala letecká společnost easyJet. O výsledcích průzkumu vycházejícího z odpovědí deseti miliónů pasažérů informoval v polovině tohoto týdne britský deník Daily Mail.

Foto: www.easyjet.com

Aerolinky přišly s tvrzením, že úplně nejžádanějším sedadlem je 7F. Tím naopak nejméně populárním je 19C. Nejrychleji jsou vyprodaná místa v řadách šest a sedm.

Hlavně ne uprostřed

Fakt, že si lidé nejčastěji chtějí v letadle sednout k okénku, jistě nikoho příliš nepřekvapí. Ovšem asi jste netušili, že tam podle daného průzkumu s největší pravděpodobností narazíte na pasažérku ve věku do 25 let pocházející z Portugalska nebo Česka. Většina cestujících navíc preferuje pravou polovinu letadla oproti levé.

Výhodou sedadel u okénka je nejen příjemný výhled, ale také určitá míra soukromí. Člověk si na tomto místě navíc má kde opřít hlavu, jestliže si chce na chvíli zdřímnout. To je velké plus.

Místo uprostřed volí ponejvíce ti, kteří cestují s někým, vedle koho se chtějí posadit. Jinak se tato sedadla dají označit za černého Petra. Nejvíce se jim vyhýbají britští cestovatelé — 56 procent z nich sedí u okna, 41 procent do uličky.

Snazší přístup na toaletu, větší prostor na nohy a rychlejší výstup z letadla — to jsou výhody, které přináší sezení do uličky. Nejčastěji ho podle studie volí starší pasažéři, nebo ti, kteří cestují pracovně. Nezřídka kdy tady narazíte na muže ve věku 65 let a více z Německa či Nizozemska. Muži údajně sedí do uličky celkově častěji než ženy.

Anketa

Které sedadlo máte v letadle nejraději vy?
U okna.
72,6 %
Do uličky.
22,2 %
Uprostřed.
1,2 %
Je mi to jedno.
4 %
Celkem hlasovalo 2310 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám