Hlavní obsah

Egypt otevřel repliku hrobky slavného faraóna

V Údolí králů v Luxoru otevřeli tento týden repliku hrobky faraóna Tutanchamona z 18. dynastie egyptských králů. Podle tamního ministra pro cestovní ruch Hišáma Zaazúa by to mělo pomoci uchránit originální hrob před davy turistů a přilákat návštěvníky do Luxoru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Egyptě otevřeli repliku hrobky TutanchamonaVideo: Reuters

 
Článek

Do původní hrobky, která je nedaleko své kopie, bude podle agentury AP vstup stále možný, ale za vyšší vstupné. Zatímco do repliky návštěvníci zaplatí za vstupenku v přepočtu 140 korun, originál budou moci spatřit za dvojnásobek.

Tutanchamonova hrobka je stará 3000 let a patří k 63 známým hrobům v Údolí králů. Je první ze vzácných památek egyptské historie, jíž se takto egyptské úřady rozhodly prodloužit životnost. Vzhledem k vysoké návštěvnosti je mnoho památek ohroženo velkým provozem. Pokusy o restaurování míst a jejich zajištění pro davy návštěvníků jsou často problematické.

„Originální hrob byl sice vyzdoben na věčnost, ale nepočítalo se s tím, že do něj budou proudit davy návštěvníků," řekl Adam Lowe, který je ředitelem madridské nadace Factum Arte, jež se na vytvoření repliky podílela. „Mým snem je, aby vydržela 3000 let," řekl Lowe o kopii.

Vzniknou i další kopie

Do nově otevřené hrobky budou smět turisté po třicetičlenných skupinách. V prostoru před pohřební komorou jsou rozvěšeny fotografie popisující objevení hrobu a pokladů v něm. V roce 1922 se to podařilo Britovi Howardovi Carterovi.

Po Tutanchamonově hrobce mají následovat repliky posledního místa odpočinku dalších slavných panovníků Starého Egypta — například faraóna Sethiho nebo královny Nefertari, což byli oba vládci 19. dynastie.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Kritici upozorňují, že lidé do Egypta nejezdí kvůli kopiím, které mohou vzniknout kdekoli na světě, ale právě kvůli originálům. Zastánci však trvají na tom, že je původní památku třeba chránit.

Reklama

Výběr článků

Načítám