Hlavní obsah

Šerpové opouštějí základní tábor Mount Everestu. Sezóna končí dřív, než začala

– Káthmándú
Novinky, jky

Obrovská komplikace se vynořila expedicím, které se měly pokoušet o zdolání nejvyšší hory světa v nadcházejících týdnech. Horští Šerpové se totiž po vzájemné schůzce rozhodli, že letos již nebudou turistům při zdolání Mount Everestu pomáhat. Činí tak proto, aby uctili památku svých kolegů, kteří zahynuli v páteční lavině na hoře měřící 8850 metrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Šerpové na památku kolegů, které zavalila lavina, ukončili předčasně sezónuVideo: Reuters

 
Článek

Výsledky porady horských Šerpů jsou katastrofou pro mnoho horolezeckých skupin, které měly v nadcházejících třech týdnech, jež jsou hlavní sezónou pro výstupy na Mount Everest, směřovat na vrchol. Bez pomoci Šerpů je totiž výstup na špici světa takřka nemožný.

„Měli jsme odpoledne dlouhou schůzku, jejímž výsledkem je nakonec rozhodnutí opustit pro letošek horu a uctít tak památku našich mrtvých kolegů,” uvedl Šerpa Tulsi Gurung pro agenturu AFP v základním táboře Mount Everestu. Tuto informaci potvrdil také další Šerpa a jeden z amerických horolezců, který se v základním táboře chystal na výstup.

Lavina zcela strhla cestu

Při páteční katastrofě, která se stala nedaleko ledopádu Khumbu pod prvním výškovým táborem, zabila lavina 13 horských průvodců. Tři další jsou stále pohřešováni a jsou s největší pravděpodobností také mrtví. [celá zpráva]

Foto: Niranjan Shrestha

Jeden ze tří zachráněných šerpů leží ve vážném stavu v nemocnici.

Část této trasy vedoucí na vrchol hory byla při lavině zcela zasypána, přičemž zcela uvěznila další skupinu Šerpů, která byla již ve výše položeném bodě. Muselo se tak rychle začít pracovat na tvorbě nové stezky, na kterou se teprve následně mohou upevňovat lana.

Horolezci chtěli pokračovat

Šerpové tak nyní svým aktuálním rozhodnutím učinili konec plánům expedic, které čekaly v základním táboře. Navzdory smrti tolika horských průvodců totiž nikdo neplánoval odstoupit od výstupu na vrchol hory v dalších týdnech. Pro stovky horolezců tak letošní pokus o výstup na Mount Everest skončí fiaskem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři pátrají po pohřešovaných šerpechVideo: Reuters

Zda se budou moci někteří ještě letos pokusit o výstup na nejvyšší horu i bez pomoci Šerpů, zatím není jasné. V současné době však platí nařízení nepálské vlády, které zakazuje horolezcům opouštět hlavní tábor směrem vzhůru.

Reklama

Výběr článků

Načítám