Hlavní obsah

Náhrady za zpožděný let? Dopravci se vymlouvají, vytrvalým ale zaplatí

Právo, Stáňa Seďová

Po letech bojů o náhrady za zpožděný nebo zrušený let společnosti zastupující cestující uvádějí, že jde jen o hru nervů. Zatím vždy u soudu vyhrály.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Nyní už to ale dopravci těsně před soudním řízením vzdávají. Přispělo k tomu loňské rozhodnutí Evropského parlamentu o nové úpravě zákona o vyplácení náhrad.

Za uplynulé čtyři roky bylo odškodněno přibližně 8000 Čechů, kteří se nenechali odradit a přihlásili se o náhrady za zrušený, zpožděný či přesměrovaný let. O finanční kompenzaci ve výši 250 až 600 eur, tedy zhruba 16 tisíc korun lidé většinou žádají prostřednictvím společností, které se specializují na boj s dopravci.

Vymlouvají se na zásah vyšší moci

„Dopravci zkoušejí nezaplatit až do poslední chvíle a pak těsně před soudním stáním hodí ručník do ringu. Taková je poslední praxe. Dříve, když to došlo až k soudu, vždy odešli poražení,“ pochlubil se úspěchy Ivo Brokeš ze společnosti Náhrady.cz.

Podobnou zkušenost má i firma Click 2 claim. „Nízkonákladové společnosti to natahují, jak to jde. Charterové lety a stálí dopravci už raději platí. Stejně jako kolegové jsme neprohráli ještě žádný spor nikde v Evropě,“ potvrdil František Herynk z Click 2 claim.

To, na čem letečtí dopravci vždy stavěli odmítání vyplácení náhrad, byla vyšší moc neboli mimořádné okolnosti. Tedy zpoždění nebo zrušení letu z důvodu zásahu počasí, politické situace v zemi, technické závady, která nespadá do běžných servisních kontrol, a podobně.

Jenomže na rozdíl od novelizace, kterou ještě musí ratifikovat všechny země Evropské unie, to nemuseli dopravci dokazovat. Lépe řečeno dokazování je čekalo až u soudu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

„Nově budou muset aerolinky mimořádné okolnosti pasažérům zpožděného letu písemně doložit. Bez takového doložení získají pasažéři automatický nárok na náhradu,“ vysvětlil poslanec Evropského parlamentu Eduard Kožušník.

„Přichází ovšem také změna, jež si vymínila lobby dopravců. Ta nárok u středně dlouhých letů od 1500 do 3500 kilometrů prodlužuje z tříhodinového zpoždění na pětihodinové,“ doplnil změny, které by mohly vstoupit v platnost ještě letos, Brokeš.

Do ratifikování změny zůstává nárok na odškodné při více než tříhodinovém zpoždění letu 250 eur pro lety do 1500 kilometrů, 400 eur pro lety od 1500 do 3500 km a 600 eur pro lety nad 3500 km.

Stále se však dopravci mohou vymlouvat na zásah vyšší moci, kterou nejsou povinni klientům doložit. A náhrady nemusejí cestujícím platit ani v případě, kdy byl let zrušen kvůli stávce zaměstnanců letecké společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám