Hlavní obsah

Pyramidě Slunce hrozí propadnutí

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednu z ikon mexického Teotihuacánu ohrožuje podle několikaletého vědeckého výzkumu vysoušení. Známá Pyramida Slunce by se v důsledku něho mohla časem dokonce propadnout. Na vině je nevhodný způsob rekonstrukce, návaly turistů situaci také nezlepšují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mexická Pyramida Slunce se propadáVideo: Reuters

 
Článek

Do Teotihuacánu, posvátného místa asi 50 kilometrů od Mexico City, míří milióny turistů ročně. V budoucnu by tu však cestovatelé mohli nacházet o jednu památku méně. Legendární Pyramida Slunce totiž pomalu ale jistě vysychá, což v dlouhodobějším časovém horizontu ohrožuje její existenci.

Fakt, že stavbě ubývá vlhkost, spojují vědci se dvěma rekonstrukcemi. První zahrnovala její vyčištění od porostu zdejší bujné vegetace a pokrytí kameny. To vše proběhlo začátkem minulého století.

V 70. letech pak byly spáry pyramidy zabetonovány. V důsledku toho už desítky let památka hůře přijímá vlhkost, přestože slunečnímu žáru je vystavena stále stejně.

Odborníci, kteří stavbu v letech 2010 až 2013 pečlivě prozkoumávali, tvrdí, že postup vysychání není rychlý, nýbrž pozvolný. Navíc je vršek pyramidy lehký, což také oddaluje její případný sesuv. Úbytkem vlhkosti trpí nejvíce jižní strana památky. Bližší výsledky průzkumu by vědci měli uveřejnit během letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám