Hlavní obsah

Nezájem turistů devastuje Egypt

– Káhira
Novinky, jky

Neklidná politická situace v Egyptě a odliv turistů ze země mají vedlejší efekty, které nemusí mnohým na první zamyšlení dojít. Mnoho obyvatel země je finančně zcela závislých právě na turistickém ruchu a pokles rekreantů má devastující vliv na jejich živobytí. O problému hovořila bývalá britská poslankyně Ann Widdecombeová pro britský list Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Koně v Gíze zažívají extrémně těžké období...

Článek

Politické napětí, nepokoje, incidenty v ozbrojených složkách a ztráta důvěry — to jsou příčiny, proč se část turistů pravidelně směřujících do Egypta rozhoduje v poslední době spíše pro alternativní země, jako jsou blízké Turecko, levné Tunisko či rozmanité Maroko. Tento trend má však oběť, o které se nemluví — egyptská zvířata, která pracovala pro své majitele v turistickém ruchu.

Koně, kteří vozili turisty ve spřeženích po Gíze, a velbloudi, se kterými se lidé tak rádi fotili u pyramid, nyní strádají. Většina z nich trpí podvýživou, když se stali pro své živitele zbytečným výdajem. Meziroční porovnání množství návštěvníků ze září 2012 a září 2013 mluví podle britského listu jasně, do Egypta přijelo o rok později o celých 90 procent turistů méně, uvedl Daily Mail.

Hlad mají i děti

A ačkoli situace v dalších měsících byla už výrazně lepší, stejně pyramidy navštěvovala maximálně polovina turistů co dříve. A vzhledem k tomu, že majitelé zvířat nemají nyní peníze ani na obživu svých rodin, tak už mnoho velbloudů a koní pošlo hlady.

Foto: Profimedia.cz

Turisté jsou pryč. A velbloudi v okolí pyramid nemají co na práci...

Ann Widdecombeová navštívila minulý týden egyptské pyramidy ve spolupráci s charitativní organizací SPANA (Společnost pro ochranu zvířat v zahraničí) a navštívila i místa na okraji Káhiry, kde se hromadí kostry mrtvých koní a velbloudů, kteří zdejší turistickou krizi nepřežili. „To, co jsem viděla, bylo opravdu šokující a lámalo mi to srdce,” uvedla Britka.

Čtvrť duchů

Bezpečnostní situace v turistických letoviscích na kontinentálním pobřeží Rudého moře a na jižním Sinaji, jako např. v Hurghadě, Marsa Alamu či Šarm aš-Šajchu, je podle ministerstva zahraničí ČR v současné době klidná. V případě organizované turistiky po Sinaji se nedoporučuje opouštět turistické resorty a do odvolání ani účastnit se výletů mimo ně. Před všemi cestami do severní části Sinajského poloostrova, včetně letoviska Taba, platí důrazné varování.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

A tak pokud už turisté do Hurghady v současné době přiletí, obvykle leží přikovaní po celou dobu pobytu na pláži a na výlet do Káhiry za pyramidami nemají nejmenší chuť. Egypt vzhledem k situaci v zemi přestal hlavní město mezi turisty propagovat. Z dříve přelidněného místa, kde nebylo možné vyfotit snímek bez davu turistů, je nyní ponurá čtvrť duchů. Přesně tak označil oblast pyramid i sám egyptský ministr turismu Hišam Zaazou.

Reklama

Výběr článků

Načítám