Hlavní obsah

V Krkonoších stále hlásí dobré podmínky pro lyžaře

Praha

Podmínky pro lyžování jsou v Krkonoších stále dobré. Technický sníh na sjezdovkách má vrstvu od 30 do 65 centimetrů a noční teploty pod nulou pomáhají jeho kvalitě.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Špindlerův Mlýn hlásí na sjezdovkách průměrně 50 centimetrů sněhu. „Přes noc tady bylo pod nulou, takže sníh na sjezdovkách krásně přimrzl," řekl ve čtvrtek Jiří Kolín ze špindlerovského areálu. Například na Černé hoře je v provozu 11 kilometrů sjezdových tratí, na kterých je od 30 do 50 centimetrů sněhu.

Lyžaři mají stále možnost přejet s pomocí roleb z Černé hory do Pece pod Sněžkou. Běžecké tratě na vrcholu Černé hory jsou upravené, sáňkařská cesta je kvůli nedostatku sněhu uzavřená.

Ještě minimálně čtrnáct dní

„Podmínky jsou stále velmi dobré, v noci mrzne, takže sjezdovky jsou ráno krásně připravené," uvedl Petr Hynek ze SkiResortu Černá hora-Pec. Podle něj by takto kvalitní lyžování mohlo být zhruba ještě týden až 14 dní, poté bude záležet na vývoji počasí.

Částečně v provozu jsou stále i některé menší areály v Krkonoších, například v lyžařském areálu firmy Arrakis v Prkenném Dole v Žacléři je možné lyžovat na dvou sjezdovkách, na kterých zůstává přibližně 25 centimetrů sněhu.

Vleky jezdí i v Orlických horách

Lyžuje se zatím i v Orlických horách, například na sjezdovkách v Deštném v Orlických horách je 25 centimetrů sněhu. Kvůli nedostatku sněhu však pořadatelé zrušili několik tradičních akcí, například závody ve freestylovém lyžování, které se měly uskutečnit od 6. do 9. března.

Na slunci až pětadvacet

Díky nočním mrazům jsou podmínky k lyžování, zejména dopoledne, v Libereckém kraji stále velmi dobré. Na sjezdovkách je od pěti do 60 centimetrů sněhu.

„Je to takové jarní lyžování," zhodnotil ve čtvrtek podmínky Martin Lauer z areálu Černá Říčka v Desné v Jizerských horách. Ve většině areálů v kraji jsou dopoledne sjezdovky tvrdé, odpoledne se lyžuje na rozměklém sněhu. Potíže mají zejména svahy orientované na jih.

„Teď se skoro dá říci, že slunce je náš nepřítel. Je to trochu paradox, když celou dobu žehráme, že nesvítí. Na Pláních ale máme na slunci až 25 stupňů a rozhodujeme se ze dne na den, zda zůstanou v provozu," uvedl ředitel areálu na Ještědu Jan Svatoš.

„Pláně bychom ale snad měli do víkendu udržet," dodal. Kvalita sjezdovek na severních svazích Ještědu je podle něj nadále velmi dobrá.

Na Ústecku to ještě nevzdávají

Teplé počasí zhoršuje lyžařské podmínky v areálech v Ústeckém kraji. Provoz přerušil areál na Bouřňáku na Teplicku, v Horním Podluží na Děčínsku se pokusí udržet provoz ještě o víkendu. Podobně jako v posledních týdnech fungují jen areály v Telnici na Ústecku a na mosteckých Klínech.

„Snažíme se udržet provoz s vypětím všech sil. Na spodní část sjezdovky navážíme sníh z dětského areálu, který je zavřený," řekl starosta Horního Podluží Karel Kopecký (nez.). Především díky jarním prázdninám je návštěvnost střediska nadprůměrná.

„Budeme se snažit provoz udržet ještě tento víkend – otázkou je, co se sjezdovkou udělá slibovaný déšť,“ doplnil Kopecký.

Ve středních Čechách jedou jen dva areály

Ve středních Čechách jsou před víkendem otevřené už jen dva lyžařské areály. Sezóna skončila na Šibeničním vrchu u Mnichovic, naposledy tam jezdil vlek v neděli. V provozu zůstávají ještě dva areály, v Chotouni u Prahy a na Monínci u Sedlce-Prčice.

„Podmínky už jsou o něco horší, ale stále máme na sjezdovce 30, 40 centimetrů sněhu,“ uvedl provozovatel areálu Jaroslav Krejčí.

V Jeseníkách vzdorují jaru

Areály v Jeseníkách se snaží vzdorovat jarnímu počasí. Teplota se však v níže položených střediscích už i v noci drží nad nulou, podle horských záchranářů se kvalita sněhu zhoršuje.

Otevřena jsou však všechna větší střediska, která ještě chtějí využít jarních prázdnin. Některá menší střediska však již sezónu vzdala. Omezené podmínky mají také běžkaři, využít mohou už jen ojedinělé tratě.

„Ve většině areálů, které byly v provozu minulý víkend, se ještě lyžuje. Je to ale na těžkém, mokrém, jarním firnu. Místy začínají na některých sjezdových tratích vylézat vydřené fleky, které omezují lyžařskou pohodu na celé šířce sjezdovek," uvedl šéf jesenické horské služby Michal Klimeš.

V Beskydech pozor na led

V některých beskydských lyžařských areálech se dál lyžuje. Podmínky jsou podle provozovatelů vleků stále dobré. Horská služba varuje před zledovatělými chodníky ve vyšších polohách.

„Stále se lyžuje v Mostech u Jablunkova, v Bílé, na Soláni, v Mezivodí a Kohutce. Částečně jedou i Pustevny a Velký Polom," řekl dispečer Horské služby Beskydy Roman Svoboda.

Reklama

Výběr článků

Načítám