Hlavní obsah

Dovolená na horách bez pojištění je hazard

Novinky, fis

Špatné sněhové podmínky, bezohledná a rychlá jízda, alkohol nebo třeba nesprávně odhadnutý terén mohou mít za následek nehodu na sjezdovce. Nehodu, při níž lyžař ublíží sám sobě nebo někomu jinému. Přestože takové situace na horách nejsou výjimkou, množství turistů si troufá na sjezdovky i bez pojištění. Odškodné nebo léčebné výlohy přitom mohou vyjít na statisíce.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

K úrazu může dojít na českých horách stejně jako v zahraničí. Ilustrační foto

Článek

Stejně jako si turisté při cestě do zahraničí téměř automaticky zřizují cestovní pojištění, neměli by rizika podceňovat ani během zimní dovolené na horách. Podle průzkumu České pojišťovny vyráží bez cestovního pojištění na hory až 54 procent Čechů. Při dovolené na tuzemských horách je pak důležité zejména úrazové pojištění a pojištění odpovědnosti.

Jestliže viník případné nehody nemá uzavřené pojištění odpovědnosti, musí poškozenému zaplatit odškodné z vlastních zdrojů. Přitom toto pojištění vyjde pro čtyřčlennou rodinu pouze na několik set korun a stačí, když je pojištěný jeden z rodičů. Odškodnění za zranění, které vám způsobí jiný lyžař, můžete požadovat, i když pojištění nejste.

Tak jako je dobré mít na zahraniční dovolené cestovní pojištění zahrnující léčebné výlohy, je praktické si zřídit úrazové pojištění před cestou na české hory. Aktivní dovolená zkrátka představuje větší riziko úrazů. Díky pojištění vzniká turistovi nárok na bolestné i náhradu nákladů na léčení a asistenční služby.

Na co si dát pozor

I pojištění má samozřejmě své podmínky a limity. Ke krácení jeho plnění může dojít, například když sehraje při nehodě roli alkohol, jiné návykové látky nebo nepřiměřeně rychlá jízda.

„Odpovědný je vždy ten, kdo škodu způsobil. Pokud tedy lyžaře, který požil alkohol, srazí střízlivý lyžař, bude nejprve zjišťován podíl účasti na způsobené škodě u obou z nich,“ upřesňuje Roman Mikluš ze společnosti Vaše nároky.cz, která se zabývá problematikou finančního odškodnění.

Pojištění je většinou možné nastavit individuálně. Turista v něm například může uvést, zda se na dovolené hodlá věnovat běžným, nebo naopak extrémním sportovním aktivitám. Univerzální radou, jak předejít problémům s pojistným plněním, je důkladné prostudování jeho podmínek hned při jeho uzavírání.

Anketa

Zřizujete si pojištění před cestou na hory?
Mám pojištění odpovědnosti.
10,6 %
Ano, úrazové pojištění.
12,8 %
Jen při cestách za hranice ČR.
72,3 %
Ne, před žádnou dovolenou si nezřizuji pojištění.
4,3 %
Celkem hlasovalo 47 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám