Hlavní obsah

Mrazivé počasí rozhýbalo lyžařské areály českých hor

Teploty pod nulou potěšily provozovatele skiareálů, hotelů či penziónů, ale také děti. Těm totiž začínají pololetní prázdniny, v některých místech republiky i jarní. Díky dostatečnému množství sněhu je mohou strávit na horách.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Lyžaři si zasněžené sjezdovky konečně užijí také na českých horách. Ilustrační foto

Článek

V Krkonoších i Orlických horách jsou nyní v provozu všechny skiareály. Sněhová děla pomohla k rozjezdu i donedávna uzavřenému krkonošskému Prkennému Dolu u Žacléře. Podmínky dovolily v nejrozsáhlejší lyžařské aréně Česka, Skiresortu Černá hora–Pec, opět obnovit takzvané Ski Tour, tedy rolby přepravující lyžaře z Černé hory do Pece pod Sněžkou.

Novinku nazvanou Fresh Track, umožňující lyžovat doslova s ranním rozbřeskem, zavedl Skiareál Špindlerův Mlýn. Lyžaři mohou každý čtvrtek a sobotu ve Svatém Petru jezdit od 7:30 do 9:00.

Špindl nyní nabízí většinu technicky zasněžených tratí, kromě černých sjezdovek na Medvědíně a Svatém Petru. Vleky nejezdí ve středisku Davidovky.

Horší podmínky pro běžkaře

V centrální části Krušných hor se rozjedou v pátek téměř všechny lyžařské areály, včetně toho v Potůčkách. Poprvé si lze zalyžovat i na vrchu Háj u Aše. V areálu Novako na Božím Daru bude letos poprvé v provozu snowtubing. Na Neklidu na hřebeni Klínovce, kde je zhruba 40 centimetrů sněhu, otevřou letos poprvé sjezdovku Karásek a nejdelší, přes tisíc metrů dlouhý vlek F s kotvou.

V pátek spustí provoz i sjezdovka Pod Zámečkem v lyžařském areálu Klínovec-sever. „V sobotu se poprvé v letošní sezóně rozjede sjezdovka U Zabitého,“ uvedl Adam Svačina z Klínovce. Začne tu i večerní lyžování, mezi Klínovcem a Fichtelbergem bude jezdit skibus.

Nový snowpark na Špičáku

Bublava hlásí, že má v provozu celý lyžařský areál s výjimkou černé sjezdovky. Částečně je v provozu ski areál v Mariánských Lázních, ve čtvrtek byla v provozu jedna sjezdovka na Plešivci. Otevřený je také areál Pod Nádražím v nedalekém Perninku.

Horší to je s běžkováním. „Lidé na běžkách jezdí, i když nejsou stopy upravené, ale na cestách ještě čouhají občas kameny,“ varoval Rudolf Holý z Perninku.

Všechny vleky se o víkendu letos poprvé rozjedou na železnorudském Špičáku na Šumavě, kde na svazích leží mezi 25 až 40 čísly sněhu. Premiéru si v sobotu odbude také nový snowpark.

Zelenou mají lyžaři na Železnorudsku také na Weissově louce, Nad Nádražím, na Belvederu, Samotách a Goldhofu. Otevřeno má i skiareál Snowhill v Kašperských Horách.

Někde sníh ještě chybí

V Libereckém kraji jsou v provozu všechna lyžařská střediska. I když sněžná děla jedou naplno, některé skiareály ještě nemají otevřené všechny sjezdovky. Například ve Sportovním areálu Ještěd v Liberci zůstane třetina sjezdovek ještě nepřístupná.

V Jeseníkách se sněhové podmínky zlepšily, ale jen na sjezdovkách. „Tam, kde mají technický sníh, jsou vleky v provozu. Lyžaři si ale musí dávat pozor na sněhové plotny. Pro běžkaře je sjízdný jen šestikilometrový úsek magistrály mezi Ovčárnou a Švýcárnou,“ řekl náčelník jesenické horské služby Michal Klimeš.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Lépe než vlekaři na tom jsou provozovatelé ubytovacích kapacit. Volných lůžek k mání moc není. „Na období jarních prázdnin máme skoro plno,“ řekla Právu například recepční z horského hotelu Červenohorské sedlo. V provozu budou o víkendu téměř všechny lyžařské areály v Beskydech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám