Hlavní obsah

Střediska zasněžují, o víkendu se už začne lyžovat

Lyžařské středisko Proskil v Branné na Šumpersku zahájí o víkendu v Jeseníkách jako první provoz. Lyžovat se má ale i v Krušných horách a Krkonoších.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Článek

„Původně jsem chtěl vleky spustit už minulý víkend. Počasí však nepřálo. Zasněžovat jsem začal teprve v pondělí. Momentálně mám na svahu deset až čtyřicet centimetrů sněhu. Určitě pojede jeden vlek, a když se zadaří, tak i lanovka,“ řekl Právu provozovatel střediska v Branné Rostislav Procházka s tím, že návštěvníci již budou moci využít i služeb loni nově postavené restaurace, která dosud fungovala jen příležitostně.

„Jedinou horší zprávou je to, že mírně zdražuji. Přistoupil jsem ale k tomu po pěti letech a nejedná se o dramatický nárůst. Například celodenní permanentka bude stát místo 350 korun 370,“ uvedl Procházka.

V ostatních areálech Jeseníků provoz zahájí nejdříve příští týden nebo ještě později. „Na sjezdovkách je nyní 25 centimetrů sněhu a samozřejmě jako ostatní intenzivně zasněžujeme. Podmínky jsou dobré, a tak věřím, že příští víkend provoz zahájíme.

Novinkou je, že už pojede i pátý vlek, který loni stál, protože jsme nestihli vyměnit lano. Fungovat začne i dětský koutek, kde rodiče se svými ratolestmi budou moci být celý den za pouhou padesátikorunu,“ prozradil majitel skiareálu v Petříkově František Kaštyl.

Otevřít chtějí i na Božím Daru

„Pokud počasí neudělá nějaký neočekávaný kotrmelec, tak bychom rádi areál otevřeli již tento víkend,“ uvedla Svatava Nováková ze Ski Areálu Novako na Božím Daru v centru Krušných hor. „Zasněžujeme, co to dá, přičemž oteplení má přijít pouze ve čtvrtek, tak snad se podaří všechno včas připravit, aby se mohlo začít lyžovat,“ pokračovala Nováková, podle které by měla teď stát celodenní jízdenka kolem 180 korun a jednotlivá jízdenka dvacet.

Areál nabízí zhruba 300 metrů dlouhou sjezdovku. „Pro letošní rok máme nově vybavenou půjčovnu lyží,“ upozornila Nováková. „Rovněž jsme otevřeli zcela nově školu běžeckého lyžování, která kromě výcviku a rad nabídne kupříkladu také servis a prodej běžkařských lyží,“ dodala.

Lyžařskou sezónu letos v Krkonoších otevře v pátek na vrcholu Černé hory nad Janskými Lázněmi SkiResort Černá hora-Pec. Janskolázeňským vlekařům se podařilo připravit pětisetmetrovou sjezdovku Anděl. Celodenní skipas 300 korun za dospělého zahrnuje i oboustrannou jízdenku přibližovací lanovkou Černohorský expres. Loni začala krkonošská lyžařská sezóna na stejném místě 26. listopadu. Janské Lázně se obvykle v boji o lyžařské prvenství střídají s Horními Mísečkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám