Hlavní obsah

Česká i moravská lyžařská střediska už zasněžují

Skiareály v Červené Vodě, Čenkovicích a Dolní Moravě na Orlickoústecku začaly v noci z neděle na pondělí zasněžovat. Děla pokryjí svahy technickým sněhem zhruba za dva týdny a lyžařská centra budou znovu připravena na lyžaře. Zasněžují například také Jeseníky či Skiareál Karolinka na Zlínsku.

Foto: Jindra Pašková a Vladislav Prouza, Právo

Po umělém zasněžení sjezdovek budou skiareály připraveny na lyžaře. Ilustrační foto

Článek

„Jedeme na 100 procent, máme k dispozici 30 děl, která chrlí 70 litrů sněhu za vteřinu,“ řekl Martin Palán, obchodní ředitel společnosti Sněžník, která provozuje stejnojmenný areál v Dolní Moravě.

První lyžaře této sezóny přivítá skicentrum zhruba za 14 dní, možná i dříve. Záleží především na počasí. „Chceme mít perfektní podklad, část areálu bychom mohli zprovoznit už příští víkend, ale to je s otazníkem,“ dodal Palán.

V Čenkovicích a Červené Vodě spustili děla v neděli o půlnoci. Dvaadvacet děl tady pracuje nepřetržitě a za sekundu připraví až 18 litrů sněhu. „Budeme rádi, když areál v polovině prosince zprovozníme,“ uvedl šéf skiparku Červená Voda Radek Procházka.

Ještě je čas

Níže položené lyžařské areály zatím vyčkávají. Sněžná děla spustí, až když budou několik dní po sobě alespoň minus tři stupně Celsia. V Hlinsku na Chrudimsku začínají zasněžovat až koncem prvního prosincového týdne.

„Potřebujeme, aby zemina řádně vymrzla, aby nám sníh netál zezdola. Souvislejší mráz bývá kolem Mikuláše a po něm. Pak si můžeme fandit, že se nám podaří bílé Vánoce," řekl Robert Vokáč z hlineckého skiareálu.

Větší horská střediska minulou sezónu zahájila provoz během druhého prosincového víkendu. Provozovatelé skicenter tehdy sjezdovky museli zasněžit, protože přírodního sněhu příliš nenapadlo.

Nejen Pardubicko

Zasněžovat své sjezdovky začala v noci z neděle na pondělí i další lyžařská střediska v Česku. Pokračovat v zasněžování budou celý týden například také Jeseníky, kde je sněhová pokrývka zatím nesouvislá. První běžkaři by se tu ale mohli objevit už v průběhu týdne či o víkendu.

Sněžná děla spustil v pondělí také Skiareál Karolinka ve Zlínském kraji. Ve Velkých Karlovicích v pondělí ráno napadlo přibližně 10 centimetrů sněhu.

„Aktuálně se ale teplota pohybuje těsně pod nulou, což ještě nejsou ideální podmínky pro to, abychom zahájili zasněžování. Čekáme na větší mráz, sněžná děla nejspíš pustíme dnes večer, kdy má mrznout,” uvedl v pondělí Lubomír Sušila ze Ski areálu Razula.

Reklama

Výběr článků

Načítám