Hlavní obsah

Benátské gondoly budou mít espézetku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad nejromantičtější italské město, Benátky, hodlá modernizovat jeden ze svých symbolů. Gondoly plovoucí zdejšími kanály už brzy ozdobí poznávací značky, přístroje vysílající GPS signál a odrazky. Nová pravidla bezpečnosti lodní dopravy schválili radní. Měla by začít platit od 4. listopadu 2013

Foto: Profimedia.cz

Benátky se novými nařízeními pokusí omezit lodní dopravu.

Článek

Zaváděná opatření mají v Benátkách v první řadě omezit lodní dopravu na silně přehlcených kanálech v historické části města. Radnice se k tomuto kroku definitivně odhodlala poté, kdy se poblíž mostu Rialto srazil vodní autobus, takzvané vaporetto, s gondolou. Při nehodě byl smrtelně zraněn německý turista.

Kapitán vaporetta tehdy tvrdil, že nezvládl vozidlo ve chvíli, kdy se pokoušel vyhnout množství gondol a malých lodí, jež mu překážely v cestě. Nová pravidla pro lodní dopravu v Benátkách mají celkem 26 bodů a kromě označení gondol určují například také to, kdy smějí jednotlivé typy lodí vyjíždět na vodu.

Tak třeba svoz odpadu bude možný jen v noci, gondoly naproti tomu budou moci na kanály vyplout nejdříve v 10.30 hodin. Přesně vymezený čas bude mít také zásobování. Celkově se má počet lodí snížit až o polovinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám