Hlavní obsah

Modré hory a pětice vinařských vesnic Hanáckého Slovácka

Právo, Jarmila Kutlová

Během stoupání na rozhlednu Slunečná blízko Velkých Pavlovic leckoho napadne, proč dal nestor vinařství Vilém Kraus tomuto regionu název Modré hory. Při pohledu na vinice pod Ždánickým lesem, kde se pěstují převážně modré odrůdy hroznů, je zřejmé, že příznačnější pojmenování nemohl vybrat.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na jihomoravské Velké Pavlovice

Článek

Odedávna se tu říkalo chodit do vinohradu místo do hor. Proto si i sdružení vinařů vybralo tento název Velkopavlovické podoblasti pro svá VOC (vína originální certifikace), což jsou vína, která jsou svým charakterem typická pro zdejší oblast.

Řadí se sem nejrozšířenější odrůdy Frankovka, Svatovavřinecké a Modrý Portugal. V kraji, kterému se říká národopisně Hanácké Slovácko, je rozeseta hvězdicovitě pětice vesnic – Velké Pavlovice, Němčičky, Bořetice, Kobylí a Vrbice. Jižní svahy se obracejí k Pálavským vrchům a k úrodným rovinám Podpálaví a ovívají je fénické větry.

Foto: Profimedia.cz

Vinařský sklípek v obci Kobylí

Dlouhodobý průměr ročních teplot je tu 9,5 °C a roční sluneční svit 1871 hodin, takže tento kout jižní Moravy patří k jednomu z nejteplejších a nejslunnějších míst Česka. Není divu, že tu má červené víno výborné podmínky.

Dobře se zde daří i turistům, kteří kraj mohou pohodlně projít pěšky po turistických stezkách, projet autem nebo nejlépe na kole po značené cykloturistické trase Modré hory. Cykloturistická sezóna se přece uzavírá až 17. listopadu, kdy se pořádá tzv. Podzimní šlapka.

Velké Pavlovice

Z rozhledny na Slunečné se vydáme mezi vinicemi do obce Velké Pavlovice, kde sídlí Šlechtitelská stanice vinařská založená již roku 1901 coby Zemská révová škola na povznesení a zvelebení vinic. Tady Josef Veverka vyšlechtil nové odrůdy Pálava a Aurelius, Jaroslav Horák odrůdu André a Jan Havlík odrůdu Agni.

Zajímavé také je, že se tu od roku 1929 sledovalo a zapisovalo třikrát denně počasí, takže existuje přesný doklad o tom, jak se zdejší klima otepluje. Jen škoda, že nedávným úmrtím pečlivého pana Havlíka zdejší zápisy skončily.

Foto: Profimedia.cz

Pavlovice obklopené vinicemi

Dominantou vesnice je barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie, který nechal v 17. století vystavět tehdejší majitel panství hrabě Bedřich z Oppersdorfu. Budova bývalého zámku z dob Marie Terezie slouží po rozsáhlé rekonstrukci v loňském roce jako Ekocentrum Trkmanka s environmentální vzdělávací zahradou.

Pořádají se zde výstavy, přednášky i konference a je možné se tady i ubytovat. Rády sem jezdí i děti na školu v přírodě. Hned pod tímto areálem se nachází krásně opravené původní historické sklepení.

Je obdivuhodné, s jakou citlivostí jsou památky opravené. O to absurdněji vypadají extravagantní pestře pomalované stavby připomínající průčelí vinných sklepů na úpatí vinařské trati Stará hora, které slouží jako penzión.

Opustit obec, aniž bychom neochutnali něco ze zdejší úrody, nelze. Zamířili jsme proto do rodinného vinařství Lacina, vlastníka jednoho z nejstarších dochovaných historických sklepů na jižní Moravě. Předpokládá se, že mohl být postaven v 16. století habány.

Dnes tento sklep slouží k uskladnění výborných vín, která se prodávají pouze prostřednictvím vinného klubu. Žasnu nad množstvím odrůdových vín, protože bych si vystačila s jejich VOC Frankovkou 2009. Otec se synem však shodně tvrdí, že malý vinař musí mít více odrůd, aby si zákazník mohl vybrat.

Bořetice

Na úpatí Ždánického lesa leží Bořetice s nejproslulejšími vinicemi na Kraví hoře. Památek tu sice moc nenajdeme – jen kostel svaté Anny, průčelí brány u vchodu na hřbitov a dvě kapličky, ale ve zdejším vinařství Ludwig či Jedlička & Novák jsou experti na červená vína.

Místní navíc nejen rozumějí vínu, ale také mají smysl pro humor a pro recesi. V roce 2000 tady byla založena Svobodná spolková republika Kraví hora, která má prezidenta, předsedu vlády i osm ministrů. V srdci této lokality se nachází obecní sklep, který je sídlem vlády.

Němčičky

Naše kroky dále zamířily do malebné vesničky Němčičky, jejíž dominantou a romantickým místem s úžasným výhledem je kaplička sv. Antonína uprostřed vinic u trati Růžený.

Foto: Profimedia.cz

Hospodská cedule v Němčičkách láká na místní víno.

Místo přímo vybízí k malému pikniku a k degustaci na vinici, i když je to největrnější část obce. Tady jsme měli možnost posedět s vinařem Janem Stávkem, který je zakladatelem a předsedou sdružení vinařů VOC Modré hory. Jeho rosé z viniční tratě Růžený získávají ocenění na národních i zahraničních soutěžích.

Kobylí

Krajinu od Buchlova po Pálavu s Kobylím uvidíte jako na dlani z kopce Lácary. V roce 1997 zde bylo založeno Muzeum obce Kobylí, jehož sbírky vypovídají hodně o našich předcích.

Svahy kolem bývalého Kobylského jezera svědčí mnohým odrůdám pro výrobu vín bílých i červených. Zpracovávají se ve vinařství Patria Kobylí, které má svůj reprezentační sklep asi dva kilometry od obce a nabízí i pohostinské a ubytovací služby.

Vrbice

Nejvýše položenou obcí Modrých hor je obec Vrbice. Strategická poloha ji sice kdysi předurčila ke strážní povinnosti, ale na okolních svazích se také pěstovala vinná réva.

Proto má ves s dominantou kostelíka sv. Jiljí takřka stejné množství vinných sklípků jako obytných domů. V lokalitě Stráž se první sklepy začaly budovat na přelomu 18. a 19. století.

Foto: Profimedia.cz

Vrbický kostel

Lisovny s kamenným průčelím byly k podzemním chodbám přistaveny v polovině minulého století. Sklepy vznikaly vyhloubením díry, která se pak zakrývala hlínou smíchanou s plevami nebo s drcenou slámou. Vstupní části jsou vybudovány z vytěženého kamene a mají kamennou štítovou stěnu.

V jednom takovém historickém sklepě jsme měli možnost ochutnávat přívlastková vína z vinařství Horák, která se pravidelně umísťují na prestižních výstavách. Přímo uprostřed obce na křižovatce čtyř cyklistických stezek má svůj vinný sklep Vít Sedláček, jehož zasvěcené povídání o jeho vínech musí nadchnout i úplného laika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám