Hlavní obsah

Jak se pije pivo po britsku

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro začalo, slunce hřeje a chuť na pivní osvěžení narůstá. Cestování je ideální příležitostí, jak si rozšířit pivní portfolio ochutnávkou značek, které v Česku neseženete. Ovšem i v hospodských kruzích platí: jiný kraj, jiný mrav. Například ve Velké Británii jsou hospodští připraveni s výběrem dobrého piva poradit, je ale potřeba se orientovat alespoň v základních pojmech.

Foto: Profimedia.cz

Nejen v Česku je pivo oblíbenou vzpruhou. Posezení u tohoto zlatavého moku je i pro Brity tradiční záležitostí. Ilustrační foto

Článek

Češi si jako pivní národ snad přímo musí vyzkoušet pivní kulturu tam, kam cestují. Minimálně proto, aby se ujistili, že česká „Plznička“ je nejlepší. Ve Velké Británii lze i v menších hospůdkách okoštovat minimálně čtyři až pět druhů piv, často i dvanáct nebo více. Pokud chce zahraniční štamgast lépe zapadnout, měl by se zorientovat alespoň v základních pojmech.

Klasicky si Britové objednávají pintu piva, ale turistům, kteří chtějí vyzkoušet co nejvíce z nabízených druhů, se doporučuje objednávat půl-pintu. Za pozornost stojí třeba piva označená jako Real Ale, která jsou vyráběna tradičním způsobem bez pasterizace. Dále se možná setkáte s názvem Pale Ale, což je pivo svrchně kvašené.

TIP: Doporučovanými značkami jsou v londýnských pubech piva Pedigree a London Pride. I v britské metropoli si můžete posedět v české hospodě, a to v Czech restaurantu U Vrány.

Zdejší barmani dokážou s výběrem dobře poradit a někdy dokonce přinesou i vzorek na ochutnání. Nebojte se je tedy oslovit. Pod pojmem Stout se v britských „pubech“ skrývají těžká tmavá piva (například populární značka Guiness), pod označením Lager naleznete klasické, Čechům dobře známé, ležáky. Jakmile uvidíte v názvu Bitter, počítejte s výraznější hořkou chutí.

Česká piva v královském Londýně

Pokud byste v Londýně dostali chuť na ryze česká piva, zajděte do baru Prague, který nabízí Krušovice, Staropramen, Gambrinus, Radegast, Pilsner Urquell a řádu dalších tuzemských piv.

Průměrná cena za pintu piva je v Londýně 3,6 libry, tedy okolo 108 korun. Rozdíly v cenách jednotlivých značek jsou ale poměrně výrazné. Od 1,5 libry (45 korun) se ceny šplhají až pěti librám (150 korun). V současnosti není ve Velké Británii pro pohostinství nejpříznivější období. Začátkem toho roku uveřejnil deník The Independent, že každý týden zavře ve Velké Británii zhruba 18 hospod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám