Hlavní obsah

Cestožraní: Ze zakázané sardinské delikatesy vyskakují červíci

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé italského ostrova Sardinie rozhodně nejsou z cukru. Dokazuje to vášeň pro jejich zdejší delikatesu, jejíž výroba a distribuce musela být dokonce oficiálně zakázána. Tamní červí sýr je pochoutkou opravdu jen pro otrlé gurmány.

BEZ KOMENTÁŘE: Na Sardinii si s červivým sýrem hlavu nelámou. Prostě ho snědí

 
Článek

Na casu marzu neboli shnilý sýr nedají Sardiňané dopustit. Patří mezi místní tradiční pokrmy a je také jednou z nejsvéráznějších kulinářských specialit vůbec. Ovčí sýr je během zrání infikován larvami mouchy sýrorodky drobné (Piophila casei), které kyselinami ze svého zažívacího traktu rozpouštějí tuky. V konečné fázi je sýr díky nim měkčí a vláčnější. Larev není v jednom bochníku sýra pouze několik, ale plazí se jich tam rovnou tisíce.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Dobrota ne pro každý žaludek

Bíloprůhlední červíci, kteří jsou v souvislosti s potravinami obvykle považováni za parazity, zůstávají v sýru až do chvíle konzumace. Někteří strávníci je před jídlem vypreparují, ti se silnějším žaludkem se pustí do koštování sýra i s červy. V takovém případě hrozí, že se dostanou do lidských střev ještě živí, naruší jejich stěny a způsobí zažívací obtíže jako například zvracení či krvavý průjem.

Právě z důvodu zdravotních rizik, která jsou s pojídáním sýru casu marzu spjatá, byla výroba této sardinské lahůdky zakázána. Přesto se jí místní nevzdali a při delším naléhání někteří i dnes přinesou na stůl zvídavým turistům misku proslulého sýru s výraznou, až štiplavou chutí.

Když jsou červíci čiperní, dokážou vyskočit až do výšky 15 centimetrů. Pokud casu marzu zraje delší dobu, mohou být naopak líní. V takovém případě se pak v prokousaných sýrových uličkách sotva plazí.

TIP: Mazlavý sýr casu marzu se obvykle konzumuje s pečivem a také s červeným vínem.

Anketa

Láká vás ochutnat sardinský červí sýr?
Ano
15,4 %
Ne
84,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8628 čtenářů.

Něco víc o Sardinii

Hlavní město Sardinie se jmenuje Cagliari.

Ostrov patří Itálii, proto se tu mluví italsky, využívaná je ale také sardština.

Pod Sardinii spadají také okolní menší ostrůvky.

Region Sardinie má rozlohu přes 24 tisíc kilometrů čtverečních, skládá se z osmi provincií a je domovem pro 1,6 miliónu obyvatel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám