Hlavní obsah

Maroko: Závan orientu, který musíte ucítit na vlastní nos

Novinky, Jakub Kynčl

Egypt a Tunisko jste už navštívili a poohlížíte se po zemi, kde by na vás sice dýchnul závan orientu, ale zároveň byste se cítili o drobet více jako v Evropě? Vítejte v Maroku, zemi, kde se mísí vlivy arabské Afriky, berberské soběstačnosti a francouzského dohledu z posledních staletí.

Cestování po MarokuVideo: Jakub Kynčl, Novinky

 
Článek

Březen je měsícem, kdy část Čechů ještě užívá jednu z posledních příležitostí ke kvalitnímu lyžování, zatímco někteří odlétají do exotických zemí za koupáním a za teplem. V Maroku sice ještě pro koupání v moři nejsou ty nejlepší podmínky, pro poznávací cesty je však toto období ideální. Poznávací zájezdy je totiž lepší absolvovat mimo ty nejžhavější měsíce. A to platí dvojnásob, když se pohybujete v zemi, na jejímž území se nachází Sahara.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Přístavní město Agadir

Maroko však není jen zemí pouště a už vůbec není ani rovinatou plackou. Vždyť nejvyšší bod země, Džabal Tubkal, měří 4157 metrů a je nejvyšší horou Severní Afriky. Přibližně 85 procent zahraničních turistů tvoří Evropané, kteří sem jezdí nejen odpočívat na pláži v oblíbeném Agadiru, ale i poznávat města, ze kterých i v dnešních dnech dýchá závan orientu.

Fiktivní Casablanca

Královská sultánská města jsou asi největším lákadlem pro turisty, kteří chtějí vidět pořádný kus historie. Fes, Marrákeš, Meknes a Rabat - to jsou města, která mají v historických knihách svá pevná místa. Kuriózní je pak také Casablanca, kterou sice proslavil snímek Noc v Casablance, ale žádný ze záběrů ve skutečnosti z tohoto krásného města nepocházel.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Tržiště v marockém Marrákeši má večer ještě větší kouzlo než během dne.

"Březen a duben jsou pro poznávání Maroka ideálními měsíci. Na poznávací zájezdy po královských městech létáme letos už od 9. března. Výhodou je příjemné podnebí pro objevování krás tohoto exotického města. Trhy s kořením, starobylé mešity a romantické mediny - každý, koho aspoň trochu láká orient, si zde najde něco," míní ředitelka cestovní kanceláře Blue Style Lenka Berberi.

Oázy klidu

A nejsou to jen města, jejichž kouzlo člověk v Maroku vnímá. Krásné oázy, palmy rostoucí okolo řek na okraji pouště, hrdé pohoří Atlas, či všudypřítomní velbloudi a osli pomáhající místním lidem překonat často nelehké životní podmínky. Nikdo si však na život v drsné zemi nestěžuje. Běžný turista pak může zemi nejlépe pomoci právě tím, že do ní vůbec zavítá a ideálně si ještě přiveze nějaký suvenýr od místních lidí. A takový arganový olej, vychvalovaný v kosmetice i kulinářství, se zde vyrábí zcela prvotřídní.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Romantické uličky marockých měst vás upoutají na první pohled.

Čemu však neodolá zřejmě nikdo, to jsou čerstvá a neskutečně aromatická koření na tržištích. Ať už jde o výtečné ostré kari, zázvor či ceněný šafrán, pytlíček s kořením si veze zpět z cest snad každý. A je už jen na vás, zda si z něj připravíte pro Maroko typický národní pokrm tažín. Pokud si budete chtít připomenout chutě Maroka i doma, tak si dovezte rovnou i speciální nádobu, ve které se tato orientální směs zeleniny a mas připravuje. Je jen na vás, zda si připravíte kuřecí, rybí, jehněčí či bezmasou variantu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Typický marocký pokrm tažín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám